Festival Ljubljana med 2. in 6. februarjem 2019 prireja že 3. Zimski festival. V Grand hotelu Union in Slovenski filharmoniji se bodo predstavili glasbeniki svetovnega slovesa. Na uvodnem koncertu Tišina, prosim!, ki je obenem tudi zaključek festivala Slovenske filharmonije V novo leto z novo glasbo, bosta z Orkestrom Slovenske filharmonije nastopila priznani slovenski igralec Boris Ostan in mlada izraelska sopranistka Rinnat Moriah. Drugi koncertni večer bo zaznamoval brezčasen kolaž najlepših arij in duetov. V solističnih vlogah bodo zablesteli sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Monika Bohinec in tenorist José Cura, ki si bo tokrat izmenjeval dirigentsko paličico s Simonom Krečičem. Sklepni večer bo namenjen tako ljubiteljem klasične kot popularne glasbe, saj bo koncertni oder prevzela britanska crossover vokalna zasedba The Queen's Six. Naj vas kultura toplo objame tudi v zimskih mesecih!

Festival Ljubljana in Slovenska filharmonija prirejata ob odprtju Zimskega festivala Ljubljana in ob koncu filharmoničnega festivala V novo leto z novo glasbo koncert z naslovom Tišina, prosim! Izbrane skladbe druži njihov specifičen nastanek in namen ter izjemna inventivnost in duhovitost njihovih avtorjev. Prisluhnili boste lahko delom V. Žuraja, R. Straussa, B. A. Zimmermana, F. Biberja, I. Xenakisa in G. Ligetija. Orkester bo vodil Gregor Mayrhofer, asistent dolgoletnega dirigenta Berlinskih filharmonikov Simona Rattla. Zanimiv in edinstven program bosta dodatno popestrila dva priznana umetnika. Z Zimmermannovo Glasbo za večerje kralja Ubuja se bo predstavil slovenski gledališki in filmski igralec Boris Ostan, ki bo na koncertu interpretiral izbrana besedila Borisa A. Novaka. Izvrstna mlada izraelska sopranistka Rinnat Moriah bo z arijo Zerbinete iz opere Ariadna na Naxosu ter Ligetijevo Makabrove skrivnosti nastopila kot druga solistka. Debitirala je že v znameniti operni hiši v Milanu – v La Scali, v Concertgebouwu v Amsterdamu ter sodelovala na BBC Proms v Londonu pod taktirko maestra Daniela Barenboima. (2. 2. ob 19.00, Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija)

4. februarja se bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča predstavil priznani argentinski tenorist in dirigent José Cura, prejemnik številnih nagrad ter znan po izvrstnih koncertnih nastopih in interpretacijah opernih likov, predvsem Verdijevih opernih junakov. Slovi po svojem izraznem in odločnem tenorju, v katerem se odsevajo odtenki temnega baritona. Sam pravi, da si nikoli ne izbira opernih vlog, ki niso verjetne in ki jih ne more navezati na vsakdanje dogodke. Argentinec se je po študiju kompozicije in dirigiranja v rodnem Rosariu, preselil v Buenos Aires ter se kot pevec mojstril v Teatru Colon. Leta 2007 se je prvič preizkusil v vlogi režiserja in scenografa pri predstavi La Commedia è finita, poustvaritvi Leoncavallove opere Glumači. Leta 2015 je postal rezidenčni umetnik Praškega simfoničnega orkestra, v domači Argentini pa je za umetniške dosežke v kulturi prejel Sarmientovo nagrado. Na koncertnem odru se mu bosta pridružili tudi svetovno priznani solistki. Ena najboljših sopranistk pri nas in v Evropi, Elvira Hasanagić, je prejemnica več nagrad številnih mednarodnih tekmovanj. Za umetniške dosežke v letu 2017 sta ji mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelila naslov mlada umetnica leta. Že od začetka profesionalne pevske poti jo kritike označujejo za enega obetavnejših glasov na operni sceni. Izvrstna mezzosopranistka, domačinka Monika Bohinec, solistka Dunajske državne opere, je nastopala na velikih koncertnih odrih po vsem svetu, kot sta dunajska Musikverein in Konzerthaus, Royal Albert Hall v Londonu, Carnegie Hall v New Yorku, Salle Pleyel v Parizu, Concertgebouw v Amsterdamu, Philharmonie Gasteig v Münchnu in številnih drugih. Na koncertnem večeru bodo zazvenele arije in dueti skladateljev R. Leoncavalla, V. Bellinija, C. Saint-Saënsa, C. Gounoda, G. Verdija, C. Guastavina in G. Bizeta. (4. 2. ob 19.00, Unionska dvorana, Grand hotel Union)

6. februarja prihaja prvič v Slovenijo britanska crossover vokalna zasedba. Skupina The Queen's Six je bila ustanovljena leta 2008 ob 450. obletnici ustoličenja kraljice Elizabete I. – od tod izvira tudi njihovo ime. Že kmalu po ustanovitvi so imeli privilegij nastopiti za britansko kraljico Elizabeto II. ter njenega moža, princa Filipa. Daniel Brittain, Tim Carleston (kontratenorista), Nick Madden, Dominic Bland (tenorista), Andrew Thompson (baritonist) ter Simon Whiteley (basist) predstavljajo svoj unikatni umetniški izraz najširšemu krogu poslušalcev. Šest odličnih moških glasov, ki prepevajo brez spremljave, svoje nastope radi začinijo s sproščenostjo in humorjem. Prav zaradi tega se bistveno ločijo od drugih tovrstnih zasedb. Za ljubljanski koncert so pripravili mešanico njihovih najljubših ljudskih pesmi, pop in jazz aranžmajev, s katerimi bodo v velikem slogu sklenili Zimski festival. (6. 2. ob 19.00, Unionska dvorana, Grand hotel Union)

www.ljubljanafestival.si


Nazaj