Ljubljana, 11. januar 2021 - Festival Ljubljana obvešča o spremembah v programu petega Zimskega festivala. Ob podaljšanju ukrepov Vlade Republike Slovenije zaradi Covid-19 epidemije, odpovedujemo koncerte violinista Sergeja Dogadina s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, flavtistke Irene Grafenauer s prijatelji, pianista Arkadija Volodosa in klarinetista Mateta Bekavca s prijatelji, ki so bili predvideni med 18. in 21. januarjem v Slovenski filharmoniji. Kupci vstopnic odpovedanih koncertov so upravičeni do vračila kupnine. Več informacij na ljubljanafestival.si.

Otvoritev petega Zimskega festivala se prestavi na soboto, 23. januar 2021, ob 19.30 uri s koncertom tenorista Josepha Calleje, ki ga bo spremljal Orkester Slovenske filharmonije. Program drugega sklopa koncertov ostaja enak – 25. januarja bomo prisluhnili violinistki Lani Trotovšek in Ensemble Dissonance, 26. januarja kitaristu Saši Dejanoviću in 27. januarja pianistu Nejcu Kampletu. Zaključek petega Zimskega festivala bo v nedeljo, 31. januarja, ob 19.00 uri v Cankarjevem domu z vrhunsko operno divo Ano Netrebko, ki je nastopila tudi na lanskem 68. Ljubljana Festivalu.

OTVORITVEN KONCERT – JOSEPH CALLEJA KOT NOVI PAVARROTI
Na Malti rojeni tenorist Joseph Calleja sodi med najuspešnejše koncertne umetnike 21. stoletja. Njegov glas spominja na legendarne italijanske operne pevce in širom gostovanj se ga je prijel vzdevek »novi Pavarroti«. Leta 1997 je na Malti debitiral z vlogo Macduffa v Macbethu, kasneje je zmagal na Carusovem tekmovanju v Milanu in Domingovi Operaliji. Pot ga je vodila na odre svetovnih opernih hiš, kot so Kraljeva operna hiša Covent Gaden v Londonu, Dunajska državna opera, Metropolitanska opera, Opera v Strasbourgu in Washingtonu, prav tako pa je sodeloval s številnimi priznanimi umetniki kot so Ana Netrebko, Elina Garanca, Plàcido Domingo, Bryan Terfel, sir Antonio Pappano,  Ricardo Chailly in drugi. Njegov operni repertoar se razteza od del francoskih skladateljev pa vse do velikih liričnih in verističnih tenorskih vlog. Na petem Zimskem festivalu mu bomo lahko prisluhnili z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko italijanskega dirigenta Gianluce Marcianá. (23.1., 19:30, Slovenska filharmonija)

LANA TROTOVŠEK SKUPAJ Z ENSEMBLE DISSONANCE
Talentirana mlada violinistka in profesorica violine Lana Trotovšek si je s številnimi nastopi ter sodelovanji po vsem svetu ustvarila bogato mednarodno kariero, med drugim je leta 2012 debitirala z izvedbo Prokofjevega violinskega koncerta z Orkestrom Marijinega gledališča pod vodstvom Valerija Gergijeva. Tokrat bo nastopila skupaj z Ensemble Dissonance, ki ga sestavljajo uspešni glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov. Ustanovitelj je violončelist Klemen Hvala, njegovo poslanstvo pa sta promocija ter razvoj komorne glasbe v domačem glasbenem prostoru. V prihajajoči sezoni bo ansambel sodeloval tudi z nekaterimi najvidnejšimi slovenskimi in svetovno priznanimi umetniki, kot so dirigent Marko Letonja, sopranistka Nika Gorič, pianist Fazil Say, kitarist Mak Grgić, violinista Dimitrij Sitkovecki in Antje Weithaas, akordeonist Richard Galliano in drugi. (25.1., 19:30, Slovenska filharmonija)

KITARSKI OPUS ŠPANSKIH SKLADATELJEV
Kitarist Saša Dejanović se je klasično kitaro začel učiti v rojstni Banjaluki. Študij je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Sarajevu in Zagrebu ter na Glasbeni akademiji v Zagrebu v razredu prof. Darka Petrinjaka. Kot najstnik je prejel več pomembnih nagrad, kar mu je omogočilo izobraževanje na Akademiji Internazionale Superiore di Musica v Italiji pri priznanem pedagogu Angelu Gilardinu. Študij je kot štipendist Sklada za mlade glasbenike Koncertne direkcije Zagreb končal na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu. Na svoji umetniški poti je nastopil v koncertnih dvoranah v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Španiji, na Českem, Norveškem, Japonskem ter v ZDA in državah Južne Amerike, nekateri glasbeni poznavalci ga štejejo med naslednike legendarnih španskih kitaristov Andresa Segovie in Narcisa Yepesa. Ima slogovno izredno razvejan repertoar, med njegove največje dosežke sodi CD s priredbami za kitaro celotnega opusa za lutnjo J. S. Bacha, snema pa tudi za številne radijske in televizijske hiše. Na »Vintage večeru« petega Zimskega festivala bo Saša Dejanović predstavil kitarski opus španskih skladateljev 19. in 20. stoletja. (26.1., 19:30, Viteška dvorana Križank)

GLASBA IZPOD PRSTOV PIANISTA NEJCA KAMPLETA
Nejc Kamplet  je eden najuspešnejših pianistov mlajše generacije, klavir igra od svojega petega leta. Po končanem študiju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu svoje izobraževanje nadaljuje v Hannovru, v Nemčiji, pri svetovno priznanem profesorju Arie Vardiju. Pri slednjem sta se med drugim izobraževala tudi pianista Yefim Bronfman in Boris Giltburg. Nejc je prejemnik mednarodnih ter državnih nagrad, od mladih let pa aktivno sodeluje tudi na različnih glasbenih festivalih po Sloveniji in tujini. Svojo klavirsko tehniko ter poetično ekspresivnost je izpopolnjeval pri številnih priznanih profesorjih, z izjemni dosežki pa si je prislužil štipendijo Ministrstva za kulturo v Sloveniji ter občin Gradec in Maribor. V letošnjem letu nas bo zastopal na 16. tekmovanju Arturja Rubinsteina v Izraelu, klavirskem tekmovanju, ki velja za enega najprestižnejših na svetu. (27.1., 19:30, Slovenska filharmonija)

DAN IN NOČ: RECITAL ANE NETREBKO
Ruska sopranistka Ana Netrebko navdušuje s svojimi občudujočimi glasovnimi sposobnostmi in vznemirljivim tonom. Uvrščena je bila na letni seznam sto najvplivnejših ljudi revije Time, Musical America pa jo je označila za “pravo zvezdo 21. stoletja”. Po odmevnem koncertu na letošnjem 68. Ljubljana Festivalu se na ljubljanski oder vrača z recitalom Dan in noč, s katerim je debitirala v avstrijskem Gradcu. Tamkajšnji tisk jo je dan za tem označil za operni čudež, ki občinstvo začara s celotnim odrskim performansom. Na zaključnem večeru petega Zimskega festivala bo s programom, ki bo obsegal dela R. Straussa, P. I. Čajkovskega, Rachmaninova in drugih, nastopila z mednarodno priznanimi umetniki – mezzosopranistko Eleno Maksimovo, violinistom Giovannijem Andreo Zanonom in pianistom Pavlom Nebolsinom. (31.1., 19:00, Slovenska filharmonija)


Nazaj