Komorni cikel 67. Ljubljana Festivala se bo v prihodnjem tednu zaključil s tremi koncertnimi večeri uveljavljenih glasbenikov. Teden bo otvoril slovenski duet violončela in klavirja, in sicer bosta nastopila violončelist Bernardo Brizani ter pianist Miha Haas (naslovna fotografija). Sledil bo koncert enega vodilnih svetovnih komornih ansamblov, ki v Ljubljano prihaja iz Madžarske. Godalnemu kvartetu Kodály se bo pridružil klarinetist Gabor Varga, tu pa velja izpostaviti tudi, da bo violinista Ferenca Bangá zaradi višje sile nadomestil Zoltán Tuska. V sredo bo nastopil Ansambel Goffriller, ki sodi med osrednje komorne zasedbe na Siciliji. Italijanski glasbeniki bodo združili moči z virtuoznim flavtistom Claudijem Arimanyjem in sklenili še en raznovrsten cikel komorne glasbe.

V intimnem vzdušju Viteške dvorane bodo v izvedbi Bernarda Brizanija in Mihe Haasa zazvenela dela Boccherinija, Beethovna, Schumanna, Schuberta in Paganinija. Violončelist Bernardo Brizani se je rodil leta 1993 v Ljubljani in za violončelo poprijel že s petimi leti. Kmalu je pokazal izjemen talent, ki mu je omogočil, da se je že takoj po končani osnovni šoli vpisal na študij violončela na ljubljansko Akademijo za glasbo, vzporedno s študijem v Ljubljani je končal izobraževanje na Konservatoriju v Firencah pri izjemni profesorici Nataliji Gutman, leta 2016 pa magistriral na Akademiji za glasbo

v Detmoldu. Za klavirjem se mu bo pridružil Miha Haas, ki je izobraževanje začel na ljubljanskem Konservatoriju, ga nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri priznani pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak, magisterij pa končal na Kraljevem konservatoriju v Bruslju pri Aleksandru Madžarju. Poleg klasične klavirske igre se je izobraževal v komorni igri in historični izvajalski praksi, ob tem pa se redno izpopolnjeval na mojstrskih tečajih in mednarodnih seminarjih. Svoje znanje predaja na mlajše generacije kot izredni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. (12. 8. ob 20.00, Viteška dvorana)

Ambasador madžarske komorne glasbe, Godalni kvartet Kodály, je eden vodilnih svetovnih komornih ansamblov, ki se ponaša z bogato, več kot polstoletno tradicijo. Leta 1966 so ga utemeljili študentje Glasbene akademije Franza Liszta v Budimpešti in ga poimenovali po slovitem madžarskem skladatelju Zoltánu Kodályu. Kvartet, ki je izoblikoval edinstven poustvarjalni slog, se je uveljavil po vsej Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Aziji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Njihov repertoar je raznovrsten, poseben poudarek pa posvečajo delom domačih skladateljev. Člani kvarteta so priznani, doma in v tujini uveljavljeni instrumentalisti: violinista Attila Falvay, ki je podiplomski študij končal na dunajski Akademiji za glasbo, in najmlajši član kvarteta Ferenc Bangó, zmagovalec številnih mednarodnih tekmovanj – na ljubljanskem koncertu ga bo nadomestil Zoltán Tuska, nekdanji dolgoletni član godalnega kvarteta Microcosmos; violist János Fejérvári, ustanovni član priznanega godalnega komornega orkestra Budimpešta, ter čelist György Éder, izjemen dolgoletni komorni glasbenik, ustanovitelj Godalnega kvarteta Éder. Kvartetu se bo v solistični vlogi pridružil Gabor Varga, eden vodilnih madžarskih klarinetistov, ki je diplomant Glasbene akademije Franza Liszta in podiplomski študent Pariškega konservatorija. Dobitnik številnih uglednih mednarodnih tekmovanj nastopa po vsem svetu – v vlogi solista se je predstavil na priznanih glasbenih prizoriščih (kot sta Musikverein na Dunaju in Gewandhaus v Leipzigu) in najprestižnejših glasbenih festivalih. Glasbeniki bodo izvedli dela S. Rahmaninova, P. I. Čajkovskega in J. Brahmsa.  (13. 8. ob 20.00, Narodna galerija)

Ansambel Goffriller (poimenovan po baročnem beneškem goslarju Matteu Goffrillerju), ki letos deluje kot rezidenčni kvartet uveljavljene Akademije Rahmaninov v Catanii, sodi med osrednje komorne zasedbe na Siciliji. Dejaven v različnih komornih sestavih od tria do seksteta združuje umetnost godal z zvoki klavirja, ob tem pa si nenehno prizadeva za popolnost, ki razkriva značilnosti komorne poustvarjalnosti. Ansambel je ustanovil Epifanio Comis, koncertni pianist pestre solistične kariere, ki se v zadnjih letih posveča tudi dirigiranju. Godalni del zasedbe sestavljajo violinista Vito Imperato, ki nastopa tudi kot solist v pomembnejših koncertnih dvoranah po svetu, in Giovanni Anastasio, iskan koncertni glasbenik v različnih simfoničnih in komornih korpusih; Alberto Salomon, prvi violist s tradicijo bogatega Komornega orkestra Padove in Benečije, in čelist Benedetto Munzone, redni gost najprestižnejših evropskih glasbenih festivalov. V solistični vlogi boste lahko prisluhnili Claudiju Arimanyju, ki sodi med največje flavtiste svoje generacije. Virtuoz, ki postavlja tehnično spretnost v službo muzikalnosti in rahločutnosti, se ponaša s pristno strastnimi in veličastnimi interpretacijami. Na programu bodo zazvenela dela W. A. Mozarta in A. Dvořáka. (14. 8. ob 20.00, Narodna galerija)

Napovedujemo: Predzadnji teden avgusta bo v znamenju muzikalov. Na 67. Ljubljana Festival namreč prihajata uprizoritvi, kakršnih pri nas še ni bilo. Številna zasedba Gledališča LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga prvič prihaja v Slovenijo z literarno navdihnjenima  muzikaloma Onjeginov demon (19. in 20. 8. ob 20.30, Križanke) ter Mojster in Margareta (22. in 23. 8. ob 20.30, Križanke). Vse ljubitelje likovne umetnosti vljudno vabimo na odprtje razstave del akademskega kiparja Zmaga Posege z naslovom Hommage Zmagu Posegi: Deset let kasneje. Kustosinja razstave je dr. Nelida Nemec. (20. 8. ob 19.30, Atrij vhoda v prostore Festivala Ljubljana; razstava bo na ogled do 30. 9.)

Več informacij in vstopnice na ljubljanafestival.si.


Nazaj