Sheby, nosilka ženskega newage r'n'b-ja pri nas, predstavlja 'Luno'. Skladba iz lani izdanega prvenca 'Madam' predstavlja odmik od Shebyjine feministične drže, ki veje iz celotnega albuma in še posebej iz #girlgang trilogije spotov o samostojni, svojeglavi, svobodni in močni ženski, s katerimi je Sheby še pred izidom albuma izzivala in dražila občestvo.

'Luna' je tekstovno najbolj dodelana in hkrati najbolj romantična, zaljubljena skladba sicer ponosne, samostojne in samosvoje pevke. 'Luna' ima, v primerjavi z drugimi skladbami, ljubezenski, zasanjan vibe, z njo Sheby prvič pokaže svojo romantično plat. ''Svojega romantičnega pola nisem nikoli zadrževala; prej bi rekla, da me nikoli do sedaj ni vleklo skladati glasbo in pisati besedila v tej smeri. Ampak tudi to sem jaz,'' o skladbi 'Luna' pravi Sheby, za katero je spisala glasbo in besedilo. Produkcija je delo Jake Boštjančiča (nghtbld), mix in master Cazzafure.

'Luna' ima, tako kot mnoge Shebyjine skladbe, že dodelano video podobo. Sheby je spot tokrat posnela z mlado fotografinjo Tjašo Barbo. Dekleti sta se spoznali pred meseci na enem od photoshootingov in takoj jima je bilo jasno, da bosta sodelovanje nadaljevali. Tako kot na takrat nastalih fotografijah tudi iz spota 'Luna' veje posebna senzualnost, poudarek videa, ki spremlja skladbo, pa je predvsem v estetiki slike, mode in Sheby kot persone. Teža videa je tako ležala na Shebyjinih ramenih – v njenem nastopu in energiji. ''Ideja spota je pravzaprav v gibljivih slikah, ki delujejo tudi v video pripovedi. Želeli sva prikazati moč ženske na eni in njeno nežnost na drugi strani, ki skupaj delujeta kot celota,'' o spotu dodaja Tjaša. Stajlinge v videospotu je Sheby oblikovala sama, med drugimi oblačili nosi kose svoje blagovne znamke I have no focus.

Sheby je pred enim letom predstavila svoj prvenec 'Madam'. Vsebina albuma je pravzaprav ljubezenska, a brez klišejev; Sheby se v skladbah sprehaja med brezskrbnostjo, hedonizmom, jezo, razočaranjem in vse doživljaje in čustva nosi s ponosom, z žensko samostojnostjo in samozadostnostjo. Ne boji se erotike in spolnosti in ne boji se sebe ali sveta okoli. R'n'b, žanr, ki se pretaka po 10 skladbah albuma, pri nas pravzaprav sploh ni razvit, zato lahko Sheby označimo za vodilno izvajalko newage ženskega r'n'b-ja pri nas.

Foto: Samantha Kandinsky


Nazaj