Mednarodni festival Vibra že od leta 2013 vsako poletje prinese v Ljubljano vrhunske plesne pedagoge, koreografe, plesalce in teoretike ter tako slovensko prestolnico spremeni v mednarodno srečevališče sodobnoplesne ustvarjalnosti, saj združi na desetine mladih plesalcev iz vseh koncev sveta, ki skupaj delajo, se izobražujejo, medsebojno spoznavajo in povezujejo. Medtem ko so praktične delavnice in raziskovalni projekti namenjeni profesionalnim in polprofesionalnim plesalcem, so predstave in predavanja odprta tudi za tiste, ki jih sodobni ples zanima, oziroma se želijo s to umetnostno panogo pobliže spoznati.

FESTIVALSKI VEČER
Plesni teater Ljubljana
Sreda, 28. 8. ob 20.00

Letos bomo na festivalskem večeru gostili dve predstavi uveljavljenih plesalcev, koreografov tudi pedagogov z letošnje VIbre, ki bosta tako stroki, kot širši javnosti ponudili vpogled v aktualne sodnoplesne tokove, domačim plesnim ustvarjalcem pa obenem ponudili možnosti za nadaljnje raziskave.

Vstopnice:
6,00 € - vstopnica s popustom za udeležence delavnic Vibra 2019
8,00 € - dijaki študentje, upokojenci
14,00 € - redna cena

Lali Ayguadé: INCOGNITO
Koreografjia: Lali Auguadé • Ples: Lali Ayguadé, Nicolas Ricchini • Glasba: Bachar Mar Khalifé 

Osrednja točka predstave je človeško telo oziroma njegova fizikalnost in virtuoznost pa tudi abstraktnost. Kljub temu, da smo ljudje inteligentna in zavestna bitja, vsega ne znamo pojasniti. Vse okoli nas deluje kot sistem. Znotraj veličastnega človeškega telesa se skriva univerzum izjemno natančno medsebojno povezanih mehanizmov. Čeprav so možgani s svojimi dvesto grami eden najkompleksnejših materialov, odkritih v našem vesolju, še vedno znova smo začudenji nad novimi občutki in vzorci, ki v nas nenehno vznikajo. Odlomki iz Incognito so prikazani v kratkem filmu Timecode,  ki je med drugim prejel Zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu, nagrade Goya in Gaudí, Evropsko Filmsko Nagrado, nominiran pa je bil tudi za Oskarja. 

Clara Furey in Peter Jasko: RAZVEZANE ZGODBE (IZGINULA MOČ OBIČAJNE VLADAVINE)


Ustvarjanje, koreografija in ples: Clara Furey in Peter Jasko • Skladatelj: Tomas Furey • Lučno oblikovanje: Alexandre Pilon-Guay • Umetniško svetovanje: Catherine Gaudet • Tehnični direktorr: Karine Gauthier • Asistenta vaj: Samuel Lefeuvre in Jamie Wright • Konzultacije: Benoît Lachambre in Francis Ducharme • Izvršna produkcija: Par B.L.Eux • S pomočjo: Canada Council for the Arts du Canada, Conseil des arts et des lettres du Québec

Predstava zagotovo z ničemer ne poskuša biti nekaj, kar ni - in ta lahkotna dejanskost je omamna. Vsak položaj telesa je premišljen, kot da je bila vsa navlaka odstranjena. Videl sem telesa v takih oblikah kot še nikoli, kot recimo spust na tla z odročenimi rokami, ki počasi valovijo kot krila. Sanja se mi ne, kaj sta Clara in Peter želela s to predstavo povedati, vendar se zdi, da je nagovorila prav vse, ki smo se tisto noč znašli med občinstvom. Še nikoli prej nisem v La Chapelle slišal takšnega burnega aplavza. - Dance Profiler, Pia Savoie 

Temačen umetniški duet Razvezane zgodbe (izginula moč običajne vladavine) se odvija kot mračna pripoved. Predstava Petra Jaska in Clare Furey, ki jo je navdihnila knjiga Resnična zgodba o Janku in Metki: zgodba o vojni in preživetju avtorice Louise Murphy, vsebuje srečanje z drugim, polno težav, čudes in neznanega. V tem halucinogenem svetu, kjer obstaja tisto, česar oči ne vidijo, je stalen občutek nujnosti, ki nas opozarja na našo končno neizogibno usodo, kjer vemo, da ne bomo vedeli ničesar.

ZAKLJUČNA PREZENTACIJA VIBRE
Plesni teater Ljubljana
Sobota, 31. 8. ob 20.00

Vibra je izobraževalna in raziskovalna platforma, zato cilj prezentacije ni produkcija predstave, ampak izmenjava dela in izkušenj, pridobljenih med delavnicami. V neformalnem vzdušju bodo mladi plesalci prikazali kratke koreografije, ki bodo nastale na delavnicah. Tako bodo pridobili performativno izkušnjo in imeli tudi priložnost ogleda svojih kolegov na odru.

Vstop prost!


Nazaj