Epilog festivalov Pixxelmusic in Pixxelpoint se bo zgodil najprej v petek v Klub PDG z hravaško – italijansko zasedbo The Hunting dog, katere lasten zvok orisujejo kot electro-shocked pop. V soboto pa se selimo v KC Mostovna, kjer bodo večer zaznamovali zvoki techna in analogno sintetizirane klubske elektronike!                                                                                                                             

Kot osrednji gost v Slovenijo premierno prihaja srbski techno ambasador LAG, nasmejani fant, ki je v norost spravljal plesalce vse od berlinskih institucij Berghain in Tresor pa do brazilskega, ameriškega, ruskega in evropskega klubovja. Svoje muzike izdaja pri kultnih založbah MORD in THEM, odmevne mikse pa je med drugim posnel za težkokategornike, kot sta revija DJ MAG in zloglasni Youtube protal HATE. Lag, bržkone eno bolj prepoznavnih imen elektronske glasbe širše balkanske regije, je temeljit poznavalec sodobnih in arhivskih techno zvokov ter producent, čigar muzike se vsakič znova pojavljajo v setih svetovno priznanih techno zvezdnikov. Skratka didžej za vse techno sladokusce!

Sobotno noč bomo otvorili z berlinskim avdio-vizualnim performansom Golden Disco Ship, jo nadaljevali z analognimi elektronskimi eksploracijami domačih ustvarjalcev Shekuze (Miha Šajina) in dua Etceteral  (Boštjan Simon in Marek Fakuč) ter jo po nastopu osrednjega gosta večera v stilu zaključili s trobojem lokalnih zastavonoš klubskih muzik, Rolija (Analogue/Digital), Blažena DJ-ja (Cosmic Sex) in Jaše Bužinela (Cosmic Sex).

Na Mostovni torej zaključni festivalski večer visokooktanskega techna z enim vidnejših predstavnikov balkanske scene ter domačimi predstavniki raznorodnih elektronskih zvokov!

THE HUNGING DOGS (HR/IT)
Duo The Hunting Dogs je nastal leta 2013m ko sta Alba Nacinovich in Marco Germini med jazz študijem na Konservatoriju Giusppe Tartini v Trsu, spoznala, da ju druži skupna glasbena širina. Tako Marco v projekt vpelje svoja pretekle izkušnje elektronske glasbe in kompozicije iz sfere filmske glasbe, medtem ko Alba doprinese svoje rockerske in kantavtorske korenine.

Ustvarjata t. i. "Electro-Schocked Pop" – razgibano glasbo pri kateri uporabljata kopico inštrumentov, vključujoč loope, elektroniko ter vse skupaj začinijo z živo improvizacijo. Oba sta visoko šolana jazz glasbenika in prejemnika mnogih nagrad na področju jazza, elektronike in filmske glasbe, kot izvajalca, skladatelja in aranžerja, med katere gre omeniti denimo hrvaško nagrado Porin za skladbo “Petrha”. Trenutno snemajo njihov prvi studijski album, ki bo izšel v začetku prihodnjega leta.

LAG DJ Set (RS)
Miloš Martinov aka LAG, srbski techno ambasador in promotor mednarodnega elektronskega podzemlja, je zagotovo eno najbolj prepoznavnih imen sodobne balkanske elektronske scene. Kot eden redkih v regiji se lahko pohvali z odmevnimi nastopi v kultnih berlinskih institucijah Berghain in Tresor ter klubih in festivalskih krogih vse od ZDA in Brazilije pa do Velike Britanije in Rusije. Njegov prepoznavni techno zvok, osrediščen okoli boke zibajočih poliritmij, je svoj dom našel na uglednih založbah, kot so MORD (NL), Them (UK) in Elements (UK). V svojih poznavalsko kuriranih in mojstrsko izvedenih didžej setih prepleta tako nove kot stare produkcije iz širokega diapazona techno zvokov. Za boljšo sliko vam v posluh priporočamo odlična miksa za revijo DJ MAG ter famozno Youtube platformo HATE in pa njegov b2b z UVB-jem iz festivala Exit 2017. Skratka eden izmed najbolj vidnih in priznanih predstavnikov polnokrvnega techna prvič v Sloveniji!

