Ljubljana, 1. avgust 2022 - Na 70. Ljubljana Festival prihaja kar sedemkrat nagrajeni pianist in dirigent Daniel Barenboim. Pod njegovo taktirko bo nastopil Orkester Zahodno-vzhodni divan (West-eastern Divan Orchestra), prisluhnili pa bomo ciklu simfoničnih pesnitev Moja domovina skladatelja Bedřicha Smetane. Koncert bo v nedeljo, 7. avgusta, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Cikel simfoničnih pesnitev z naslovom Moja domovina češkega skladatelja Bedřicha Smetane je prvič zazvenel na otvoritvenem koncertu festivala Praška pomlad pred 70 leti. Češki skladatelj je vanj ujel narodnobuditeljskega duha 19. stoletja, v ciklu šestih simfoničnih pesnitev skladatelj zvočno slika naravne lepote, bogato zgodovino in skrivnostno mitologijo svoje domovine. Med njimi zagotovo najbolj znana nam v ušesih zazveni tema, ki slika pot ene največjih čeških rek – Vltave. Manj znano pa je dejstvo, da jo je skladatelj napisal, ko je že povsem oglušel. Z operami v češkem jeziku in ciklom Moja domovina, ki jih je ustvaril po vrnitvi iz Švedske na Češko, se je v zgodovino glasbe in češkega naroda zapisal kot oče češke glasbene umetnosti.

Mojo domovino bo izvedel Orkester Zahodno-vzhodni divan pod taktirko svetovno znanega dirigenta in pianista, med drugim dobitnika sedmih nagrad grammy, Daniela Barenboima, ki je bil leta 1999 tudi eden od pobudnikov njegove ustanovitve. Poslanstvo orkestra temelji na ideji o moči glasbe, s katero lahko gradimo mostove; dobrih 20 let namreč v skupnem muziciranju uspešno vzpostavljajo dialog med različnimi kulturami Srednjega vzhoda. Njegovi člani so izraelski, palestinski, turški in iranski mladi glasbeniki.

Potem, ko je moral pianist in dirigent Daniel Barenboim zaradi bolezni spomladansko turnejo z Orkestrom Zahodno-vzhodni Divan odpovedati, je zdaj še toliko bolj vesel, da lahko ponovno gostuje z orkestrom, katerega soustanovitelj je. »To, da se končno spet lahko postavim pred mlade glasbenike, ki živijo tako polni energije in strasti do glasbe, me navdaja z velikim pričakovanjem. Tudi Smetanovo delo Ma Vlast (Moja domovina), ki ga bomo igrali, je zame zelo simbolično in pomembno delo, saj tudi Orkester Zahodno-vzhodni divan še vedno nima domovine.« je povedal maestro.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Foto: Manuel Vaca


Nazaj