Ljubljana, 11. julij 2019 - Prihodnji teden je pred nami razgiban simfonični, plesni in komorni program. Na sporedu bo namreč kar šest dogodkov, na katerih bodo nastopili ugledni domači in tuji umetniki. Teden bo uvedla veličastna Mahlerjeva Simfonija št. 2, ki navdušuje poslušalce po vsem svetu. Prisluhnili ji boste lahko v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije, Zbora Slovenske filharmonije in Komornega zbora Megaron, ki bodo nastopili pod taktirko Hansjörga Albrechta, številni zasedbi pa se bosta pridružili tudi sopranistka Valentina Farcas in mezzosopranistka Bettina Ranch. Naslednji večer bo v znamenju brezčasne glasbe Johanna Sebastiana Bacha. Na sporedu bo baletni diptih Bach Project, ki ga bo izvedla priznana italijanska plesna družba Aterballetto. V Ljubljano prihajata tudi dve nemški zasedbi – Münchenski radijski orkester in Zbor Bavarskega radia, ki bosta pod vodstvom Ivana Repušića nastopili z najlepšimi zbori Verdija, Wagnerja, Puccinija in drugih opernih velikanov. V četrtek bo v Cerkvi sv. Jakoba odzvanjal izbor pravoslavnih liturgičnih skladb v izvedbi Beograjskega komornega zbora, ki ga že dolga leta vodi Vladimir Marković. Teden pa bosta sklenila kar dva dogodka: v Viteški dvorani boste lahko prisluhnili duetu violončelista Igorja Škerjanca in pianista Vladimirja Mlinarića, SNG Opera in balet Ljubljana pa bo pritegnil tudi gledališke navdušence, saj bo na sporedu inscenirani koncert na tekste Gertrude Stein.

Sopranistka Valentina Farcas in mezzosopranistka Bettina Ranch se bosta predstavili z Orkestrom in Zborom Slovenske filharmonije, prav tako pa se bo nastopajočim pridružil Komorni zbor Megaron, ki dosega najvišje rezultate na najrazličnejših pevskih tekmovanjih. Romunska sopranistka Valentina Farcas je zmagovalka številnih mednarodnih tekmovanj, iskana gostja opernih hiš, koncertnih dvoran in festivalskih dogodkov. Sodeluje z najvidnejšimi dirigenti in opernimi režiserji. Nemška mezzosopranistka Bettina Ranch pa se je po študiju violine povsem predala pevski karieri in postala operna in koncertna pevka mednarodnega ugleda. Leta 2007 je debitirala v Berlinski državni operi, od koder jo je pot vodila v priznane operne hiše po Evropi. Repertoar pevke, ki je od sezone 2016/17 redna članica opernega ansambla gledališča Aalto v Essnu, je bogat in razvejen ter sega od vodilnih lahkotnih do dramatičnih vlog. Pod taktirko Hansjörga Albrechta bo zazvenela Mahlerjeva Simfonija št. 2, imenovana tudi »Vstajenje«, ki je bila eno njegovih najbolj priljubljenih del, poslušalce pa navdušuje še danes. (15. 7. ob 20.00, Cankarjev dom)

V Ljubljano prihaja Aterballetto, italijanska plesna družba, ki je od ustanovitve leta 1977 zaradi izjemne kakovosti pridobila mednarodni sloves. Predstavili se bodo z dvema koreografijama, ki ju združuje ime Bach Project. Rdeča nit projekta je Bachova glasba, ob njeni spremljavi pa raziskuje odnos med plesom in glasbo oziroma med klasično kompozicijo in njeno sodobno preobleko. Prvo delo, Sarabande, je leta 1990 ustvaril Jiři Kylián kot »poskus s koreografskimi sredstvi« – kot črno-belo skico, ki jo dokončajo in pobarvajo misli in domišljija gledalca. Čeprav je izhodišče dela izrazito intelektualno, njegov izid določa čustvena energija. Bachova glasba s svojo popolno zgradbo in božansko vizijo ni interpretirana – in tudi ne potrebuje nobene interpretacije. Kar pa se tiče baleta: kontrast med glasbo in plesom/zvokom ustvarja senzualno igrišče za človeška razmerja in nagone. Drugo delo, Domus Aurea, je ustvaril mladi koreograf Diego Tortelli, pri iskanju popolnosti pa se mu pridružuje vizualni umetnik Massimo Uberti, ki z linijami neonskih luči ustvarja domovanje za plesalce. (16. 7. ob 20.00, SNG Opera in balet Ljubljana)

