Po sijajnem koncertu, ki ga je 14.septembra zasedba odigrala v nabito polnih ljubljanskih Križankah, kot predskupina Gramatiku, se tokrat podajajo na slovensko turnejo ob izzidu njihove nove plošče “Molto Aligatore”.

Naj spomnimo, da sta Teo Collori (kitara) in Matej Kužel (saksofon) glavna solista na Gramatikovi največji uspešnici Just jammin. Ta skladba je bila namreč posneta v zaklonišču v Luciji, kjer sta takrat vadila v enem prostoru zdajšnja člana skupine Momento Cigano, v drugem je pa imel svoj improvizirani studio takrat še povsem neznani Gramatik. Sedaj svetovno znani DJ, je prvi dve plošči skupine Teo Collori in Momento Cigano (Hot Club Piran, Kamerato Muzikante) izdal na svoji založbi Lowtemp. Tudi nova, tretja “Molto Aligatore” bo izšla v digitalni obliki pri njih. Prvi singl iz prihajajoče plošče  “Molto Aligatore” je komad z naslovom “Laganini”, katere avtor je kitarist Metod Banko. Za to skladbo so fantje povabili k sodelovanju Saša Avsenika, ki je v studiu za skladbo posnel harmoniko.

“Nikoli si ne bi mislil, da sta gypsy swing in narodno zabavna glasba tako sorodni. Kasneje sva v daljšem pogovoru s Sašom ugotovila, da se obe zvrsti napajata iz istega korena. Druži ju namreč močna ritmična spremljava. “Levček”, Avsenikov kitarist, je za svoj način igranja našel navdih prav pri Djangu Reinhardtu. Pa tako očitna je podobnost, ko se človek malo poglobi.” - Teo Collori

Tako so fantje uspeli združit svoje moči v eni prekrasni skladbi. 

Gramatikov Instagram post
Ko so se fantje iz skupine Teo Collori in Momento Cigano ogrevali v zaodrju Križank tik pred svojim nastopom, so na željo Gramatika odigrali par taktov skladbe Just Jammin na svoje akustične instrumente. Ta je vajo posnel in jo objavil na svojem Instagram profilu. Vsule so se pohvale in želje njegovih sledilcev, da si želijo še takih izvedb. Takoj po končani promociji novega albuma, se bodo fantje lotili novega projekta, ki bo tesno povezan njihov starim znancem, nekoč Lucijanom, zdaj New Yorčanom.

Sodelovanje s producentom Denisom Horvatom
Tokrat so si fantje iz ansambla, da vsaj malo opravičijo svoje ime, izbrali producenta, ki ima romske korenine. Ta je svoje delo opravil fenomenalno in iz ansambla izvlekel vse tisto, kar dviguje njihovo studijsko delo na višji umetniški nivo. Zvok je moderen in mehak. Glasba je navihana in igriva, a se fantje v svojih kompozicijah umikajo tudi v bolj intimne atmosfere, ki puščajo prostor za poslušalčevo kontemplacijo in soočanje z lepoto prijetnih občutkov.

Zasedba: Teo Collori, kitara | Matija Krečič, violina | Matej Kužel, klarinet | Jošt Lampret, bas | Metod Banko, kitara

Turneja
6.11. SiTi teater - Ljubljana
9.11. Kulturni dom Semič - Semič
16.11. Gledališče Tartini - Piran

Dress Code
Tako kot na lanski turneji, je tudi letos pri obiskovalcih zaželjen dress code pod šifro: ELEGANTNO/DUHOVITO


Nazaj