Štanjel je s svojo geografsko lego, reliefom in zgodovino trdno povezan s kamnom. Tradicija obdelave kamna, bivanja z njim in v njem je del življenja. In prav tu je zaživela inovativna zvočna galerija KAMENICA, ki ponuja obiskovalcu (tudi) zvočno dimenzijo kamna.

Kamna navadno ne dojemamo kot materiala za izdelavo glasbila, vendar je povsem mogoče, da je bil prvi. Z gotovostjo lahko rečemo, da je zvok izdelave in uporabe kamnitega orodja ter orožja prebudil človekovo zavedanje o ritmu. SToP-ovci želimo, da bi ZVENEČE SKULPTURE – ZVENEČI KAMNI spodbudili interdisciplinarno sinergijo – geologi, fiziki in glasbeniki lahko v tem, najbolj primarnem materialu poiščemo nove priložnosti.

Eden od korakov je tudi ta unikatni festival, s katerim želimo strokovno in širšo javnost seznaniti z zvokom kamna. Na festivalu bodo slišane skladbe napisane prav za kamnite skulpture (med drugimi noviteta), skladbe za nova lesena tolkala, v goste pa pride nemški tolkalec, ki bo predstavil projekt raziskave ter zvok kamna skladatelja Klausa Feßmanna, ki se z zvokom kamna ukvarja več kot 20 let. V času festivala pa bodo lahko obiskovalci spoznali in zaigrali na ZVENEČE SKULPTURE – ZVENEČE KAMNE preko vodenih ogledov.

ZVOK KAMNA 2020 – mednarodni festival kamnitih glasbil in drugih čudnih reči
11.–13. september 2020, Grad Štanjel
Organizator: DRUŠTVO SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT

Vsi koncerti bodo prenašani tudi v živo na facebook strani Slovenskega tolkalnega projekta.

PROGRAM

Petek, 11. septembra 2020
Vodeni ogledi (zvočna galerija KAMENICA): 17.30, 18.00
Vodeni ogledi po stalni razstavi kamnitih skulptur – tolkal, ki jih je ustvarila akademska kiparka mag. Alenka Vidrgar.

Kiparka in tolkalci so veliko časa posvetili raziskovanju v kamnolomih in ateljeju ter iskali zvok kamna. Izsledki so navdušujoči. Inovativen projekt odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti. Hkrati je interakcijski; ob skulpturah so na voljo udarjalke, da lahko obiskovalci sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN.

Koncert (zvočna galerija Kamenica): 19.00
Blaž Rojko: KAMNI - KLIČEM VAS za pripovedovalca in 2 tolkalca na zvenečih skulpturah (noviteta)
Izvajalci: BLAŽ ROJKO (glas) ter MATEVŽ BAJDE in FRANCI KREVH (zveneče skulpture)

Skladatelj o skladbi pravi: »Z velikim veseljem in hkrati s strahom sem se odzval vabilu Slovenskega tolkalnega projekta, da napišem novo skladbo za kamnite skulpture. Ko bi kamni lahko spregovorili, kaj bi nam povedali? Vesel sem, da lahko spregovorijo na svojstven način in pripovedujejo zgodbo kot mladenič iz Krasa. Za izhodišče glasbenega ustvarjanja sem izbral nekaj pesmi vedno aktualnega pesnika Srečka Kosovela.

Vabim vas, da se sami prepričate o aktualnosti njegove vizionarske besede.«

Koncert (Viteška dvorana): 19.45
WOODSToP – glasba za lesena tolkala
Izvajalci: SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT

ZAKAJ LESENA TOLKALA?
Les je v tolkalih in tolkalni glasbi močno zastopan; je zelo akustičen, nekaj skladb (samo) z lesenimi tolkali pa je bilo v zgodovini glasbe prelomnih. Tolkalci Slovenskega tolkalnega projekta želimo s projektom WOODSToP poudariti pomen lesa v glasbi ter razširiti nabor lesenih tolkal in skladb, ki uporabljajo lesena »tolkala«. K sodelovanju smo povabili mizarje, ki so »iznašli« nekaj novih tolkal: to so Jan Barič, Martin Oražem in Gorazd Markovič.

NEDELJA, 13. 9. 2020
Vodeni ogledi (zvočna galerija Kamenica): 15.00, 15.30, 16.00
Vodeni ogledi po stalni razstavi kamnitih skulptur – tolkal, ki jih je ustvarila akademska kiparka mag. Alenka Vidrgar.

Okrogla miza: BREZMEJNI KAMEN: 16.30
Kamen nima meja v prostoru in ne v času. Njegova uporaba sega v prazgodovino in se v današnjem času z ustvarjalnostjo, inovacijami, proizvodnimi izboljšavami in raziskavami celo razširja.

Moderatorki: dr. Mateja Golež, Zavod za gradbeništvo Slovenije ter Nataša Kolenc, arhitektka, konservatorka, ustanovna članica Partnerstva kraške suhozidne gradnje

Koncert (zvočna galerija Kamenica): 18.00
Tilen Slakan: PREBUJANJA

Izvajalci: FRANC KOSEM (trobenta), MATEVŽ BAJDE in FRANCI KREVH (zveneče skulpture)

PREBUJANJA za trobento, recitatorja in zveneče kamne je večstavčna skladba, zasnovana na štirih medsebojno povezanih pesmih mladega pesnika Jakoba Barba, ki o svojih pesmih pravi: »Na začetku tega na štiri dele razdeljenega dela je predstavljen svet mrtve narave, ki brez interpretacije živega komaj kaj več, kot obstaja. Kljub temu, da sama po sebi živega ne zaznava, služi kot stimulans človeških občutkov in odnosov, v primeru te konkretne pesmi ljubezni.« 

KLANGSTEINE & TOLKALA – zvočno potovanje (zvočna galerija Kamenica): 18.45
Izvajalca: WINFRIED LEIBOLD (klangsteine) in FRANCI KREVH (tolkala)

Winfried Leibold je rojen v Nemčiji. V glasbo so ga pritegnili tradicionalna tolkala, ki jih je preučeval preko 20 let (djina, umbanda, candomble, itd.). Njegovi učitelji so bili Herman Kathan, Dudu Tucci in Rainer Pollak. V zadnjih 15 letih se ukvarja z zvenečimi kamni Klausa Feßmanna  (www.klangsteine.com ) in je predavatelj  na Klangstein Akademie. Pomemben del tega koncepta so tudi zvočne terapije. Kmetija blizu avstrijskega Gradca, ki jo je uredil s svojo ženo, je tako sedaj prostor srečevanja, izobraževanj in relaksacije za posameznike in skupine (www.amkrahl.at)

PONEDELJEK, 14. 9. 2020, festivalsko gostovanje
KLANGSTEINE & TOLKALA – zvočno potovanje (Galerija Breg 22, Ljubljana): 18.00

Izvajalca: WINFRIED LEIBOLD (klangsteine) in FRANCI KREVH (tolkala)

Festival so podprli: MINISTRSTVO ZA KULTURO, OBČINA KOMEN, MESTNA OBČINA LJUBLJANA, MARMOR SEŽANA IN PROJEKT KAŠTELIR


Nazaj