Festival Ljubljana predstavlja teden komornih koncertov, ki jih ne gre zamuditi. V čudovitem ambientu Križevniške cerkve in Viteške dvorane Križank bomo med 20.7. in 25.7. ob 19. uri prisluhnili izvrstnim glasbenikom, ki nam bodo popestrili poletne večere.

MAHLER V LJUBLJANI
Program koncerta Mahler v Ljubljani povezuje dela skladateljev Huga Wolfa in Gustava Mahlerja, ki sta skupaj študirala glasbo na Dunaju in si tam celo delila študentsko sobo. Izbor pesmi na besedila Edouarda Mörikeja, Johanna Wolfganga von Göetheja in Josepha von Eichendorfa, ki jih je uglasbil Hugo Wolf, se vsebinsko nanaša na idejo zaključnega stavka Simfonije št. 4 Gustava Mahlerja, ki govori o »nebeškem življenju«. Ensemble Dissonance združuje uspešne glasbenike iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov, v tokratni reducirani verziji za komorni ansambel 22 glasbenikov, ki jo je leta 2007 pripravil Klaus Simon, bo pod vodstvom mednarodno priznanega dirigenta Marka Letonje izvedel Simfonijo št. 4. V solistični vlogi bo nastopila sopranistka Nika Gorič, ki je diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in lani naredila umetniški doktorat. V začetku julija 2017 je prejela najprestižnejše priznanje te ugledne londonske akademije, in sicer kraljičino nagrado kot študentka leta. (20.7., 19.00, Križevniška cerkev)

RAZIGRAN ZVOK HARMONIKE
Marko Hatlak, virtuoz na harmoniki, je znan kot solist in član raznih zasedb, ki poustvarja repertoar od baroka in klasike do tanga in etna. Študij je opravljal na znameniti Visoki šoli za glasbo Franza Liszta v Weimarju in leta 2008 končal podiplomski študij v Würzburgu. Na začetku kariere, ko je koncertiral solistično z resnimi repertoarji z baročnimi in sodobnimi skladbami, sta bila zanj tako folk kot tango ustvarjalna protiutež (Terrafolk, FUNtango). Zdaj svojo ustvarjalno energijo vse bolj postavlja v ospredje. V skupini Marko Hatlak BAND, ki izvaja funk, latino in rok glasbo, stopa tudi v vlogo pevca in skladatelja. Vsak njegov projekt, pa naj nastopa s Stefanom Milenkovichem, Vlatkom Stefanovskim, Iztokom Mlakarjem, Sabino Cvilak, Nuško Drašček ali Markom Črnčecem, je nekaj edinstvenega in enkratnega. Na solo koncertih poskuša predstaviti različne žanre; od baroka do Mozarta, vmes doda svoje avtorske skladbe, in če priložnost dopušča, tudi druge žanre. Leta 2019 je napisal Živo srebro za harmoniko in orkester in jo izvedel s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Kot solist je nastopal tudi z Moskovsko in Jensko filharmonijo. (21.7., 19.00, Križevniška cerkev)

MOSKOVSKI KOMORNI ORKESTER MUSICA VIVA
Moskovski komorni orkester Musica Viva je leta 1978 ustanovil violinist in dirigent Viktor Kornačev, ki je združil devet mladih glasbenikov, sveže diplomiranih na moskovskih akademijah. Po desetih letih entuziastičnega dela in profesionalnega zorenja je vodstvo prevzel Aleksander Rudin, mednarodno uveljavljeni violončelist, ki je svoje ime doma in v mednarodnem prostoru utrdil v sodelovanju s pomembnimi glasbeniki (Mihail Pletnjev, Eliso Virsaladze, Nikolaj Luganski, Natalija Gutman, sir Roger Norrington, Dmitrij Kitajenko …). Musica Viva je pod Rudinom, ki je diplomiral iz violončela, klavirja in dirigiranja na moskovskem konservatoriju, prerasel v imeniten sestav in se uvrstil med najžlahtnejše ruske komorne orkestre tega časa. V desetletjih je ugled povečal z umetniško dodelanimi interpretacijami skladb v premišljeno oblikovanih koncertnih ciklih z dobro znanimi umetninami in vznemirljivimi raritetami iz številnih slogovnih obdobij. V zadnjih sezonah je javnost in stroko še enkrat prepričal, da je med najboljšimi ruskimi zasedbami z odmevnim koncertnim ciklom, ki ga je organiziral v komorni dvorani Mednarodnega umetniškega centra v Moskvi. Violončelist Bernardo Brizani je uveljavljena glasbena osebnost, ki se z velikim uspehom predstavlja tudi v tujini. Po končanem magisteriju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je postal akademik pri Bamberških simfonikih. Prejel je številne nagrade in leta 2012 tudi študentsko Prešernovo nagrado. (22.7., 19.00, Križevniška cerkev)

AMBASADORKA RUSKE KLASIČNE GLASBENE TRADICIJE
Violetta Egorova je globoko predana ruska pianistka, ki s svojim delom presega veličastno glasbilo, na katero igra. Uveljavila se je kot ambasadorka ruske klasične glasbene tradicije, ki skrbi za to, da je ta slišana, spoštovana in cenjena, kjerkoli nastopa. Na Konservatoriju za glasbo P. I. Čajkovskega je pri “botru ruske klavirske šole” Levu Naumovu izoblikovala neprekosljivo klavirsko tehniko in poetično ekspresivnost. Že med študijem je snemala za različne diskografske hiše in osvojila prve nagrade na klavirskih tekmovanjih, kot sta Gina Bachauer (Salt Lake City, ZDA) in Gian Battista Viotti (Vercelli, Italija). Igra z vsemi izstopajočimi ruskimi simfoničnimi orkestri in številnimi drugimi mednarodno uveljavljenimi. Recitale je imela v najpomembnejših dvoranah v Rusiji, Monaku, Švici, Franciji, Italiji, Avstriji, Turčiji, na Kitajskem, Japonskem in v ZDA.
V Ljubljani se bo poklonila skladateljema, ki sta zaznamovala potek zgodovine na področju klavirske glasbe. Njuna glasba je vsaka na svoj način bravurozna; Schubertovo mojstrstvo se izraža v izrazito ponotranjeni glasbi, ki se globoko dotakne poslušalčevega notranjega sveta, Lisztovo “glasbeno nastopaštvo” pa očara in osupne z neposredno briljanco in vehementno virtuoznostjo. (25.7., 19.00, Viteška dvorana)

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.


Nazaj