Podgurski duo Darla Smoking predstavlja svoj tretji album. Temačni elektronski elementi, močno predelani eksotični vzorci in terenski posnetki iz različnih delov sveta, peljejo album čez okvirje etna, duba in globalnih zvokov. Preplet devetih skladb, posvečenih bitjem, ki se v zadnjih slabih sto letih soočajo z izumrtjem, druži močna zvočna napetost, ki temelji na večplastni uporabi raznovrstnih efektov in težkih ritmičnih poudarkih.

Album opozarja na zdesetkane Indijance brez prerije, Tibetance, ki jih silijo biti Kitajci, Maore in Aborigine, ki se utapljajo v mestni bedi, amazonski masaker nad gozdovi in ljudstvi največjih pljuč planeta, vse do zadnjega pastirja v Bolgariji, ki izumira skozi globalizacijo. Zvočno pa album posega tudi v živalski svet pod Antarktiko. Predvsem pa nova plošča izraža gnev, ki ga Darla Smoking občuti ob dejstvu, da kot družba že več desetletji ignoriramo in dovoljujemo vsa ta genocidna dejanja na račun ekonomskih in političnih odnosov, ki jih gojimo v strahu pred kritiko in ultimati svetovnih velesil in mogotcev. A se hkrati ne zavedamo, da ravno s svojo tišino podpiramo vsa ta globalna dejanja - kot narod in kot posamezniki. "Extinct is the new dead."

Po načelu plačaj-kolikor-želiš si album že lahko prenesete s Kapinega Bandcampa, dostopen je na zgoščenki, prisluhnete pa mu lahko tudi na vseh večjih streaming platformah. Naslovnica albuma je delo oblikovalke in vizualke Atlas Skull, s katero bo zasedba v tem tednu sodelovala tudi na večdnevni rezidenci v Gala hali. Skupno delo bodo v petek, 22. novembra, v živo predstavili na promocijskem koncertu v ljubljanski Gala hali na Metelkovi. Vstopnice za koncert si lahko po ceni 6 evrov rezervirate TUKAJ, na dan koncerta pa boste za vstop odšteli 8 evrov. 


Nazaj