Letošnje glasbeno leto v SNG Drama Ljubljana zaključujemo 30. decembra, ob 19.00 na velikem odru, s skoraj že razprodanim koncertom skupine Bossa de Novo, ki bo na koncertu Drama Akustike tradicionalno nastopila čisto na koncu koledarskega leta, v prazničnih dneh med božičem in novim letom. 

Primož Vitez (glas, tolkala), Aljoša Kosor (klasična kitara), Marko Gregorič (bas, glas), Mitja Vrhovnik Smrekar (tolkala, električna kitara) in Sergej Ranđelović RunJoe (tolkala, glas) se vračajo s prenovljenim, dopolnjenim in na novo premišljenim repertoarjem, ki ga je navdihnila poezija. V času, ko bledi pozornost in usiha veselje za tenko prisluškovanje jeziku, umetnosti in drobnim sporočilom o lepoti sveta, se s tem koncertom Bossa de Novo posveča izvoru jezika in prvorojeni hčeri glasbe – poeziji.

Na koncertu Poezije bomo prisluhnili skladbam, ki so jim napisali besedila veliki pesniki: Gregor Strniša, Milan Jesih, William Shakespeare, Chico Buarque, Milan Kleč, Kajetan Kovič, Tone Pavček, Caetano Veloso, Niko Grafenauer, Svetlana Makarovič, Ewan MacColl, Vlado Dijak, Marko Brecelj in Srečko Kosovel. Tem imenom se bo skupina z nekaj prevodi v slovenščino pridružila tudi sama.

V začetku prihodnjega leta v nedeljo, 6. januarja, ob 18.00 na velikem odru ponovno gostimo izvrstno izvajalko Neco Falk, ki nam bo skupaj s kitaristom in skladateljem  Jerkom Novakom in Mirom Novakom na odru pričarala glasbeni večer v družbi Mačka Murija in Muce Mace. Koncert s pesmimi in glasbo, ob kateri so odrasle številne generacije, je že razprodan.

Drama Akustiko v februarju nadaljujemo s kar tremi izvrstnimi koncerti.
3. februarja, ob 19.00 bomo na velikem odru prisluhnili izvrstnemu pianistu Bojanu Gorišku in njegovi izvedbi klavirskih etid ameriškega skladatelja Philipa Glassa. Ta je med letoma 1991 in 2012 zložil dvajset etid in jih pozneje glede na kompozicijo razdelil in zbral v dveh zvezkih. Po skladateljevem mnenju vključujejo etide široko paleto glasbenih in tehničnih idej. Glassa so prijatelji zbadali, da so njegove klavirske skladbe, ki jih tako rad igra, čudovite, da pa njegovo izvajalsko znanje precej šepa. Tako se je pri 65 letih odločil, da se izpopolni z vsakodnevno vadbo, ne bo pa preigraval klasikov – Bacha, Chopina itn. –, temveč si bo vaje (etide) napisal kar sam. Tako sta leta 2015 izšla dva zvezka Etid in tudi Glassovo igranje klavirja je neverjetno napredovalo.

Bojan Gorišek (Celje, 1962) je vodilni slovenski pianist. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Aciju Bertonclju in se izpopolnjeval pri Herbertu Hencku v Kölnu. Posnel je 30 plošč. Za nizozemsko založbo Blaricum Music Group (Audiophile Classics) je posnel celoten klavirski opus in pesmi Erika Satieja (deset cedejev), celoten opus za klavir in dva klavirja Georgea Crumba (štirje cedeji), Concord-Sonato Charlesa Ivesa, Solo Piano in Etudes (1–20) Philipa Glassa (trije cedeji). Leta 1986 je prejel zlato ptico in leta 2006 nagrado Prešernovega sklada. Od leta 2007 je profesor za komorno igro na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

17. februarja, ob 19.00 bo na velikm odru gostoval projekt TANGO STORY.  
Mednarodno uveljavljeni glasbeniki vas bodo na večeru Drama Akustike, polnem virtuoznosti in strasti, popeljali od starega tanga vieja iz gostiln in bordelov do tanga nueva– klasičnega modernega tanga. Predstavili se bodo s programom znanih skladb Ástorja Piazzolle ter tradicionalnih uspešnic Carlosa Gardela in drugih velikih mojstrov argentinskega tanga. Gostje večera bodo Irena Yebuah Tiran, Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj.

Februarsko Drama Akustiko bomo zaključili s koncertom Severe in Gala Gjurina, ki se 24. februarja, ob 19.00 po razprodanem decembrskem koncertu vračata na veliki oder ljubljanske Drame.

Foto: Peter Uhan