Od nedelje, 3. septembra do srede 6. septembra 2017 smo partnerji projekta eeemerging izvedli končne avdicije programa 2018 v Utrechtu (Tivoli Vredenburg), Lyonu (Auditorium de Lyon) in na Dunaju (Akademietheater).

Na razpis eeemerging za leto 2018 se je prijavilo 72 mladih ansamblov. Pogoji za sodelovanje so bili, da ansambel ne deluje več kot tri leta ter da ga sestavljata vsaj dva in ne več kot štirinajst glasbenikov s povprečno starostjo največ 32 let. Po prehodnih individualnih ocenjevanjih partnerjev smo izbrali 12 ansamblov, ki so imeli pravico sodelovati na avdicijah, kjer smo izbrali 4 najboljše, v program eeemerging 2018 pa se vključujeta še dva ansambla, nagrajenca partnerjev eeemerging na tekmovanjih v Göttingenu in Yorku.Ob avdicijah smo imeli partnerji eeemerging tudi strateške pogovore s potencialnimi partnerji iz Lyona, Wrocława in Brna.

Program eeemerging, ki poteka od oktobra 2014 do septembra 2018, izvaja s podporo programa Evropske komisije Ustvarjalna Evropa osem partnerjev. Ob nas so še Centre culturel de rencontre d'Ambronay (Ambronay, FR) kot prijavitelj ter Collegio Ghislieri di Pavia (Pavia, IT), Internationale Händel Festspiele Göttingen (Göttingen, DE), National Centre for Early Music (York, GB), Ozango (Strasbourg, FR), Rīgas Senās mūzikas centrs (Rīga, LV) in Universitatea naţională de muzică din Bucureşti (Bucureşti, RO).

Projekt eeemerging nam omogoča, da najdemo, izberemo in usposobimo najboljše ansamble ter jih pripravimo za vstop na evropsko tržišče. To počnemo tako, da vzpostavljamo mreže krajev usposabljanja, rezidenc in difuzije, da omogočimo ansamblom koncerte pred različnimi avditoriji in jih spodbujamo k razvoju programskih predlogov, jih promoviramo in jim omogočamo dostop do visokokakovostnih marketinških orodij, da jih ozaveščamo preko spletne strani in skupne digitalne avdiovizualne platforme ter0 tako prispevamo v razvoj občinstva za staro glasbo.

V okviru projekta eeemerging smo letos na festivalu Seviqc Brežice že gostili izjemne Académie baroque européenne d’Ambronay (FR) v brežiškem gradu in ansambel Concerto di Margherita (CH), ki nam je ob svoji rezidenci v Globočicah pripravil odprto vajo in dva odlična koncerta. V oktobru prihaja Nexus Baroque (DE), konec novembra pa Continu-um (DE).

Več informacij o projetku eeemerging najdete na spletni strani: www.eeemerging.eu