Ljubljana, 31. julija 2019 - Plácido Domingo, ki je občinstvo Ljubljana Festivala 17. junija navdušil v vlogi dirigenta Verdijevega Rekviema, je preteklo nedeljo znova požel stoječe ovacije v Veronski areni. Legendarni tenorist prepričljive odrske prezence, ki velja za enega najodličnejših in najvidnejših pevcev sodobnega časa, v teh dneh praznuje 50 let od svojega debija v Areni v Veroni. Ob tej priložnosti je stopil na dirigentski podij v znamenitem amfiteatru iz rimskega časa.

V sklopu praznovanja njegovega častitljivega jubileja je na sporedu vrsta dogodkov, ki potekajo med 28. julijem in 4. avgustom. Prvi večer so obeležili z eno izmed najbolj znanih oper, Verdijevo Aido. Pod taktirko slovitega Dominga so na odru Veronske arene nastopili mednarodno uveljavljeni operni solisti, zbor in orkester Veronske arene ter glavni plesalci milanske Scale, Losangeleškega baleta in plesalci gledališča San Carlo v Neaplju. Plácido Domingo je Verdijevo umetnino dirigiral prvikrat že leta 1975 v Hamburgu in zatem še več kot petintridesetkrat. Pred veronskim gostovanjem je slavni glasbenik združil moči z maestrom Gustavom Dudamelom v Scali. Pod njuno taktirko so na gala koncertu nastopili solisti Juan Diego Florez, Jonas Kaufman, Yuja Wang in Sonja Jončeva skupaj z orkestrom Dunajske filharmonije.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek se s Plácidom Domingom dogovarja za vnovični nastop v kratkem. Na programu 67. Ljubljana Festivala se bosta poleg Dominga predstavila tudi Valerij Gergijev, ki bo 26. avgusta vodil znameniti orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, in Zubin Mehta, pod čigar taktirko bo orkester Izraelske filharmonije 5. septembra sklenil 67. izvedbo Ljubljana Festivala.


Nazaj