Tokratni veèer bo izzvenel kot poklon slavnemu italijanskemu pevcu Bastianiniju, njegovo slavo in kariero pa bomo v drugem delu veèera vzporejali z našim tenoristom Antonom Dermoto, ki je zablestel in se dolga leta dokazoval na Dunaju in sploh na svetovnih opernih odrih. V viteško dvorano gradu Dobrovo smo zato povabili dva italijanska in dva slovenska operna pevca, ki bodo prepevali opus obeh slavnih vokalistov. Posebno težo celotnemu dogodku daje sodelovanje Accademie Chigiana iz Siene, ki pomeni prestižno, svetovno priznano glasbeno ustanovo. Na koncertu bodo sodelovali s predstavitvijo pevca Bastianinija, ki jo bo pripravil njihov glasbeni strokovnjak. O Dermoti bo spregovorila gospa Marjana Mrak, muzikologinja in dolgoletna urednica za operno glasbo na Radiu Slovenija.

Alberto Fraschina je študiral petje na konservatoriju v Novarri. Njegovo študijsko pot je pomembno zaznamoval Carlo Bergonzi, pri katerem se je izpopolnjeval na akademiji "Verdiana" v Bussetu in na sienski glasbeni akademiji Chigiana. Je zmagovalec pevskega tekmovanja "A. Lazzari" v Genovi, l. 1996 pa tudi 50. evropskega tekmovanja mladih opernih pevcev v Spoletu. Ob opernem udejstvovanju tako v Italiji kot drugod po Evropi redno nastopa tudi na koncertnih odrih po svetu.

Omar Montanari je z odliko diplomiral na konservatoriju v Pesaru pri prof. Luisi Machnez. Debutiral je l. 2000 v Purcellovi operi Dido in Enej. Èeprav še mlad, je baritonist Montanari preizkusil že marsikateri pomemben oder, med katerimi gotovo izstopa beneška La Fenice, Rossinijev operni festival v Pesaru ter Festival belcanta v nizozemskem Dordrechtu. Na 10. mednarodnem tekmovanju "Tito Schipa" v italijanskem mestu Lecce je zasedel drugo mesto.

Baritonist Slavko Savinšek je po srednji šoli v rodnem Beogradu nadaljeval študij petja na Akademiji za glasbo v Novem Sadu pri prof. Biserki Cvejiæ. L. 1992 se je preselil v Ljubljano, kjer je najprej prepeval v opernem zboru, od jeseni 1996 pa se uspešno dokazuje kot solist ljubljanske Opere. Ob opernem udejstvovanju se posveèa tudi koncertnemu petju. Njegov repertoar samospevov sega od Schuberta, Mendelssohna in Schumanna prek R. Straussa, Wolfa, Brahmsa, Ravela in Iberta do sodobne glasbe.

Marjan Trèek je diplomiral iz solopetja v razredu prof. Eve Novak-Houška na ljubljanski Akademiji za glasbo, kasneje pa se izpopolnjeval na pevskih seminarjih pri Alfredu Burgstallerju in Marjani Lipovšek. Poleg opernega repertoarja z vso zavzetostjo goji tudi koncertno petje, sodeluje s komornimi zasedbami in orkestri. Kot dober interpret srednjeveške glasbe se je dokazal tudi z zvoènimi posnetki "Iz slovenske dedišèine".

Pianistka Jelena Boljubaš iz Nikolaeva v Ukrajini je 1995. diplomirala na Državnem konzervatoriju v Kijevu. V tamkajšnji državni operi je delovala do l. 1997, nato pa se je preselila v Slovenijo. Sprva je korepetirala v SNG Opera in balet v Mariboru, od l. 1999 pa je angažirana v ljubljanski Operi. Redno spremlja tudi zbor Consortium musicum. Jelena Boljubaš je želena koncertna spremljevalka prenekaterih slovenskih pevcev in instrumentalistov.

Program:
W. A. Mozart: "Il mio tesoro" (Don Giovanni)
G. Donizetti: "Una furtiva lacrima" (L'Elisir d'amore)
G. Donizetti: "Quanto e bella, quanto e cara" (L'Elisir d'amore)
P. I. Èajkovski: "O kam, o kam si mi izginil..." (Jevgenij Onjegin)
A. Lajovic: Mesec v izbi
G. Donizetti: "Povero Ernesto" (Don Pasquale) BR>C.W. Gluck: "Oh del mio dolce ardor" (Paride ed Elena)
U. Giordano: "Son sessant'anni, o vecchio" (Andrea Chenier)
U. Giordano: "Nemico della patria" (Andrea Chenier)
F. P. Tosti: Ideale
F. P. Tosti: L'ultima canzone
Giuseppe Verdi: "O Carlo ascolta........Io morro" (Don Carlo)