Festival Ljubljana v januarju nadaljuje 29. mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi. Cikel ponuja možnosti za vzgojo mladih poslušalcev in izvajalcev, od katerih je odvisen današnji svet kulture in umetnosti. V četrtek, 13. januarja, nam bo ob 19. uri v Viteški dvorani Križank zaigral Orkester klarinetov Akademije za glasbo UL pod taktirko Jožeta Kotarja, prisluhnili pa bomo tudi solističnemu nastopu uspešne mlade klarinetistke Samante Škorja. Brezplačne vstopnice za koncert so na voljo pri blagajni Križank.

Orkester klarinetov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je nastal v študijskem letu 2017/2018 na pobudo red. prof. Jožeta Kotarja, ki ga tudi vodi. Združuje vse različke klarinetov od Es-klarineta do kontrabas klarineta, zaradi česar ima izredno paleto barvnih in interpretacijskih možnosti. Za ta sestav nastajajo številne originalne skladbe, pogosto pa igrajo tudi priredbe skladb za simfonični orkester. Vsi člani orkestra so študentje klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Kot solistka bo nastopila klarinetistka Samanta Škorja, ki je po končanem osnovnem glasbenem izobraževanju na Glasbeni šoli Koper z odliko maturirala na Umetniški gimnaziji Koper in nato končala dodiplomski študij na Akademiji za glasbo Ljubljana, kjer zdaj končuje podiplomsko stopnjo. Junija 2021 je magistrirala na Haute école de musique v Ženevi. Udeležila se je mnogih tekmovanj, kjer je dosegla visoke rezultate. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in z Orkestrom Slovenske vojske, sicer pa je tudi članica številnih domačih in tujih orkestrov.

Jože Kotar je profesor klarineta na Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter od leta 2007 solo klarinetist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Pred tem je bil dvanajst let solo klarinetist v Orkestru Slovenske filharmonije. Kot solist, komorni glasbenik in član različnih komornih sestavov, kot so Slovenski orkester klarinetov, Slovenski sekstet klarinetov, Ansambel za sodobno glasbo MD7 in drugi, nastopa doma in v tujini, vodi seminarje za klarinet in komorno igro ter sodeluje kot žirant na mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2007 je dirigent in umetniški vodja Delavske godbe Trbovlje, od sezone 2017/2018 vodi tudi Orkester klarinetov AG UL. Nastopal je pod taktirkami uglednih dirigentov, sodeloval na številnih priznanih festivalih in posnel vrsto zgoščenk. Krstil je več kot 190 skladb slovenskih in tujih skladateljev.

Program:
W. A. Mozart, prir. J. Hanquier: Uvertura k operi Don Giovanni, K. 527
G. F. Händel, prir. T. Kmetič: Largo iz opere Kserkses, HWV 40
Ch.-M. Widor, prir. M. Johnston: Simfonija št. 6 v G-duru, op. 42, št. 2
M. Jarc: Klara
W. Soenen: Variacije na temo enega od Guidovih prijateljev
G. Gershwin, prir. R. Kernen: Priljubljene Gershwinove
J. Van der Roost, prir. M. Jense: Rikudim