Festival Ljubljana predstavlja koncert prefinjene Mozartove glasbe. Podoživite poletni koncert We love Mozart, ki se je zvrstil na 68. Ljubljana Festivalu s solistoma flavtistko Ireno Grafenauer in klarinetistom Matetom Bekavcem, slednjim tudi v vlogi dirigenta Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija. Do koncerta lahko dostopate v arhivu RTV Slovenija (4D) ter na povezavi na facebook profilu Festivala Ljubljana.

Franc Križnar je v svoji recenziji koncerta zapisal: 'Naša prva dama na flavti, Irena Grafenauer, je bila v izvrstni formi in je prav briljirala in lebdela nad preostalimi izvajalci. Njen primarni (flavtni) ton je nekaj enkratnega, fraziranje njene Mozartove glasbe pa prava poezija. Do veljave je spet prišel tudi Bekavac, zdaj v hkratni vlogi solista (klarinetista) in dirigenta, včasih dobesedno hkrati, s klarinetom v eni roki in dirigentskimi vzgibi v drugi – vse skupaj pa v kar najboljši luči.'

Mate Bekavac, klarinetist, skladatelj, dirigent in umetniški vodja, mednarodno priznan koncertant, se izvajanju Mozartove glasbe posveča od 13. leta. Znan je kot Paganini klarineta, ki je pri rosnih 18 letih magistriral na Mozarteumu v Salzburgu. Študiral je v Gradcu pri Beli Kovacsu, v New Yorku na Glasbeni šoli Juilliard ter v Parizu na nacionalnem konservatoriju. Je glasbenik, ki prepričljivo sodi ne le v slovensko glasbeno smetano, temveč velja za enega vodilnih klarinetistov v svetovnem merilu. Glasbeni genij Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) je ljubljenec glasbenih poznavalcev in laikov. V čem se kaže njegova veličina onkraj njegovih nesporno izjemnih kompozicijsko-obrtniških veščin, zaradi česar se njegova dela zmorejo dotakniti slehernika? Za dirigenta in solista Mateta Bekavca je Mozartova glasba nekakšna učiteljica za življenje; vsak stik z njo je zanj posebno doživetje in priložnost za odkrivanje novih spoznanj. V njej ga prevzamejo najrazličnejša življenjska izkustva, bogastvo komunikativnosti in mogočna čustva.

Irena Grafenauer se je rodila v Ljubljani, kjer je tudi končala podiplomski študij. Skoraj trideset let je kot redna profesorica poučevala na univerzi Mozarteum v Salzburgu.  Mednarodno priznana flavtistka je prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 2005 ter kot solistka in komorna glasbenica po vsem svetu nastopa z najboljšimi orkestri, dirigenti in glasbeniki današnjega časa. Pustila je sledove tudi pri svojih učencih, ti danes stopajo po njenih stopinjah na najpomembnejše odre sveta.  Njena izjemna diskografija vključuje tudi sodelovanje v obsežnem glasbeno-založniškem projektu pri izdaji Mozartovih zbranih del na 180 ploščah.


Nazaj