Sedmi koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi bosta glasbeno zaokrožila ruska violinistka Elizaveta Glazunova in kitarist Nejc Pirnat. Elizaveta, ki je imela svoj prvi recital leta 2009 na Finskem, kot solistka in z različnimi orkestri redno nastopa po mnogih festivalskih prizoriščih. Mlada violinistka je prejemnica štipendije Vladimirja Spivakova. Kitarist Nejc Pirnat je dejaven kot solist in v duetu z Jonom Van Muldersom, s katerim sta na tekmovanju v Moskvi osvojila prvo mesto in naziv častni lavreat.

Koncert bo na sporedu v četrtek, 17. januarja 2019, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Mednarodni koncertni cikel bo trajal do 18. aprila 2019. Vsi dogodki so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank. Brezplačne vstopnice si zagotovite pri blagajni Križank in na spletni strani www.ljubljanafestival.si.

Elizaveta Glazunova se je rodila leta 2001 v Sankt Peterburgu. Violino se je začela učiti pri petih letih na šoli za nadarjene otroke Državnega konservatorija Rimskega – Korsakova v Sankt Peterburgu pod vodstvom profesorja Mikhaila Gantvarga. Zadnjih nekaj let je kot solistka in z orkestrom sodelovala narazličnih koncertih in festivalih v Rusiji, Franciji, Italiji, Španiji, Nemčiji in na Finskem. Igrala je na odru male in velike dvorane Filharmonije v Sankt Peterburgu, Državne akademske kapele v Sankt Peterburgu, Marijinskega gledališča, Moskovske hiše glasbe in drugih. Nastopila je z Državnim akademskim simfoničnim orkestrom iz Sankt Peterburga pod vodstvom dirigenta Aleksandra Titova, Kapelskim simfoničnim orkestrom in Državnim simfoničnim orkestrom pod vodstvom Aleksandra Kantorova. Prvi recital je imela leta 2009 na Finskem. Prejela je štipendijo Fundacije Vladimirja Spivakova. Leta 2013 je kot solistka v orkestru nastopila v Koncertni dvorani uprave predsednika Ruske federacije v Moskvi. Elizaveto bo na koncertu spremljala pianistka Regina Glazunova, članica žirij na mednarodnih tekmovanjih v Italiji, Franciji in Rusiji. Njeni študenti so dobitniki nagrad na mednarodnih in ruskih tekmovanjih. Poučuje na številnih mojstrskih tečajih v več državah: Nemčiji, Italiji, Franciji, Španiji, Estoniji, Latviji, na Kitajskem in drugje. Od leta 2007 na Finskem vodi lastne mojstrske tečaje. Violinistka Elizaveta Glazunova se bo ob pianistični spremljavi predstavila z deli skladateljev P. I. Čajkovskega, N. Paganinija, A. Glazunova in E. Ysaÿa.

Kitarist Nejc Pirnat, rojen leta 1996, je v šolskem letu 2014/2015 končal šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, smer klasična kitara, pri prof. Ž. Ignjatoviču. Nato je uspešno opravil sprejemne izpite na priznani Akademiji za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. V svoj razred ga je sprejel svetovno priznani kitarist prof. A. Pierri. Veliko koncertira, se udeležuje seminarjev in tekmovanj. V duetu z Jonom Van Muldersom je na državnem tekmovanju Temsig 2014 osvojil tretje mesto, na tekmovanju Dnevi kitare Krško pa prvo nagrado in zlato priznanje. V isti zasedbi sta na mednarodnem tekmovanju v Moskvi osvojila absolutno prvo mesto in častni naziv lavreat. Kot solist se je udeležil tekmovanj tako doma kot v tujini. Na državnem tekmovanju Temsig je v letih 2015 in 2018 osvojil prvo mesto in zlato priznanje ter na tekmovanju Antolio Salieri v italijanskem Legnagu prvo mesto. Udeleževal se je tudi dodatnih izobraževanj in seminarjev, kot so Teden kitare v Postojni, Forum Gitarre Wien ipd., na katerih so predavali najboljši profesorji kitare. V drugem delu koncerta bodo zazvenela dela skladateljev M. Giulianija, D. Scarlattija, A. Piazzolle in S. Assada.

26. Mladi virtuozi se bodo končali 18. aprila 2019. Do takrat bodo nastopili:
- 24. 1.: Nikola Pajanović, violina
- 14. 2.: Kjoka Macujama, violina; Maja Vrbnjak, kitara
- 14. 3.: Kvartet Atalante; Klavirski duo Dombrova
- 28. 3.: Duo Vita & Žan; Duo Dendrocopos
- 18. 4.: Pihalni kvintet Vivus; Eva Novak, citre; Anže Krevh, harmonika;
- Lovro Gašpar, tamburica brač


Nazaj