Tokrat v ciklu  Glas iz davnine, ki ga organizira Kulturno umetniški Zavod PerArtem v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in SNG Maribor, gostimo kanadsko sopranistko slovenskega rodu Thereso Plut in pianista Nejca Lavrenčiča.

Koncert s kanadsko Slovenko Thereso Plut in pianistom Nejcem Lavrenčičem bo prežet z izpovedmi žensk. Goethejeva princesa Suleika je sinonim za pesnikovo nesojeno ljubezen Marianne von Willemer, ki jo je ovekovečil v zbirki Divan. Goethe v romanu Učna leta Wilhelma Meistra svoje Mignon ne opredeli niti kot deklico, niti kot zrelo žensko. Dobro pa je znano njeno čudaštvo, fantovska drža, neizživeta in zatrta ženstvenost, ki le mestoma vzcveti. Kot ugrabljeni otrok je pristala v popotniškem cirkusu, zato nostalgično sprašuje po domovini in domu.

Drugi del koncerta bo prav tako nostalgično obarvan s slovanskimi samospevi A. Lajovica in nostalgično melanholičnega  S. V. Rahmaninova.

Program: F. Schubert, A. Lajovic, S. Rahmaninov

Koncerta, z naslovom Ne poj, krasotica, bosta izvedena dne, 2.3.2018 ob 19.30 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije - Cekinov grad v Ljubljani in 5.3.2018 ob 19.30 v SNG Maribor.

Theresa Plut - sopran
Kanadska sopranistka Theresa Plut je nastopila z mnogimi svetovno znanimi dirigenti, kot so Nicholas Milton, Alexander Joel, John Fiore in Emanuel Villaume. Na povabilo slednjega je pela tudi v operi Jolanta, skupaj z Anno Netrebko. Leta 2015 je izšel posnetek te opere za Deutsche Grammophon. Takoj po študiju je Theresa postala članica solističnega ansambla Nemške opere na Renu v Düsseldorfu, kjer je debitirala kot Kraljica noči v Mozartovi Čarobni piščali in potem nastopila še v vlogah Walterja v operi La Wally, Blonde v Begu iz Seraja, Rosine v Seviljskem brivcu, Casilde v Gondoljerjih, Serpette v La finta giardiniera, Metke v Janku in Metki, Olympie v Hoffmannovih pripovedkah itd.

Vodila je večtedenski tečaj v Pekingu in si je pridobila častni profesorski naziv ustanove Central National University of Beijing na Kitajskem. Je nagrajenka večih mednarodnih tekmovanj in štipendij. Odkar živi v Sloveniji, redno nastopa z najboljšimi ansambli: v okviru abonmajev Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenije ter na različnih festivalih, kot so Festival Ljubljana, Festival Kogojevi Dnevi, Slovenski Glasbeni Dnevi, itd. Od leta 2015 je profesorica solo petja na Akademiji za glasbo na Univerzi v Ljubljani. Diplomirala in magistrirala je na Glasbeni visoki šoli v Zürichu na oddelku petja in opravila specializacijo opernega petja na Državni visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Stuttgartu. Theresa je rojena slovenskim staršem v čudovitem Vancouvru v Kanadi.

Nejc Lavrenčič - pianist
Nejc Lavrenčič je glasbeno šolanje začel v razredu Tatjane Dvoršak na Srednji glasbeni in Baletni šoli Maribor. Kasneje sta ga pod svoje okrilje sprejeli tudi pianistki Marina Horak in Saša Gerželj-Donaldson. Na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG 2005) je Nejc prejel 3. nagrado v kategoriji klavirskega dueta in 2006 na Mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko kot solist osvojil 2. nagrado.

Snemal je za RTV Slovenija in igral v koncertnih hišah in dvoranah, kot so: Kennedy Center of Performing Arts v Washington D.C., BOZAR – Palais des beaux-arts v Bruslju, Le Petit Palais v Parizu, Beograjska filharmonija (Srbija), Sant Pau Recinte Modernista in ESMUC – L’Auditori v Barcelona,  Freiman Hall v Ottawi (Kanada), International Center New Delhi v Indiji, Kleber Hall v Luxemburgu, Mim – Music Instrument Museum v Bruslju, Kraljevi konservatorij v Bruslju (Belgija), Stainway & Sons Centre v Antwerpnu, Glazbeni zavod Zagreb (Hrvaška), Glazbena Matica Zagreb (Hrvaška), Ljubljanska opera, Rdeča dvorana in Narodna galerija v Ljubljani, Unionska dvorana v Mariboru in drugje.

Študiral je pod vodstvom Aleksandra Madžarja na Kraljevem konservatoriju v Bruslju (Belgija). 2012 je končal magisterij v razredu Jana Michielsa. Junija 2014 je končal še svoj drug magisterij iz komorne glasbe. Med letoma 2011 in 2013 je prejemal štipendijo belgijske vlade. Oktobra 2011 je predstavljal “Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012.” Ob tej priložnosti je v Bruslju izvajal dela slovenskih skladateljev, ki do takrat v Belgiji še niso bila slišana.

Nejc je prejel diplomo »Dr. Roman Klasinc« za posebne dosežke in kreativnost. Od leta 2010 do 2014 se je izobraževal in specializiral v interpretaciji samospeva pod vodstvom Uda Reinemanna in njegovih gostujočih mojstrov samospeva. Nejc je aktiven kot solo pianist, komorni glasbenik in partner v samospevu.  Koncertno sodeluje z mednarodno priznanimi umetniki, kot so: Sabina Cvilak, Mojca Vedernjak, Artur Rozek, Juliette de Massy, Cristina Segura Rodriguez, Katja Konvalinka, Soumaya Hallak, Magdalena Sas, Isabelle Dunlop, Luka Železnik, Irena Preda in drugimi.

Leta 2015 je prejemal delovno štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za doprinos k ohranitvi in razvoju interpretacije samospeva v Sloveniji. Poleg pedagoškega dela je tudi soustanovitelj in umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla Glas iz davnine v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani in v SNG Maribor.

V prihodnji sezoni bodo cikel Glas iz davnine sooblikovali Markos Fink, basbariton; Nataša Zupan, sopran; Andrej Zupan, klarinet; Eline Welle; mezzosopran, Nika Gorič; sopran, Luka Železnik; flavta in Alja Mandič; violončelo in Nejc Lavrenčič, klavir.

Več informacij