KAPA Records je hišna založba društva Kapa in Gala Hala, kjer skrbimo za pušeljček zelo fejst bendov. Čao Portorož, The Canyon Observer, ŠKM banda, Haiku Garden, Carnaval, Darla Smoking, Bowrain, Lynch, Red five point star, Backstage, Nina Bulatovix, LUDOVIK MATERIAL pa z nerealno hudo muziko skrbijo za vse nas. Sobota je hkrati osrednji dan obletnice AKC Metelkova mesto, kjer si boste za 10 vra lahko poleg štirih predstavnikov založbe KAPA na Letnem vrtu ogledali še pester program vseh klubov in drugih kotičkov svojega omiljenega »mesta v mestu«, in ja, izkupiček bo šel v sklad za prepotrebno obnovo infrastrukture. Samostojnost ima svojo ceno.

DARLA SMOKING
Darla Smoking je podgurski duo prekaljenih mačkov Brgsa in Naca, ki sta nase prvič resno opozorila z izdajo albuma Big Bug na naši založbi leta 2017. Darla meša raznotere vplive in zvoke, med drugim terenske posnetke iz različnih delov sveta, ki jih Nac nato elektronsko obdeluje, Brgs pa poskrbi za konstanten drive za bobni.

Njun zvok je zato izredno večplasten, na videz so najbolj dominantni elementi world ali etno glasbe ter duba, njuna glasba pa seže in preseže veliko več kot le ta dva omenjena žanra. To je še bolj očitno na njunem najnovejšem, letošnjem izdelku Pass The Bless, na katerem je Brgs začel tudi močno izrabljati modularne sintetizatorje, hkrati pa je z njima moči združil v Sloveniji živeči iranski reper Naji, s katerim bosta na KAPA Records Festu premierno izvedla tudi nekatere komade iz albuma Pass The Bless. Ampak ne samo to! Darla se tudi pripravlja na izid še ene nove plošče v novembru. Zato morda slišimo kak sladkorček iz prihajajoče plate ...

THE CANYON OBSERVER
The Canyon Observer aka vsem dobro poznana domača petglava pošast. Bend se giblje med oznakami post-metal, sludge in atmosferičnim metalom. Dvojno kitarsko žaganje, brutalen zvok basa, gosti, precizni bobni ter rjovenje frontmana Matica, ki svoje bolečine ne kanalizira samo skozi vokal, ampak skozi svoj celoten performans. Po dveh izdanih EP-jih so leta 2015 izdali dolgometražec FVCK, tega pa je nasledil lanski NØLL, na katerem so preizkušali nas in vas ter širili svojo zvočnost. Eden najglasnejših slovenskih bendov. In TCO si to oznako res zasluži! Če ne verjamete, samo poglejte na oder, zazidan z Orange in Marshall ojačevalci in boksi, pa vam bo še pred koncertom jasno, v kakšen kanjon se spuščate.

LYNCH
Lynch je najnovejša pridobitev naše založbe. Je glasbena neznanka. Ime nosi po režiserju Davidu Lynchu, zato tudi njihova glasba terja premisleka in refleksije. Je (dokaj klasičen) rockerski kvintet z dvojnim kitarskim napadom, vendar skrajno neklasičen v svojih glasbenih prijemih in formah. Ekspresiven vokal frontmana Jana v svojih nadrealističnih, včasih morda celo dadaističnih tekstih išče smisel. Včasih mu pri iskanju pomaga občasni vokalist (siceršnji basist) Lovrenc, včasih pa se to sprevrže v humorni dialog dveh vokalov. Za nojzerski in avantgardni zven benda poskrbi predvsem Nik s svojimi eksperimentalnimi prijemi na električni kitari. Zanemarljiv pa ni tudi vložek njihovega tonskega mojstra Luke, ki je v resnici peti član benda, saj zvok občasno dopolni s kakšnimi sintetizatorskimi in elektronskimi vložki. Po izdanem EP-ju 'The Dirty Dozen' leta 2015 je zasedba nase resneje opozorila šele z izdajo večih singlov, ki mu je nato sledila tudi letošnja izdaja singla Post-sup Revival na naši založbi. Trenutno so v fazi priprave debitantskega albuma, ki bo menda poln presenečenj in nepredvidenih preobratov.

HAIKU GARDEN
Haiku Garden je domači (in to res domači, saj imajo plac za vaje nad našim klubom) shoegaze in neopsihedelični bend, ki je v zadnjih letih dvignil kar nekaj prahu. Haikuji temeljijo na močno distorziranih in naefektiranih kitarskih vragolijah ter sanjavih vokalih Luke in Klemna, ob podpori steady ritem sekcije Kneza in Tenca. Bend se spogleduje z zlatim obdobjem shoegazea 90ih let, z bendi kot so My Bloody Valentine in Ride na čelu, vendar to poetiko nadgradi tudi z modernejšimi vplivi, kot so nojzerski vpadi ter repetitivni sinti in drum mašine. Po uspešno pretečenem Klubskem maratonu Radia Študent leta 2015 so leta 2016 nase prvič resneje opozorili s prvo izdajo na našem lejblu ''Waver'' in začeli neumorno koncertirati doma in v tujini (Avstrija, Poljska, Rusija, Anglija, države Balkana, Španija itd.). Oktobra lani so izdali svoj težko pričakovan dolgometražni debitantski album Where If Not Now ter razprodali Gala Halo na promocijskem koncertu.

Kapa Records Fest / 26. obletnica AKC Metelkova mesto 
Sobota / 7. september, ob 19h / Letni vrt
PROGRAM: LYNCH, HAIKU GARDEN, THE CANYON OBSERVER in DARLA SMOKING
After: balans DJ set
Skupna vstopnina AKC MM: 10 €

Music policy: dub/etno/post-metal/sludge/atmospheric metal/rock/post-wave/post-sup/shoegaze/noise-pop/dreampop/neo psychedelic/alternative/dance/howhow

Za ples do jutra pa preverjen in v metelkovskem klubovju zelo zaželjen, plesno naravnan duo balans z visoko energijskim DJ setom. V veselje in čast obletnici!

*v primeru slabega vremena se prireditev začne ob 20h v dvorani.


Nazaj