V bogatem festivalskem sporedu, ki je tudi letos nastajal ob sodelovanju Nicolasa Altstaedta, violončelista in dirigenta, vodje orkestra Haydnove filharmonije in festivala Lockenhaus, se bodo združili francoski šarm, nemška natančnost in madžarski temperament, glasba renesanse z jazzom, klasične mojstrovine z elektronsko plesno glasbo, stoletja stari inštrumenti pa z glasbili, ki bodo nastala šele na festivalu samem – in to iz sveže zelenjave! Glasba bo premikala ločnice časa in prostora, odkrivala povsem nove glasbene svetove in ponujala doslej še nikoli slišane zvoke.

Festivalskemu vabilu k sodelovanju se je tudi letos odzvala cela vrsta izjemnih domačih in tujih glasbenikov: madžarski virtuoz Barnabás Kelemen, eden najbolj iskanih in najvznemirljivejših violinistov današnjega dne, njegova partnerka v umetnosti in življenju, Katalin Kokas, ki slovi po svojih strastnih interpretacijah tako violinističnega kot violističnega repertoarja. Prvič se bo pri nas predstavil Francoz Michel Godard, mojster tube in njenega predhodnika serpenta, ki navdušuje kritike in poslušalce tako klasične kot jazzovske glasbe. Iz Avstrije prihajata pianist Christian Schmidt in baritonist Klemens Sander, ki v največjih koncertnih središčih sveta navdušuje s svojimi recitali samospevov. Ljubezen do teh je skupna tudi njegovi slovenski kolegici, sopranistki Theresi Plut, ki se bo predstavila ob spremljavi pianista Nejca Lavrenčiča. Tu so še domačini: multiinštrumentalist in skladatelj Vasko Atanasovski, nadarjeni mladi violončelist Ariel Vei Atanasovski ter pianistka Adriana Magdovski. Slednja bo znova ljubeče poskrbela za naše najmlajše občinstvo, dojenčke in malčke, medtem ko bo malce starejše otroke očaral iskrivi in hudomušni Andrej Rozman ‒ Roza. Festivalskemu orkestru, Haydnovi filharmoniji, se bodo pridružili Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem, No Borders Orchestra s Premilom Petrovićem in svetovni orkestrski unikum, cenjeni Zelenjavni orkester z Dunaja.

Obdarjani z razkošnimi talenti navedenih umetnikov, bodo obiskovalci festivala od 10. do 19. septembra uživali na osmih večernih koncertih, dveh otroških matinejah, popoldanskem koncertu za družine ter delavnici, na kateri nam bodo dunajski umetniki iz Zelenjavnega orkestra pokazali, kako lahko sami iz zelenjave izdelamo glasbila.

Slišali bomo priljubljene glasbene mojstrovine, kot so romantične Variacije na rokokojsko temo, s katerimi nas bo na otvoritvenem koncertu 10. septembra očaral Nicolas Altstaedt. V povsem drugačen svet nas bo popeljal 13. septembra, na drugem večernem koncertu z naslovom Moč iskrenosti, in sicer s Šostakovičevim Koncertom za violončelo št. 2, polnim čustvene napetosti in bivanjskih stisk. Isti večer bo pod taktirko Barnabása Kelemena zazvenela Schubertova 5. simfonija, ki kar brbota od veselja do življenja. Velika umetnika nam bosta tako slikovito pokazala, kako na videz nezdružljivo združiti v popolno umetniško doživetje in povezati, kar se na prvi pogled zdi nepovezljivo. 14. septembra bomo na koncertu Magija dvojice spoznali s strani kritikov z vsega sveta opevano magnetično privlačnost skupnega muziciranja violinista Barnabása Kelemena ter violistke in violinistke Katalin Kokas. Virtuoza nam bosta predstavila večno lepoto Bachovih Dvoglasnih invencij ter briljantno domiselnost Bartókovih Duov za dve violini. Večer bo zaključila še ena močna dvojica vrhunskih solistov: Barnabása Kelemena in Nicolasa Altstaedta. V njuni izvedbi bomo doživeli očarljivo pristnost Kodályjevega Dua za violončelo in violino. Koncert Prefinjena moč samospeva bo prehajanje meja, ki je ena od tem letošnjega festivala, udejanjil še dobesedno. Tradicionalno sodelovanje z avstrijskim Gradcem in tamkajšnjim ciklom koncertov MusikabendeGraz povezuje poslušalce z obeh strani slovensko-avstrijske meje in bogati mesti s skrbno izbranimi koncertnimi sporedi in izvajalci. Letošnja izmenjava prinaša večer samospevov: ob spremljavi pianista Christiana Schmidta bo 15. septembra nastopil baritonist Klemens Sander. Ta dobitnik nagrade Richard Taube (London), zmagovalec mednarodnega Schumannovega tekmovanja (Zwickau) in pevskega tekmovanja S-Hertogenbosch (Nizozemska) je z vsem srcem predan samospevu in slovi po interpretacijah, v katerih se zrcalita tako njegova prefinjena intima kot izrazna moč.

