Ljubljana, 13. september 2022 - Po uradnem zaključku 70. Ljubljana Festivala bo na sporedu še nekaj izbranih dogodkov. Peklensko dvorišče bo prizorišče ponovitev drame Penelopiada, in sicer 13., 19., 20., 22. ter 26. septembra ob 20.00. To nedeljo, 18. septembra, se bodo v ambientu Križank v svojem glasbenem sijaju z barvitim izborom pesmi ponovno predstavile neukrotljive Dinamitke. V sredo, 21. septembra, pa bo v Poletnem gledališču Križank na sporedu vznemirljiva drama Vsi ptice kanadskega avtorja libanonskega rodu Wajdija Mouawada, ki je v preteklih letih že navdušila občinstvo na razprodanih predstavah v Križevniški cerkvi.

Drama Penelopa je nastala po delu Penelopina preja avtorice Margaret Atwood in se ukvarja z zgodbo mitske Penelope. V ospredje so postavljeni lik Penelope in njenih dvanajst dekel, ki so v Homerjevem epu Odiseja le bežno omenjene, v prvi slovenski uprizoritvi režiserke Livije Pandur pa dobijo svoj polni subjektivni glas. Slovita kanadska avtorica Margaret Atwood se v svojih delih loteva večnih tem, ki jih postavlja v sodobno okolje. Tako je po besedah režiserke tudi njen roman Penelopina preja zelo aktualen v času, saj reflektira tudi sodobne zločine, nepravičnost in zatiranje žensk. Je Penelopa lagala ali je govorila resnico? Zdi se, da se lahko samo s tem pričevanjem končno osvobodi zapora vsiljene zgodovine, v katero so jo ujeli, v arhetip potrpežljive in zveste žene. V glavni vlogi bo nastopila igralka Polona Juh. Razprodanima terminoma 13. in 19. septembra bodo sledile uprizoritve še 20., 22. in 26. septembra. (13., 19., 20., 22. in 26. september, 20.00, Peklensko dvorišče)

Neuničljive Dinamitke iz muzikala Mamma Mia! po petih sezonah nastopanja ponovno pripravljajo eksploziven koncertni večer. Tokrat se nam bodo predstavile v še svetlejšem soju žarometov, ki ponuja to, kar jih je še posebej zaznamovalo in odlikovalo na odru muzikala: prijateljstvo, igriva radost in nezaustavljiva življenjska energija. Ognjevite Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek se bodo z barvitim izborom pesmi predstavile v vsem svojem glasbenem sijaju. Poleg programa iz muzikala bodo prav poseben ton in vsebino koncertu dodali izjemni soustvarjalci muzikala legendarna Tomaž Domicelj in Gojmir Lešnjak – Gojc, maestro Patrik Greblo, Mamma Mia! Band, vrhunski plesalci iz Bolera in številni drugi sodelujoči. Vse skupaj pa bosta v izjemen večer povezala priljubljena mojstra besede Jure Sešek in Marjan Bunič. (18. september, 20.00, Križanke)

Vznemirljiv dramski tekst Wajdija Mouawada Vsi ptice je pred dvema letoma postal mednarodna senzacija. Mouawad je cenjen predvsem po svojih neposrednih pripovedih ter prepričljivi gledališki estetiki, njegove drame so prevedene v več kot dvajset jezikov. Vsi ptice režiserja Ivice Buljana je aktualna politična uganka in čustveno nabita ljubezenska zgodba, ki v metaforični sliki človeštva kot planeta z vsemi pticami poskuša narediti korak dlje v izpraševanju vesti o vojni odgovornosti. Združuje zgodbo o judovski družini z mednarodnimi koreninami in zgodbo o muslimanskem diplomatu, ki je bil ujet in izročen papežu ter prisiljen spreobrniti se v krščanstvo. Predstavo Vsi ptice smo si lahko premierno ogledali že jeseni 2020 v Križevniški cerkvi, ko je bila v več terminih razprodana. Uprizoritev Vsi ptice je bila na letošnjem Borštnikovem srečanju dvakrat nagrajena; Nataša Barbara Gračner je prejela Borštnikovo nagrado za igro, Lina Akif pa za mlado igralko. (21. september, 20.00, Križanke)

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.