Sedmi cikel koncertov Drama Akustike se nadaljuje s koncertom Katje Šulc, vrhunske glasbenice, ki je v svoji bogati karieri nanizala številne odmevne nastope doma v tujini, med drugim tudi v Franciji, v Španiji, v Italiji, na Portugalskem, na Kitajskem, v Maroku, v Bosni in Hercegovini, v Turčiji, v Mehiki, v Gvatemali in v ZDA.

Katja bo 20. oktobra na velikem odru Drame predstavila svoj prvi in svoj zadnji projekt. To sta album Mila – Uglasbena poezija Mile Kačič,  ki je izšel pred enajstimi leti in pobožal mnogo ušes, ter najnovejši projekt Lorca, ti in jaz, ki ga je posvetila romski poetiki. Ob vokalistki Katji bosta nastopila še Robert Jukič na kontrabasu in bas kitari ter Urška Centa s plesom, palmasom in vokalom. Koncert bo potekal v dveh delih in vključuje premor.

Mila – Uglasbena poezija Mile Kačič 
Glasbeni prvenec Katje Šulc Mila (Sanje, 2008) je navdušil poslušalstvo in kritiko. Na njem je s sodelujočimi glasbeniki predstavila ljubezensko liriko pesnice in igralke Mile Kačič. Projekt je zaživel tudi v gledališki različici V vsem me najdeš (Senzorium in SNG Drama Ljubljana), kjer se je uglasbena Milina poezija prepletla z interpretacijo treh velikih dam slovenskega gledališča, Ivanke Mežan, Štefke Drolc in Ive Zupančič.

Mila bo na nedeljskem akustičnem koncertu zazvenela v slečeni različici, ujeta v glas in bas, gola v iskrenosti, milini, strasti, srčnosti, ki jo je znala ubesediti le Mila Kačič. Z nastopom na velikem odru Drame, ki je pomembno zaznamoval umetniško in življenjsko pot te velike slovenske umetnice in dolgoletne članice igralskega ansambla Drame, Katja Šulc s sodelavci in Drama obeležujejo tudi njen rojstni dan – Mila je bila rojena 5. oktobra 1912. Oboževala je Lorco, omenja ga tudi v svoji poeziji, tako da bo z njeno izjemno auro, ki še danes objema gledališko kupolo nad velikim odrom Drame, intimno povezan tudi drugi del nedeljskega koncerta.

Lorca, ti in jaz 
Projekt Lorca, ti in jaz je posvečen romski poetiki. Katja Šulc ga je ustvarila s plesalko flamenka Urško Centa, na kontrabasu se jima pridružuje džezovski glasbenik Robert Jukič. Projekt prepleta poezijo, ples in glasbo Romov Španije, vzhodne Evrope in Balkana, vključuje uglasbeno romsko poezijo s Katjinega zadnjega albuma Kamlisajlan, pesnike Andaluzije in tradicionalne romske pesmi. Izročilu Romov daje sodobno preobleko, povzema žar in skrivnostnost romskega sveta, njegovo prvobitnost, usodnost, duende. Pod navdihom pesnika, za katerega je »cigansko tisto, kar je najvišje, najgloblje in najbolj aristokratsko v njegovi deželi«.

O Katji Šulc 
Katja Šulc je eklektična pevka, ki se giblje med različnimi glasbenimi žanri, segajoč od uglasbene poezije, sodobnega šansona, džeza in folka do eksperimentalne in elektronske glasbe. Sodelovala je pri različnih projektih uglasbene poezije (pesnikov, kot so Dane Zajc, Gregor Strniša, Srečko Kosovel, Ježek, Rumi). Na Festivalu slovenskega šansona 2011 je osvojila prvo nagrado s skladbo Nina de Glerie Na poti domov. Po uspešnem prvencu Mila (Sanje, 2008) je odmeven drugi avtorski album Twisted Delight (Celinka, 2013) ustvarila s producentom Pierom (RootsInSession) in bila z njim nominirana tudi za glasbene nagrade MTV. Zadnja leta intenzivno koncertira tako doma kot v tujini (Francija, Španija, Italija, Portugalska, Maroko, Bosna in Hercegovina, Turčija, Kitajska, Mehika, Gvatemala). Tretji avtorski album Kamlisajlan (Casete Mexico, 2016) je posvetila sodobni romski poeziji z Balkana in iz vzhodne Evrope. Album je nastal v Mehiki in vpletel izvirno romsko poetiko med spevne melodije in hipnotične, repetitivne ritme v barvah folka in world music.

Nakup vstopnic

Foto: Blaž Fortuna


Nazaj