V prvem tednu januarja se je zaključil rok za oddajo prijav na vseslovenski natečaj narodno-zabavne glasbe Volkswagen Špila. Izmed več kot 100 prijavljenih ansamblov je komisija v sestavi Raaya, Anžeta Zavrla, Primoža Grašiča in Tomaža Šinka izbrala 32 ansamblov, pri katerih so prepoznali največji talent in potencial za razvoj. Komisija je z izborom zadovoljna, ansambli pa se že vneto pripravljajo na februarsko bitko v živo.

Glasbeni natečaj Volkswagen Špila se letos odvija prvič, a je že v prvem letu požel veliko zanimanja – nanj se je prijavilo več kot 100 narodnozabavnih ansamblov iz vse Slovenije. Angažma je bil precejšnji, saj so prijavitelji poleg opisa skupine morali oddati tudi videoposnetek igranja v živo. Ansambli so izpostavili, da jih je k sodelovanju pritegnila izjemna priložnost za promocijo, sodelovanje s priznanimi glasbeniki in glavna nagrada v višini 10.000 evrov.

»Nad številom prijav nisem presenečen, saj je natečaj Volkswagen Špila izjemna priložnost za ansamble. Če bi sam imel ansambel, bi zagotovo izkoristil to priložnost,« je dejal Raay.

PESTER IZBOR ANSAMBLOV
Končni izbor polfinalistov je pester – sestavlja ga vse od triov, kvartetov, kvintetov in že uveljavljenih skupin do družinskih ansamblov ter čisto mladih glasbenikov. Strokovna komisija je bila pri izboru polfinalistov pozorna na točnost, usklajenost in energijo ansamblov, predvsem pa na potencial, ki ga imajo glasbeniki za nadaljnji razvoj. Priložnost so tako dobili tudi tisti, ki v tem trenutku še niso »povsem izdelani«. Vsem ansamblom, ki so se povzpeli med polfinaliste je skupno, da so vsak na svoj način »očarali« komisijo. Izbor pa ni bil enostaven.

»Izbor je bil težak predvsem zaradi specifike igranja vsakega ansambla, ki me je prepričal vsak na svoj način. Na koncu je odločitev prevesil odgovor na vprašanje, ali lahko ansambel ponudi kaj novega v načinu igranja, nastopa in energije. In za vse izbrane lahko odgovorim pritrdilno,« je dejal Anže Zavrl, priljubljen harmonikar skupine Gadi.

Tomaž Šinko, ki že dolga leta servisira kitare in harmonike najbolj priznanih slovenskih glasbenikov, je ob tem dodal: »Izbor ni bil enostaven, kar potrjuje, da imamo v Sloveniji veliko nadobudnih ansamblov, ki zelo dobro delajo, zato se nam ni treba bati za zaton naše narodno-zabavne glasbe.«

OBETAJO SE NEPONOVLJIVI KONCERTI V ŽIVO
Kot je izpostavila strokovna komisija, je bila večina prijavljenih ansamblov na zelo visokem nivoju. Končno odločitev pa so odtehtali tudi posnetki v živo, kot je dejal Primož Grašič: »Hoteli smo sestaviti odličen program za koncerte in prepričan sem, da nam je to več kot uspelo.«

V mesecu februarju se obetajo trije izjemni glasbeni spektakli, kjer se bo pomerilo vseh 32 polfinalistov. Prvi koncert bo potekal 7. februarja v Festivalni dvorani v Ljubljani, drugi na dan zaljubljenih, 14. februarja, v Dvorani Union Celjskega doma, tretji pa 21. februarja, prav tako v Dvorani Union Celjskega doma. Bitko narodnozabavnih ansamblov bo vodila velika zvezda narodno-zabavne scene Natalija Verboten, ki se na sceno vrača tudi v vlogi voditeljice.

Žiranti bodo nato izbrali 9 finalistov. Ti bodo imeli tri mesece časa, da s pomočjo mentorjev ustvarijo in izvedejo novo avtorsko pesem ter jo v ljubljanski Festivalni dvorani predstavijo na velikem finalnem koncertu. Volkswagen Špila je glasbeni natečaj, namenjen slovenskim narodnozabavnim ansamblom. Natečaj je namenjen tako uveljavljenim kot še svežim narodnozabavnim ansamblom, ki se želijo s svojo energijo, igranjem, nastopanjem, kreativnostjo in talentom zavihteti med najboljše na sceni ter pokazati, da so iz pravega testa, da osvojijo natečaj Volkswagen Špila.

Na natečaj se je prijavilo več kot 100 narodnozabavnih ansamblov, izmed katerih je strokovna komisija izbrala 32 polfinalistov. Ti se bodo predstavili na koncertih v živo: 7. 2. 2019 v Festivalni Dvorani Ljubljana ob 19.00, 14. 2. 2019 v Celjskem domu ob 19.00 in 21. 2. 2019 v Celjskem domu ob 19.00. Izmed vseh polfinalistov bodo žirantje izbrali 9 finalistov. Izbrani ansambli bodo nato 3 mesece skupaj z mentorji pilili svoj nastop, glasbeno tehniko in petje ter se predstavili na velikem finalnem koncertu 16. 5. 2019, kjer bo izbrani zmagovalec prejel 10.000 evrov. Pobudnik in organizator glasbenega natečaja je Volkswagen.


Nazaj