Ljubljana, 28. julij 2022 - V mesec avgust vstopamo s pestrim programom komornih koncertov, ki bodo na sporedu ob 20. uri v Križevniški cerkvi. 1. in 6. avgusta se nam bodo predstavili priznani glasbeniki in profesorji Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana 2022. V ponedeljek bomo prisluhnili oboistu Emanuelu Abbühlu, flavtistu Felixu Renggliju, klarinetistu Françoisu Bendi, fagotistu Olu Kristianu Dahlu, hornistki Zori Slokar in pianistki Elini Gotsouliak, v soboto pa trobentistu Reinholdu Friedrichu, hornistu Andreju Žustu, pozavnistu Branimirju Slokarju in pianistki Eriki Takezawa. V torek, 2. avgusta, nam bodo kot Saxes & Strings zaigrali Ensemble Dissonance in Kvartet saksofonov Signum pod taktirko Izidorja Leitingerja, dan zatem pa na romantični harfi nadarjena Alexandra Verbitskaya. V četrtek, 4. avgusta, bodo pod naslovom Brandenburg Revisited nastopili Reinhold Friederich na piccolo trobenti ob spremstvu Ensemble Dissonance pod taktirko dirigeta in violinista Dimitrija Sitkovetskega.

Prisluhnili bomo tudi študentom Mojstrskih tečajev, katerih koncerti bodo potekali med 29. julijem in 7. avgustom ob 16. in 18. uri v Viteški dvorani Križank. Vstop je prost, vljudno vabljeni. Komorno muziciranje je večstoletna tradicija, ki še danes razveseljuje in bogati tako izvajalce kot poslušalce. Že znana zasedba izvrstnih mednarodno uveljavljenih glasbenikov in pedagogov bo predstavila razgiban in na Slovenskem redkeje slišan program, ki sega od klasicizma prek romantike do 20. stoletja od radostnega Londonskega tria klasicista Josepha Haydna in Kvinteta op. 16 opernega skladatelja Gioachina Rossinija do Številke opusa Zoo (1951), dela takrat sveže diplomiranega mladega italijanskega skladatelja Luciana Berija, v katerem raziskuje gledališki vidik glasbene izvedbe. Izvedli jih bodo nekdanji prvi oboist Londonskega simfoničnega orkestra in predani pedagog Švicar Emanuel Abbühl, njegov sorojak flavtist Felix Renggli, ki kot svobodni umetnik sodeluje s številnimi orkestri (orkester Festivala Luzern, Tonhalle iz Züricha), brazilski klarinetist evropskih korenin François Benda, v diskografiji katerega najdemo posnetke celotnega Brahmsovega opusa za klarinet in dela za klarinet in orkester Nielsena, Busonija, Rossinija in Debussyja, prvi fagotist Göteborškega simfoničnega orkestra in iskan pedagog, Norvežan Ole Kristian Dahl, v Švici rojena hornistka slovenskih korenin Zora Slokar, ki trenutno igra v Orkestru italijanske Švice iz Lugana, in latvijska pianistka Elina Gotsouliak, učenka Rudolfa Buchbinderja s širokim repertoarjem od baroka na čembalu do sodobnih del. (1.8., 20.00, Križevniška cerkev)

Ensemble Dissonance bo premierno izvedel delo Cartagena, ki ga je za zanimivo sozvočje kvarteta saksofonov in godal napisal Izidor Leitinger. Kot dirigent bo mednarodno uveljavljeni instrumentalist, pedagog, skladatelj in dirigent izvedbo svojega novega dela tudi vodil. Godalnemu orkestru se bo pridružil kölnski Kvartet saksofonov Signum, katerega člana sta tudi slovenska saksofonista Blaž Kemperle in Alan Lužar. Vodilo kvarteta mladih glasbenikov s številnimi nagradami na mednarodnih tekmovanjih je iskanje novih idej, izzivov in zanimivih glasbenih srečevanj, kar odmeva tudi v neobičajnih koncertnih programih. Na koncertu bodo poleg Leitingerja zazvenela dela dveh še živečih glasbenikov, skladatelja in čelista Petra Gregsona ter saksofonista Willema van Merwijka, ki kot skladatelj ustvarja pod imenom Guillermo Lago, slišali pa bomo tudi enega najlepših biserov sodobne slovenske glasbene literature za godala, Sonatino za godala Uroša Kreka, čigar 100. obletnica rojstva je prav letos, Argentinske plese enega najvplivnejših argentinskih skladateljev 20. stoletja in učitelja Astorja Piazzolle, Alberta Ginastera, ter kontemplativni Adagio, katerega avtorstvo je napačno pripisano baročnemu skladatelju Tomasu Albinoniju. (2.8., 20.00, Križevniška cerkev)