V Gradcu pa bo 16. septembra s koncertnim sporedom Izmenjava zakladov ob spremljavi pianista Nejca Lavrenčiča nastopila priznana slovenska sopranistka Theresa Plut, ki se bo severnim sosedom predstavila tudi s samospevi dveh slovenskih skladateljev, Lucijana Marije Škerjanca in Antona Lajovca. 17. septembra bomo priče zlitju renesančne glasbe z jazzom. Francoz Michel Godard, velikan jazzovske improvizacije in virtuoz na serpentu, predhodniku tube, bo moči združil z domačim multiinštrumentalistom in skladateljem Vaskom Atanasovskim ter Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Spored koncerta Povezovanje stoletij obeta vznemirljivo glasbeno doživetje – popotovanje skozi čas in prostor. Še kako vznemirljiv bo tudi zaključni koncert letošnjega festivala, Ni meja, ni nasprotij, za katerega bodo 19. septembra poskrbeli člani zasedbe, ki združuje glasbenike iz republik nekdanje Jugoslavije in mladih evropskih držav z Balkanskega polotoka, No Borders Orchestra. Čaka nas prava glasbena eksplozija, kakršno povzroči trk dveh na videz nezdružljivih glasbenih svetov, klasične in elektronske plesne glasbe. Da bo vse skupaj še bolj vznemirljivo in resnično novo, je orkester posebej za ta spored naročil nova dela petih mladih skladateljev s področja nekdanje Jugoslavije, ki jih ob nekdaj skupni državi združuje še skupni navdih: glasbena scena slovitega berlinskega kluba Berghain. Letošnja turneja orkestra namreč obeležuje tudi trideseto obletnico padca Berlinskega zidu. In ta simbolično pade tudi v novih skladbah mladih skladateljev, ki v prepletu svojega glasbenega jezika s sodobnim technom presegajo žanre ter ustvarjajo nov in svež zvok, ki slavi nove poti in možnosti.

Najdrznejšo, posebno in nenavadno festivalsko doživetje pa 12. septembra obeta koncert dunajskega Zelenjavnega orkestra. Leta 1998 ustanovljena zasedba svetovne slave je edini orkester na svetu, ki ne uporablja že obstoječih inštrumentov, temveč si jih člani za sleherni koncert izdelajo sami – iz buč, kumaric, jajčevcev, korenja ... Ob natančnem poznavanju zvočnih lastnosti vsakega zelenjavnega glasbila nato iz njih izvabljajo estetsko dovršen zven, s katerim gradijo edinstvene zvočne svetove. Zveni nenavadno, morda celo zabavno, a vsa stvar je pravzaprav zelo resna. Raziskovanje in pomikanje meja možnega pri ustvarjanju glasbe je vselej burilo domišljijo glasbenih ustvarjalcev in prav drzni pionirski duh, ki upa poseči tja, kamor doslej ni segel še nihče, ne da bi prestopil v senzacionalistično in banalno – to je tisto, kar dela Dunajčane tako zelo posebne in cenjene tako med občinstvom kot strokovno javnostjo. Poleg koncerta bodo domiselni umetniki izvedli tudi delavnico (11. 9.), na kateri bodo pokazali, kako iz zelenjave nastanejo glasbila.

Letos Festival Maribor znova posebno pozornost posveča otrokom. Kot edini slovenski festival ponuja 14. septembra koncert za dojenčke in malčke (Z glasbo koli sveta, Adriana Magdovski, klavir); malce starejšim je 15. septembra namenjena družinska matineja, na kateri jih bo v Glasbeno kraljestvo živali ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem pospremil hudomušni Andrej Rozman ‒ Roza; 18. septembra pa bosta na koncertu Dve generaciji, ena glasba, ki je namenjen družinam, skupaj nastopila oče in sin: saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski ter violončelist Ariel Vei Atanasovski.

Več o sporedih in izvajalcih


Nazaj