JAŠA v svoje multimedijske projekte vse od začetka kot sestavni del celostnega izkustva umetniškega dela vključuje tudi zvok in glasbo. Pri oblikovanju zvočnih kompozicij za svoje avtorske projekte JAŠA od nekdaj sodeluje z izvrstnima glasbenikoma KALU-jem (Luka Uršič) in BOWRAIN-om (Tine Grgurevič), s katerima so tako ustvarili že številne zvočne instalacije in komade.

Izbor tega dolgoletnega in izjemno plodovitega sodelovanja bo kot nova zaključena celota v obliki dvojnega albuma z naslovom BLOOM pri založbi Kamizdat izšel 24. junija. Izid pa bo na ta dan v baru Zorica pospremil tudi koncert z vsemi sodelujočimi. Izidu albuma bo poleti pred Kinom Šiška sledila postavitev monumentalne instalacije UNNAME, konec avgusta pa bo JAŠA v Ljubljani vodil tudi mednarodno delavnico za mlade umetnike MAKING IT.

Multimedijski umetniški projekt BLOOM, ki ga JAŠA ob obeleževanju zadnjega desetletja svojega ustvarjanja pripravlja v sodelovanju z Agencijo Glasilka, Kinom Šiška, KiD PiNO in društvom ŠKUC bo vrhunec doživel 3. septembra, ko bo umetnik z osem urnim dogajanjem v živo naselil celotno stavbo Kina Šiška. Večino vsebin, ki jih bo avtor prvič predstavil pred domačim občinstvom, izvira iz mednarodnih projektov, katere je realiziral na različnih koncih sveta, vse od Italije, Anglije, ZDA, Čila, Nemčije, Finske itd. V Ljubljani pa bo avtor ponovno uprizorjene elemente iz preteklih del, ki jih zaznamuje eksperimentiranje z različnimi tehnikami in mediji, postavil v nova razmerja.

VEČ O UMETNIKU
JAŠA (Mrevlje-Pollak) (1978, Ljubljana) se je po študiju in uspešnem začetku kariere v Benetkah leta 2005 preselil v Ljubljano, kjer je nase opozoril s serijo odmevnih projektov, ki jih je izvedel v sodelovanju z galerijo Ganes Pratt in z umetniki tako imenovane »Beneške generacije« (Meta Grgurevič, Jasmina Cibic, Ištvan Išt Huzjan) ter drugimi umetniki, ki so prav tako sodelovali z omenjeno galerije (Mark Požlep, Viktor Bernik, Žiga Kariž in Arjan Pregl).

Projekti, kot so Bad Girls & Bad Boys, Radikal Chic in nenazadnje The Lovest, ki je v prostorih Moderne galerije trajal skoraj tri leta, so na slovensko sceno sodobne umetnosti vnesli svežino, udarnost in multimedijskost ter prakso tesnega horizontalnega sodelovanja z ustvarjalci iz različnih področij. Med leti 2013 in 2018 je umetnik svoje delovanje preselil v New York, kjer je svojo pot uspešno nadaljeval v sodelovanju z galerijo On Stellar Rays. Leta 2015 je s projektom UTTER/The Violent necessity for the embodied presence of hope zastopal Slovenijo na Beneškem umetnostnem bienalu. S številnimi projekti pa se je predstavljal tudi drugod po svetu in se s svojim neprestanim delom vzpostavil kot eden najpomembnejših slovenskih sodobnih umetnikov svoje generacije.

Leta 2021 je svoje delovanje preselil v Berlin, kjer je kot rezidenčni umetnik kulturne institucije Kuhlhaus Berlin začel s projektom The Monuments, ki bo trajal leto in pol. Jeseni 2021 je pri ameriški založbi Rowan & Littlefield s Pulitzerjevim nagrajencem Noahom Charneyem izdal avtobiografski priročnik Making it: The Artist's Survival Guide, v katerem močno izpostavlja pomen sodelovanja. Priročnik je namenjen predvsem mlajšim umetnikom na začetku svoje karierne poti.

O knjigi: "Making It: The Artist Survival Guide is a book every true artist cannot but love. It is, of course, impossible to condense the complex process of creativity into the form of “making it” guides which provide ready-made formulas for success, love life, getting friends, etc. – but for this very reason one should do it. This book give you the freedom to follow its proposals or to mock them – to mock the rules, the rules should be there. If you do not need a “making it” guide for your work, you are not an original creative genius, you are an idiot." - Slavoj Žižek, philosopher and best-selling author

"A smashing story of how an artist never stops working, always keeps moving, doesn’t allow rejection to define him, and who makes art that finds large audiences against all odds. An every-artist story." - Jerry Saltz, senior art critic New York Magazine, author of How To Be an Artist

Več o projektu sledi v kratkem. Več informacij o JAŠI.

Foto: Primož Korošec