Festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM), ki bo letos potekal zadnji teden v maju že peto leto zapored, bo tudi tokrat na različnih prizoriščih Novega mesta ponudil pester koncertni program od klasičnih zvokov minulih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev. Obeta se tudi dinamičen spremljevalni program.

Koncertni del festivala SGSM 2019 bo svečano odprla Carmina Burana, mogočen scensko-glasbeni spektakel na Glavnem trgu, ki bo s svojstveno čarobnostjo in dramatičnostjo pričaral nepozaben glasbeni večer. Številnim izvajalcem se bo na odru v samem središču mesta pridružil otroški pevski zbor, sestavljen iz mladih novomeških pevcev prav za to priložnost. Nove razsežnosti igranja na harmoniko, ki ji v letošnjem festivalskem programu namenjamo posebno mesto, bo v intimnem ozračju Evangelijske cerkve v družbi Jelene Milušić, izjemne vokalistke redkega kontraaltovskega glasu, predstavila Merima Ključo, klasično izobražena koncertna harmonikarica in skladateljica svetovnega slovesa. Zvok harmonike je značilen tudi za argentinski tango, katerega zgodbo s pomenljivim naslovom Tango Story bodo pripovedovali harmonikar Borut Zagoranski, violinist Matija Krečič, kontrabasist Žiga Golob, multiinstrumentalist Marko Korošec, pianist Mladen Delin, reciatator poezije Peter Srpčič, svetovna prvaka v tangu Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj, kot pevska gostja pa bo nastopila Novomeščanka Irena Yebuah Tiran. Letošnji festival bo gostil še eno domačinko – tolkalko Petro Vidmar, ki bo s kvartetom Tetrakis predstavila svojevrsten projekt za štiri tolkalce in eno marimbo. Na zadnji koncertni večer festivala bo sledila že tradicionalna Noč slovenskih skladateljev, na kateri bodo najnovejše stvaritve Društva slovenskih skladateljev izvedli fagotist Janez Pincolič, saksofonist Domen Koren in harmonikarica Manca Dornik.

Pevsko tekmovanje festivala SGSM 2019
V sklopu festivala bo tudi 3. mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu, ki letos beleži preko 30 prijavljenih pevcev in pevk do 32 leta starosti iz 8 evropskih držav. Pevsko tekmovanje bo potekalo 30. in 31. maja, tekmovalce pa bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija, ki bo podelila tri glavne nagrade in posebno nagrado obetavnemu tekmovalcu do 24 let starosti za vsako razpisano področje.

Podrobne informacije o programu koncertov: SGSM 2019


Nazaj