Na Ljubljana Festival se v prihodnjem tednu vrača uspešna uprizoritev novega slovenskega muzikala Vesna, ki bo z lahkotnimi melodijami in sproščeno ljubezensko vsebino popestrila vroče poletne noči. Sledi otvoritev razstave, posvečene akademskemu kiparju Negovanu Nemcu, ki je kljub kratkemu ustvarjalnemu obdobju zbral še kako aktualen in častivreden opus.

Razstava Hommage Negovanu Nemcu: Trideset let pozneje bo na ogled od 16. avgusta do 5. septembra v Križevniški cerkvi v Križankah. Še teden kasneje bo na vrsti več žanrsko pestrih večerov; na oder Ljubljana Festivala prihajajo večne muzikalne uspešnice za vse ljubitelje londonskega West Enda in newyorškega Broadwaya, za operne navdušence bosta na sporedu edinstvena komorna opera Svatba skladateljice Ane Sokolović in priljubljena opera Giacoma Puccinija Madama Butterfly v izvedbi Kitajske nacionalne operne hiše iz Pekinga. Teden bo sklenil koncert Vlada Kreslina, ki bo na odru Poletnega gledališča v Križankah nastopil že šestindvajsetič zapored.

Obdarjen z izrednim darom za občutenje forme je Negovan Nemec (1947–1987), akademski kipar iz Bilj na Goriškem, idejo najprej ujel v risbo ali skico ter jo kasneje s premislekom in nezmotljivim čutom za dimenzije, volumen, površino, statiko in lastnosti materiala oživil v različnih dimenzijah v materialih, ki so ga s svojo trdnostjo in trajnostjo izzivali k intenzivnemu ustvarjalnemu dialogu. Najpogosteje je ustvarjal v kamnu, veliko tudi lesu in železu, prav tako glini. Dela je odlival tudi v bron. Ustvarjal je torej v vseh tistih materialih, ki so s svojimi zakonitostmi in lastnostmi izpolnjevali njegove želje, da je iz njih obujal želeno formo z nezmotljivim dotikom roke. Umetniški opus kiparja Negovana Nemca bo razstavljen v Križevniški cerkvi od 16. avgusta do 5. septembra 2017. (Otvoritev razstave 16. 8. ob 19.30, Križevniška cerkev)

Po uspešni junijski premierni uprizoritvi in kranjskemu gostovanju v Gradu Khislstein se slovenski muzikal Vesna vrača na oder Festivala Ljubljana. Vnovič bomo priča ljubezenskim zapletom Sama, Sandija in Krištofa. Muzikal je ustvarila izkušena kreativna ekipa, ki je pred tremi leti na slovenske odre postavila veliko uspešnico »Cvetje v jeseni«. Avtor glasbe Matjaž Vlašič, režiser Vojko Anzeljc, libretist Janez Usenik, koreograf Miha Krušič in producent Gorazd Slak so stkali zgodbo prve slovenske filmske romantične komedije, po kateri je prirejen muzikal Vesna. V glavnih vlogah Sama in Vesne se bosta predstavila Robert Korošec in Flora Ema Lotrič. (16. in 17. 8. ob 20.30, Križanke)

Londonski West End in newyorški Broadway sta svetovni središči muzikala. Vsak s štiridesetimi gledališči komercialnega programa na vrhunski ravni sta izjemni turistični atrakciji in imata skupaj skoraj 30 milijonov obiskovalcev na leto. Štirje izkušeni pevski solisti Miriam Teak Lee, Rebecca Trehearn, Ian Virgo in Adrian der Gregorian bodo ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije zapeli poznane odlomke muzikalov, med katerimi so mnogi legendarne uspešnice. Taktirka bo v rokah Roberta Purvisa, ki ima poleg dolgoletnih izkušenj pri dirigiranju muzikala za seboj tudi večkratno sodelovanje z italijanskimi opernimi ansambli. (21. 8. ob 20.30, Križanke)

Svatba je komorna opera v srbskem jeziku za šest ženskih glasov a cappella in občasno spremljavo tolkal. Pod glasbo in libreto se podpisuje v Kanadi živeča srbska skladateljica Ana Sokolović. Dogajanje je postavljeno večer pred poroko Milice, mladega dekleta, ki s prijateljicami proslavlja svoj odhod v zakonski stan. Delo je bilo premierno izvedeno leta 2011 v Torontu, od leta 2015 pa v novi odrski postavitvi Festivala d’Aix potuje po evropskih festivalih in bo krstno predstavljeno v Sloveniji. (22. 8. ob 20.00, SNG Opera in balet Ljubljana)

S priljubljeno opero Madama Butterfly Giacoma Puccinija bo v Ljubljani vnovič gostoval ansambel Kitajske nacionalne operne hiše iz Pekinga. Od ustanovitve leta 1952 kitajska nacionalna operna hiša skrbi za najvišjo raven profesionalnosti in vseskozi spodbuja razvoj novih glasbenih talentov. Predstavo bo vodil glasbeni vodja in šef dirigent Kitajske nacionalne opere Yang Yang, eden tamkajšnjih najdejavnejših dirigentov mlajše generacije, v glavnih vlogah pa se bosta kot Čo Čo San in Pinkerton predstavila Yao Hong in Li Shuang. (23. in 24. 8. ob 20.00, Cankarjev dom)

Vlado Kreslin se z gosti tradicionalno vrača na oder Poletnega gledališča v Križankah. Tokrat bo nastopil z Vokalno skupino BeleTinke in Draženom Turino - Šajeto. Vlado Kreslin je s svojimi nastopi, besedili in melodijami kot slikarski magični realist; vse je na realni ali realistični osnovi, a sestavljeno in oblikovano v metafore, v katerih se izrisuje tako prekmurski lokalni kolorit kot osebni doživljajsko profilirani ali izbrani trenutki. (Marijan Zlobec o Kreslinovem koncertu na Festivalu Ljubljana, Križanke 2016) (25. 8. ob 20.30, Križanke)

www.ljubljanafestival.si