Tartini v Ljubljani predstavlja Novi komorni orkester Ferruccio Busoni (naslovna fotografija), ki bo ob 330. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija in 300. obletnici rojstva Pietra Nardinija pod taktirko Massima Bellija nastopil v Atruju SAZU v Ljubljani. Koncert bo v soboto, 24. 9. 2022, ob 20.00.

Novi komorni orkester Ferruccio Busoni je leta 1965 ustanovil Aldo Belli. Gre za enega prvih komornih orkestrov, nastalih po drugi svetovni vojni v Italiji, in je najstarejši v Furlaniji – Julijski krajini. Sestavljajo ga priznani instrumentalisti, zmagovalci mednarodnih tekmovanj, ki so skrbniki glasbene zapuščine zasedb Trio di Trieste in Quartetto Italiano, katerih učenci so bili. Orkester je posnel 16 plošč na katerih so predstavili mnoge prvič posnete skladbe pomembnih skladateljev.

Marca 2018 je revija Amadeus izdala CD ploščo z dvema, prvič posnetima koncertoma Giuseppeja Tartinija v izvedbi orkestra Busoni ter Laure Marzadori. Orkester vodi violinist in dirigent Massimo Belli, ki je bil med drugim tudi učenec pri Salvatoreju Accardu na akademiji W. Stauffer v Cremoni in je že kot šestnajstletnik osvajal nagrade na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Nastopal je kot solist in vodil orkestre v največjih koncertnih dvoranah Evrope, nekdanje Sovjetske zveze, Turčije in Južne Amerike. Izvajal je najpomembnejše koncerte violinskega repertoarja v spremstvu priznanih orkestrov in bil koncertni mojster Italijanskega mladinskega orkestra, orkestra Busoni, orkestra Haydn Philharmonie in je prva violina ter dirigent orkestra Virtuosi dell’Ensemble di Venezia. Tržaški skladatelj Giulio Viozzi je Massimu Belliju posvetil skladbo Tema variato za solo violino, ki jo je izdala založba Pizzicato.

Na drugem koncertu v okviru projekta Tartini v Ljubljani bo nastopil Ansambel Il Terzo Suono. Koncert bo v soboto 29. oktobra 2022, ob 20.00, v Atriju SAZU. Več podrobnosti o koncertu bo znano v kratkem.

Program – Novi komorni orkester Ferruccio Busoni – 24. 9. 2022:
Giuseppe Tartini (1692-1770): Koncert v G-duru za dve violini, godala in čembalo
Andante – Minuetto – Allegro
Giada Visentin, violina, Verena Rojc, violina

Pietro Nardini (1722-1793): Koncert v G – duru op. 1 št. 4 za violino, godala in b.c
Allegro – Adagio – Allegro
Giuseppe Tartini (1692-1770): Koncert v A-duru D96 za violino, godala in b.c.
Allegro – Largo – Presto – Largo Andante
Giulio Meneghini (1741-1824): Concertone v C-duru
Grave – Allegro, Adagio – Allegro Assai

Vstopnice: Vstopnice za Tartini festival so na voljo na prodajnih mestih: Eventim in TIC Piran.
Spletna prodaja: www.tartinifestival.org in www.eventim.si


Nazaj