Pod taktirko Ivana Repušića bosta gostovala Orkester Münchenskega radia ter Zbor Bavarskega radia. Zaradi edinstvene homogenosti zvoka in osupljive slogovne raznovrstnosti uživa Zbor Bavarskega radia izjemen ugled po vsem svetu. Njegov široki repertoar se razgrinja od zborovskega petja srednjeveških motetov do sodobnih skladb, od oratorija do opere. Zbor, ki koncertira pod vodstvom uglednih dirigentov in je dobrodošel partner na koncertnih odrih doma in po svetu, deluje od leta 2003 pod vodstvom glavnega dirigenta Marissa Jansonsa, šefa dirigenta radijskih simfonikov. Orkester Münchenskega radia pa je v desetletjih delovanja razširil svoj repertoar na koncertne izvedbe oper, sakralno glasbo 20. in 21. stoletja ter redka simfonična dela polpreteklosti pa tudi na jazz in glasbo za videoigrice. S tem se je razvil v ansambel širokega umetniškega razpona in raznovrstnosti ter postal nepogrešljiv člen bavarske glasbene kulture. Ob tem redno gostuje po Evropi in sodeluje z vidnimi domačimi in tujimi umetniki. V svoji sedeminšestdesetletni zgodovini je imel devet glavnih dirigentov, vključno s hrvaškim dirigentom Ivanom Repušićem, ki ga vodi od leta 2017. Na julijskem koncertu se bodo predstavili z najlepšimi zbori Verdija, Wagnerja, Puccinija in drugih opernih velikanov. (17. 7. ob 20.00, Cankarjev dom)

Beograjski komorni zbor sestavlja dvajset vidnih profesionalnih glasbenikov. Ustanovljen je bil leta 1966, poleg številnih nastopov v Srbiji pa je gostoval tudi v Rusiji, Nemčiji, Grčiji, Črni gori, Belorusiji, Bosni in Hercegovini ter na Madžarskem in Češkem. Leta 2004 so nastopili na priznanem Moskovskem velikonočnem festivalu, kar ni do tedaj uspelo še nobenemu zboru iz Srbije. Od ustanovitve mu dirigira Vladimir Marković, ki je dejaven tudi kot glasbeni producent, aranžer in skladatelj. Koncert bo zaznamoval izbor pravoslavnih liturgičnih skladb, ki predstavljajo izročilo ortodoksne cerkve Srbije in Rusije od 19. stoletja do današnjih dni. (18. 7. ob 20.00, Cerkev sv. Jakoba)

Z deli Vivaldija, Beethovna, Škerjanca in Brahmsa bosta v Viteški dvorani v duetu nastopila violončelist Igor Škerjanec in pianist Vladimir Mlinarić. Škerjanec kot solist deluje v Orkestru Slovenske filharmonije, poleg tega pa kot komorni glasbenik in solist različnih drugih orkestrov nastopa doma in v tujini. Še posebno vidno je njegovo delo v triu Luwigana, s katerim je prepotoval že skoraj vso Evropo in Severno Ameriko. V triu Luwigana deluje tudi drugi glasbenik tega koncertnega večera, Vladimir Mlinarić. Kot solist in član različnih komornih zasedb nastopa v večjih evropskih središčih, v Združenih državah, Kanadi, Rusiji, Čilu in na Kitajskem. (19. 7. ob 20.00, Viteška dvorana Križank)

Uprizoritveni koncert »Songs of Wars I Have Seen« bodo izvajali člani Mednarodnega orkestra Ljubljana pod taktirko Žive Ploj Peršuh, v sklopu projekta Jump Start, ki mladim nadarjenim glasbenikom omogoča mednarodno izobraževalno gostovanje na najvišji umetniški ravni. V sodelovanju z Evropskim kariernim centrom za umetnike Triple Bridge in projektom Music Up Close Network daje mladim evropskim glasbenikom vsako leto priložnost, da izkoristijo edinstveno glasbeno druženje s priznanimi umetniki. Letošnji gost je nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels, ki je eden najvznemirljivejših ustvarjalcev v sodobnem gledališču in glasbi našega časa. Ustvaril je več del, predstavljenih v širšem kontekstu sodobne umetnosti. Od leta 1988 je ustvarjal tudi komorno glasbo za Ansambel Modern in Ensemble Intercontemporain, dvakrat pa je bil nominiran tudi za grammyja, najprej leta 2001 in nato 2004. (19. 7. ob 20.00, SNG Opera in balet Ljubljana)

Več informacij


Nazaj