Ljubljana, 1. avgusta 2019 - Na Ljubljana Festivalu se v avgustu nadaljujejo komorni koncerti. V nedeljo bo tako še zadnji koncert v okviru Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana, na katerem se bo predstavil uveljavljeni solist trobentač in profesor Matthias Höfs. Sledil bo nastop mladega kitarskega virtuoza Maka Grgića, ki bo s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije izvedel enega najlepših koncertov za kitaro in orkester Concierto de Aranjuez. Solistično in v duetu z glasbeno partnerico, violinistko Aleno Baevo, bo 7. in 8. avgusta nastopil nadarjeni pianist mlajše generacije Vadim Kolodenko. Ljubitelji baročne glasbe bodo lahko 9. avgusta prisluhnili ansamblu Il terzo Suono, ki bo zaigral na izvirna baročna glasbila.

Matthias Höfs je z 18 leti postal solist trobentač v Državnem filharmoničnem orkestru v Hamburgu, kjer je deloval nadaljnjih 16 let. Sočasno se je pridružil zasedbi German Brass, s katero še vedno žanje uspehe po vsem svetu. Od njihovega prvega koncerta leta 1985 zase in za svoje kolege piše in pripravlja aranžmaje, ki presegajo žanrske meje in še naprej navdihujejo svet trobil. Od leta 2000 je Höfs profesor na Univerzi za glasbo in gledališče v Hamburgu, kjer s svojo vnemo navdušuje študente, pri čemer ve, kako jim predati strast do svojega inštrumenta. Oktobra 2016 so German Brass prejeli nagrado ECHO Klassik – eno najpomembnejših nagrad za domače in tuje glasbenike. Na koncertu bo nastopil v družbi violinistke Sarah Christian, violista Jana Lisboe, violončelista Samuela Lutzkerja in pianista Paula Rivinusa. (5. 8. ob 20.00, Narodna galerija)

Mak Grgić, mlad, inovativen kitarski virtuoz in pedagog, velja za vzhajajočo mednarodno glasbeno zvezdo. Svoje izobraževanje je začel v Ljubljani ter ga nadaljeval v Zagrebu, na Dunaju in v Los Angelesu. Na povabilo ugledne Akademije za glasbo Thornton na Univerzi Južna Kalifornija v Los Angelesu je bil kot prvi kitarist v zgodovini univerze izbran za umetniški doktorat pri priznanem mentorju Scottu Tennantu. Njegov raznovrsten repertoar zajema vse od velikih klasičnih del kitarskega repertoarja in balkanske glasbe, pa vse do filmske glasbe, popa in jazza. Redno koncertira po ZDA in Evropi, na seznamu njegovih sodelovanj tako najdemo Simfonični orkester iz Sankt Peterburga, Simfonični orkester Spokane in orkester RTV Slovenija. Med drugim je bil štiri leta član uglednega Zagrebškega kitarskega kvarteta, sodeloval pa je s priznanimi umetniki, kot so Martin Chalifour, čelisti Jay Campbell, Joshua Roman ter Ashley Bathgate in znanim kitarskim duom, bratoma Assad. Mak strastno raziskuje nova glasbena obzorja, premierno pa je uglasbil tudi številne nove skladbe, recimo glasbo Nine Šenk z kvartetom JACK, glasbo Davida Crowella, (skladatelja in saksofonista Philip Glass Ensembla), glasbo Christiana Careyja, Julie Adolphe, Thomasa Kotcheffa in Sven-Davida Sandströma. Leta 2014 je posnel album z naslovom Cinema Verismo – pregled filmske glasbe zadnjih desetletij v transkripcijah za kitaro. Na ljubljanskem koncertu se bo s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije predstavil s slovitim koncertom za kitaro in orkester Concierto de Aranjuez, ki je postal eden najpopularnejših koncertov 20. stoletja za tovrstni inštrument. (6. 8. ob 20.00, Narodna galerija)

Že s trinajstimi leti je v Kijevu rojeni pianist Vadim Kolodenko nastopal na svojih prvih koncertih v Združenih državah, na Kitajskem, Madžarskem in Hrvaškem. Leta 2013 zmagal na prestižnem mednarodnem tekmovanju Van Cliburn, pri tem pa z navdušujočim nastopom očaral žirijo in kritike, ki njegove nastope opisujejo kot hipnotično doživetje, in požel stoječe ovacije. Prva mesta si je priigral tudi na veliko drugih tekmovanjih, kar je gotovo pripomoglo k temu, da v njegovem življenjepisu kljub mladosti najdemo mnogo velikih imen iz sveta klasične glasbe, kot so Leonard Slatkin, Vladimir Fedosejev in Jurij Bašmet, Valerij Gergijev pa ga je med gostovanjem v Sankt Peterburgu celo razglasil za umetnika meseca. S številom nastopov, na katerih je sodeloval z velikimi ameriškimi in evropskimi orkestri ter atraktivnimi izvedbami, pa si hitro ustvarja ime enega izmed muzikalno in tehnično najbolj nadarjenih mladih pianistov. Na solističnem koncertu bo izvajal dela W. A. Mozarta, L. van Beethovna in L. Godowskega. (7. 8. ob 20.00, Viteška dvorana, Križanke)

