Festival Ljubljana predstavlja koncertni večer Dantejevih 700 in filmska glasba Nicole Piovanija. V Ljubljani se bo na 69. Ljubljana Festivalu predstavil italijanski filmski skladatelj, pianist in dirigent Nicola Piovani (naslovna fotografija). Na koncertnem večeru se bomo 7. julija ob 21. uri na Kongresnem trgu poklonili enemu največjih renesančnih pesnikov, Danteju Alighieriju, katerega 700. obletnico smrti beležimo prav letos.

Nicola Piovani je v svoji karieri ustvaril več kot 180 filmov, sodeloval je s številnimi priznanimi režiserji, med katerimi sta tudi Federico Fellini, eden največjih filmskih ustvarjalcev, in igralec Roberto Benigni. Z Benignijem je prvič ustvarjal že leta 1995, dve leti kasneje pa sta ponovno združila moči in ustvarila filmsko klasiko Življenje je lepo (La Vita é Bella). Film je prejemnik številnih prestižnih mednarodnih filmskih nagrad, med drugim je osvojil oskarja za najboljši tujejezični film, Benigni je prejel oskarja za najboljšega igralca, Piovani pa za najboljšo glasbo. Skladatelj je tudi prejemnik številnih drugih priznanj, med drugim je leta 2008 za svoje umetniške zasluge prejel francoski viteški red za umetnost in leposlovje.

Na festivalskem odru bomo prisluhnili baladi, ki je nastala po navdihu Dantejeve zbirke Novo življenje (La vita nuova). Balada poskuša v okvirih glasbene partiture ujeti žarek svetlobe, ki jo človek tretjega tisočletja lahko občuti med prebiranjem Dantejevih vrstic. Za dodatno koncertno doživetje bodo poskrbeli odlomki glasbe iz zadnjih treh Fellinijevih filmov, filmov bratov Taviani ter čudovita glasba iz filma Življenje je lepo.

Pod Piovanijevo taktirko bo nastopil na novo ustanovljeni Simfonični orkester Furlanije – Julijske krajine, ki deluje pod okriljem italijanske dežele Furlanije – Julijske krajine z namenom ohranjanja glasbene dediščine tega območja. Kot solistka bo zapela sopranistka Annamaria Dell’Oste, ki redno gostuje na svetovnih opernih odrih in sodeluje s priznanimi dirigenti, kot so Roberto Abbado, Zubin Mehta, Riccardo Muti.

Vstopnice za koncertni večer so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, blagajni Križank, Petrolovih bencinskih servisih in ostalih prodajnih mestih Eventim.


Nazaj