SHEKUZA live set (SI)
Miho Šajino aka Shekuza poznamo od skladatelja glasbe za animirane kratke filme Koyaa, techno producenta, ki nastopa s posebnim modularnim live setom, didžeja in promotorja (serialka Versus v Gala hali in Knauf v klubu K4) ter njegovih elektronsko pogojenih programov za plesišča, člana slovenske skupine Moveknowledgement. Krona njegovega ustvarjanja nekonvencionalnih elektronskih zvokov na presečišču techna in IDM-a je letos izdani debitanski album De Sica, ki je luč sveta ugledal pri domači založbi KAMIZDAT, in požel številne pohvale tako doma kot v tujini. Na Mostovni se nam bo predstavil s svojim modularnim setom.

... delo na vmesniku se nadaljuje ...

"Modularec me spravi v otroško, raziskovalno stanje, ki je antiteza vsega, kar se mi je dogajalo v življenju »profesionalnega glasbenika«. Brez repertoarja, mišičnega spomina in kakršnih koli pravil sem preko modularne sinteze zopet začutil pravo ustvarjalno svobodo, ki se mi je z leti igranja na tradicionalne inštrumente in ob komponiranju na računalnik skorajda izmuznila."

Na festivalu Pixxel se bo predstavil v machine-funk varianti z modularnim sintetizatorjem zvoka.

ETCETERAL (SI)
Afriški poliritmični prijemi so neke vrste glasbeni hologram. To pomeni, vsak ritmični element je nujni sestavni del poliritma, ampak šele skupaj oziroma navzkriž ustvarjajo iluzijo multidimenzionalnosti na podoben način, kot interferenca laserjev ustvarja hologram. 

Etceteral je nov duet Boštjana Simona in Mareka Fakuča, v katerem raziskujeta razsežnosti repetitivne poliritmične glasbe. Igro sekvenc in vzorcev dopolnjujeta z improvizacijskimi izleti skozi črne luknje znanstvene fantastike. Sintetizator zvoka DSI Evolver se brez zamika in simultano odziva tako na višino tona Simonovega saksofona, kot tudi na Fakučev udarec na bas boben. Na ta način se pojavi kot interferenca oziroma tretji element, ki vznikne iz glasbenega dialoga.

ROLI b2b BLAŽEN DJ b2b JAŠA BUŽINEL DJ Set (SI)
Epilog letošnje ponovne „prve“ edicije festivala Pixxelmusic bodo s hrbtom ob hrbtu pisali trije domači glasniki sodobne klubske glasbe: novogoriški technoveteran Roli, vodja serialke Analogue/Digital, ki že več let aktivno organizira klubske večere na Mostovni in drugod ter tako doprinaša k razvoju elektronske glasbe in klubske kulture na Goriškem, ter tandem Jaša Bužinel in Blažen DJ, promotorja in ustvarjalca serialke Cosmic Sex v ljubljanskem klubu Channel Zero, avtorja oddaje Partijska linija na Radiu Študent, vodji založbe Cosmic Sex Trax in ambasadorja sodobnih globalnih klubskih zvokov.

Celoten program najdete tukaj (FB dogodek festivala Pixxelmusic).               

Organizacija: KUD Morgan v soorganizaciji Kulturnega doma Nova Gorica in festivala Pixxelpoint. Kooprodukcija z KC Mostovna, DobiaLab, Punto Giovanni, Društvom humanistov Goriške, Analogue/Digital, Cosmic sex in Klub PDG. Podpora Mestna občina Nova Gorica in občina Gorica.

Umetniški vodja: Tadej Stolić


Nazaj