Pomembna glasbena partnerica Kolodenkova je violinistka Alena Baeva, s katero sodeluje že več kot desetletje. Rojena v Kazhastanu v glasbeni družini je Alena že v zgodnjem otroštvu začela z učenjem igranja na violino, kateremu je sledilo šolanje na slovitem Moskovskem konservatoriju. Leta 2003 je na osebno povabilo legendarnega violončelista in dirigenta Mstislava Rostropoviča nadaljevala študij v Parizu. Redno sodeluje z izjemnimi orkestri in dirigenti, kot so Valerij Gergijev, Paavo Järvi in Vladimir Jurovski, v komornih zasedbah pa je že igrala z Martho Argerich, Jurijem Bašmetom, Nikolajem Luganskim, Mišo Majskim in drugimi. Do danes je ustvarila zavidljivo kariero, na njenem repertoarju pa se pojavljajo tako znana violinska dela kot kompozicije zapostavljenih skladateljev. Na tokratnem koncertu nas bosta z Vadimom Kolodenkom z deli Schuberta, Schumanna in Richarda Straussa popeljala v obdobje romantike. (8. 8. ob 20.00, Narodna galerija)

Leta 2005 je bil ustanovljen mednarodni baročni ansambel Il terzo suono,  ki ga sestavljajo štirje uveljavljeni glasbeniki, člani različnih mednarodnih orkestrov. Njihova gostovanja obsegajo velik del Evrope, čar koncertov pa se skriva v izvedbi njihovega repertoarja, saj program izvajajo na pristnih baročnih inštrumentih. S svojimi gostovanji na pomembnih evropskih festivalih povečujejo prepoznavnost slovenskega kulturnega prostora v mednarodni javnosti (npr. festival Ravello, festival Emilia Romagna, Veneto festival, predstavitev Slovenije za Svet Evrope v Luksemburgu). Redno pa tudi sodelujejo s priznanimi solisti, kot so Sergio Azzolini, Giuliano Carmignola, Christophe Coin in Giovanni de Angeli.

Flavtistka Jasna Nadles se je glasbeno izobraževala v Ljubljani, Salzburgu in New Yorku ter od leta 2002 deluje tudi kot umetniška vodja Tartinijevega festivala v Piranu. Violinist Gianpiero Zanocco je koncertni mojster Beneškega baročnega orkestra, s katerim je gostoval v Evropi, Aziji in Združenih državah. Sodeluje s številnimi zasedbami in snema za slovite založbe, kot so Deutsche Grammophon, Warner Classics in Amadeus. Violončelist Milan Vrsjakov je od leta 1995 član salzburške Camerate in redno nastopa tako v solistični vlogi kot tudi v komornih zasedbah po vsem svetu. Od leta 2002 je programski vodja in soustanovitelj Tartini festivala v Piranu. Ivano Zanenghi na lutnji je gostoval v številnih koncertnih dvoranah, kot so Royal Albert Hall, Lincoln Center, Carnegie Hall, Walt Disney Hall, Tonhalle, Concertgebouw, Musikverein in Scala. Je profesor baročne lutnje in generalnega basa v Benetkah ter ustanovni član Beneškega baročnega orkestra. Na ljubljanskem koncertu bodo tako na sporedu dela treh velikih baročnih skladateljev: A. Vivaldija, G. Tartinija in G. P. Telemanna, pri čemer bo ansambel izvajal glasbo na avtentične baročne inštrumente. (9. 8. ob 20.00, Peklensko dvorišče)

V tednu, ki sledi, se bo zvrstilo še nekaj komornih koncertov: nastop čelista Bernarda Brizanija in pianista Mihe Haasa ter koncert Godalnega kvarteta Kodály, ki se mu bo pridružil klarinetist Gabor Varga. Komorni cikel Ljubljana Festivala bo sklenil koncert Ansambla Goffriler, ki bo združil moči z mednarodno uveljavljenim flavtistom Claudijem Arimanyjem.

Več informacij in vstopnice na ljubljanafestival.si.

Foto: Nada Žgank


Nazaj