Na oder Ljubljana Festivala se ponovno vrača Alexandra Verbitskaya, ki jo že vrsto let lahko spremljamo kot harfistko in pianistko Orkestra Slovenske filharmonije. Svojo študijsko pot je začela na Glasbenem konservatoriju v Sankt Peterburgu in jo nadaljevala na bruseljskem Kraljevem konservatoriju, münchenski Visoki šoli za glasbo in salzburškem Mozarteumu. Prejela je vrsto nagrad in nastopila z uglednimi orkestri, kot sta Orkester Marijinega gledališča in Singapurski simfonični orkester. Tokrat bo predstavila program del iz obdobja romantike, ko je zven enega najstarejših glasbil na svetu nagovarjal številne umetnike. Slišati bo dela “očeta ruske glasbe” Mihaila Glinka, ki je dva nokturna napisal posebej za harfo, ter njegovega Škerjanca, prvotno klavirsko delo. Verbitskaya bo poslušalce z mehkobnimi zvoki harfe očarala tudi s priredbo otožne jesenske pesmi za klavir Petra Iljiča Čajkovskega ter fantazijo na teme iz njegove opere Onjegin, s priredbami eterično zvenečih Ljubezenskih sanj Franza Liszta, priredbo virtuozne Fantazije Impromptuja Frédéricka Chopina in fantazije na teme iz Donizettijeve opere Lucija Lamermoorska, še posebej pa z za romantično harfo napisanim Impromtujem Gabriela Fauréja in Valčkom Josepha Jongena. (3.8., 20.00, Križevniška cerkev)

Ensemble Dissonance, ki združuje glasbenike Godalnega kvarteta Dissonance, Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenije, bo poslušalce z glasbo kot dokumentom časa in prostora popeljal v Brandenburg, nemško zvezno deželo s prav posebno vlogo v evropski zgodovini in umetnosti. Tamkajšnjemu mejnemu grofu je leta 1721 v upanju na novo delovno mesto Johann Sebastian Bach posvetil šest Brandenburških koncertov. S podobno instrumentacijo in zasnovo concerta grossa, kot ju ima Brandenburški koncert št. 2, je ameriški skladatelj Samuel Barber zasnoval tudi Koncert Kozorog, ki ga je pisal v vojski leta 1943. Subtilen kontrapunkt, ki veje iz Brandenburških vrat jazz pianista Dava Brubecka, povezuje sodobnost s preteklostjo, podobno na svojstven način tudi dela gruzijskega skladatelja Gija Kančelija ter baročnih skladateljev Antonia Vivaldija in G. Ph. Telemanna. V Koncertu za piccolo trobento in godala slednjega bo kot solist nastopil znameniti nemški trobentač Reinhold Friedrich, ki slovi tudi kot virtuoz na baročni trobenti. Izvedbe bo vodil karizmatični violinist Dimitrij Sitkovecki, redni gost Festivala Ljubljana, ki deluje kot samostojni umetnik: violinist, dirigent in umetniški vodja. (4.8., 20.00, Križevniška cerkev)

V izvedbi vrhunskih glasbenikov čaka ljubitelje trobilske zasedbe in vse, ki želijo razširiti svoj poslušalski repertoar, zanimiv glasbeni večer. Zasedba z iskanim pedagogom in izvrstnim trobentačem Reinholdom Friedrichom, ki ga lahko spremljamo na znamenitih posnetkih orkestra Festivala Luzern s Claudiom Abbadom, Slovencema hornistom Berlinske filharmonije Andrejem Žustom, pozavnistom Branimirjem Slokarjem, ki je kot prvi pozavnist igral tako pod taktirko Charlesa Dutoita v Bernskem simfoničnem orkestru kot pod taktirko Rafaela Kubelika v Simfoničnem orkestru Bavarskega radia. Na sporedu bodo Suita za trobento, rog in pozavno francoskega trobentača Jeana Françoisa Michela, Sonata za rog in klavir, op. 17 Ludwiga van Beethovna, Sonata Vox Gabrieli hrvaškega skladatelja in dirigenta Stjepana Šuleka, Sonata na teme Richarda Straussa, ki je nastala v sodelovanju trobentača in ravnatelja londonske Kraljeve akademije za glasbo Jonathana Freemana Attwooda ter alzaškega skladatelja Thomasa Oehlerja, zapisan niz improvizacij, nastal po izkušnji s potovanja ruskega skladatelja Vitalija Bujanovskega z naslovom Španija, ter Odmor francoskega skladatelja Pierra Gabayja, ki je v svojih delih združeval jazz in sodobnejšo glasbeno govorico klasične glasbe. (6.8., 20.00, Križevniška cerkev)

KONCERTI ŠTUDENTOV
- 29. julija 2022
Koncert študentov kontrabasa – 16.00
Koncert študentov violine – 18.00
- 30. julij 2022
Koncert študentov klavirja – 16.00
Koncert študentov pozavne, roga – 18.00        
- 5. avgust 2022
Koncert študentov fagota – 16.00
Koncert študentov trobente – 18.00
- 6. avgust 2022
Koncert študentov oboe – 16.00
Koncert študentov flavte – 18.00
- 7. avgust 2022
Koncert študentov klarineta – 18.00 (29.7 – 7.8., Viteška dvorana Križank)

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Foto: Darja Štravs Tisu


Nazaj