Nova Gorica bo med 28. junijem in 8. julijem 2021 že 25. leto zapored zbirališče saksofonistov iz Slovenije in tujine. 25. Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO22, ki je hkrati tudi festival z najdaljšo tradicijo v Novi Gorici, letos v mesto in bližnjo okolico prinaša Festival in Mednarodno tekmovanje saksofonistov.

Festival s tremi prizorišči bomo otvorili v torek, 28. junija. Na osmih koncertih bomo v Novi Gorici in okolici tako uživali ob zvokih saksofona v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti. Vsi koncerti, z izjemo predzadnjega, bodo ob 21. uri. V torek, 28. in sredo, 29. junija bo dogajanje na Ploščadi Silvana Furlana. Filippo Orefice, italijanski saksofonist, bo s svojim triom, ki ga tvorita še kontrabasist Michele Montolli in bobnar Marco D ‘Orlando.

V četrtek bo na ploščadi nastopil trio Ab Baars’ Fish-Scale Sunrise, ki ga sestavljajo Nizozemec Ab Baars na tenorskem saksofonu, klarinetu in šakuhačiju, slovenska pianistka Kaja Draksler in kanadski kontrabasist Joe Williamson. V petek, 1. julija bo amfiteater Gradu Kromberk zazibal Patrick Bartley Jr., ki bo v Sloveniji nastopil prvič. Ameriški za grammyja nominiran in nagrajen saksofonist, multiinstrumentalist in skladatelj bo na festivalu nastopil skupaj z Big bandom RTV Slovenija pod taktirko Tadeja Tomšiča. V torek, 5. julija, bodo v grajski dvorani na vrsto prišli svetovno priznani saksofonisti, koncertanti in pedagogi, ki bodo del žirije letošnjega mednarodnega tekmovanja.

Pod imenom All Together now bodo nastopili Nicolas Prost (F) in Dragan Sremec (HR) - sopranski saksofon, Asagi Ito (JPN) in Boštjan Simon (SLO) - tenorski saksofon, Alicją Wołyńczyk – Raniszewska (PL) in Miha Rogina (SLO) - altovski saksofon, Jan Gričar (SLO) in Matjaž Drevenšek (SLO) - baritonski saksofon ter pianistka Sae Lee (JPN/SLO). V četrtek, 7. julija, se bo v grajskem parku predstavil francoski kvartet Zahir, ki trenutno predstavlja enega izmed vodilnih saksofonskih komornih sestavov v svetovnem merilu. Kvartet, ki bo na slovenskih tleh nastopil prvič, tvorijo Guillaume Berceau - sopranski saksofon, Etienne Boussard - altovski saksofon, Florent Louman - tenorski saksofon in Joakim Ciesla - baritonski saksofon.

Zadnji festivalski dan, petek, 8. julija, pa bo ponudil kar dva koncerta: na Ploščadi Silvana Furlana bo ob 18. uri nastopil Mednarodni mladinski saksofonski orkester ALPSAXsummer 2022 pod taktirko nizozemskega dirigenta Johana van der Lindena. Orkestru se bosta pridružila tudi dva solista: Mariano Garcia (ŠP) in Timothy Roberts (ZDA). Festival bomo v naši veliki dvorani ob 20. uri zaključili s koncertom štirih finalistov Mednarodnega tekmovanja saksofonistov SAXGO22, ki bodo pred žirijo in občinstvom nastopili ob spremljavi Orkestra Slovenske vojske pod taktirko dirigenta Mihe Rogine. Na vse koncerte je vstop prost.

Poleg festivalskega in tekmovalnega dela bo letos potekal tudi mojstrski tečaj (masterclass) za klasični saksofon pod mentorstvom francoskega saksofonskega kvarteta Zahir. Cilj mojstrskega tečaja, ki bo potekal v angleškem jeziku, bo razumevanje in podajanje notnega teksta v različnih stilskih obdobjih, izpopolnjevanje saksofonske igre ter vloga interpreta - solista oz. komornega glasbenika. Enodnevni tečaj bo v četrtek, 7. julija, med 8.30 in 14.00 v koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica. Po zaključenih prijavah se je nanj za aktivno udeležbo prijavilo 6 saksofonistov, tečaju pa bo mogoče slediti tudi s pasivno udeležbo s kotizacijo 20 € (pobirali jo bomo na samem prizorišču, pred prijave niso potrebne).

Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO ima že dolgo tradicijo, ki sega v leto 2001 s takratnim prvim Mednarodnim tekmovanjem saksofonistov »Alpe – Jadran – Donava« v Krškem. Leta 2003 se je tekmovanje preselilo v Novo Gorico, kjer se odvija še danes. V vseh teh letih so se ga udeležili tekmovalci z raznih koncev Evrope, kot so Belgija, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Litva, Norveška, Poljska, Slovenija, Srbija, Španija in drugih svetovnih držav, kot so Avstralija, Čile, Filipini, Izrael, Kanada, Japonska in druge.

Zavidljiva so tudi imena članov žirije iz sveta saksofona. V njej so sedeli Claude Delangle (F), dr. Eugene Rousseau (ZDA), Jean-Yves Fourmeau (F), Jean-Denis Michat (F), Guillaume Orti (F), Peter Epstein (ZDA), Daniel Gauthier (D), Fabrizio Mancuso (F), Saša Nestorović (HR), Marcus Weiss (CH), Arno Bornkamp (NL), Dragan Sremec (HR), Marcus Weiss (CH), Daniel Gauthier (CA), Steven Mauk (ZDA), Gordan Tudor (HR), Gerard McChrystal (VB) in Debra Richtmeyer (ZDA). Manjkali niso niti slovenski saksofonisti in pedagogi, kot so Lev Pupis, Matej Šarc, Nenad Firšt, Janez Matičič, Pavle Merkù, Simon Krečič, Miha Rogina, Matjaž Drevenšek, Betka Bizjak Kotnik in Dejan Prešiček.

Na letošnjem Mednarodnem tekmovanju saksofonistov SAXGO22 se bo za prvo mesto potegovalo 18 tekmovalcev iz 8 držav: Francije (2), Hrvaške (2), Italije (1), Japonske (4), Latvija (1), Poljske (3), Slovenije (2) in Španije (3). Tekmovalne obvezne skladbe so delo slovenskih saksofonistov in skladateljev, kot so Tilen Lebar (Hassan za altovski saksofon in elektroniko – KVALIFIKACIJE), Urška Pompe (Žilj za altovski saksofon solo – POLFINALE) in Milko Lazar (Pocket Concerto št. 4 za altovski ter sopranski saksofon in pihalni orkester – FINALE).

Bogat nagradni sklad so letos podprli sponzorji, kot so Zavod GOEPK2025, Sequoia instruments, Henri Selmer Paris, Univerza v Novi Gorici, Kulturni dom Nova Gorica, Glasbena šola, Glasbeno društvo Saksofonija, Glasbena mladina Slovenije, Festival Ljubljana, Vandoren, Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Poslovna družba HiT, Symphonie International, BamCases, BG France, SaxClinic ter DDS - Društvo slovenskih skladateljev.

Celotna organizacija je v rokah Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju z Glasbeno šolo Nova Gorica in Glasbenim društvom Saksofonija.

Festival saksofonistov SAXGO22
Nova Gorica, 28. junij—8. julij 2022

VSTOP NA VSE KONCERTE JE PROST.


Nazaj