9. decembra ob 20.00 smo v Drama Kavarni izvedli dobrodelni koncert z naslovom Zimsko popotovanje / Kralji ulice. Z glasbeno-literarnim večerom želimo usmeriti več pozornosti na brezdomstvo, osebne stiske in socialno ogroženost in s tem prispevati k preseganju družbene stigme okoli brezdomstva. Pobudnik projekta je koncertni pianist Nejc Lavrenčič, ki ga je speljal s pomočjo Društva Kralji ulice, SNG Drame Ljubljana, KUD Pozitiv in Kulturno umetniškega zavoda PerArtem. 

Zimsko popotovanje / Kralji ulice je interdisciplinarna zmes recitala samospevov, elementov dramske predstave in literarnega večera. Temelji na izboru Schubertovih samospevov iz cikla Die Winterreise – Zimsko popotovanje (na besedila W. Müllerja v prevodu Pavla Oblaka) in zgodb slovenskih brezdomcev – članov društva Kralji ulice. Nastopili so baritonist Lovro Korošec, pianist Nejc Lavrenčič, igralec SNG Drama Ljubljana Klemen Janežič v vlogi recitatorja ter gledališka skupina Kralji ulice. Dogodek je režirala Jana Peršuh.

Tematika dogodka se dotika brezdomstva, bega, potovanja, iskanja novega »doma«, osebnih stisk in odločitev posameznika, ki so mu odvzeti dom, družina, prijatelji, ljubezen in dostojanstvo. Projekt črpa snov iz že obstoječe samospevske literature in iz izbrane poezije, proze in anekdot kraljev ulice, ki so bili tudi sami vključeni v izvedbo dogodka. Poleg pevca in pianista je nastopilo do pet avtorjev – kraljev ulice. Namen projekta je ojačati njihov glas, izpostaviti njihovo umetniško delovanje, soočiti gledalce s temami socialne ogroženosti, s stereotipi, stigmami in neposredno s posamezniki z ulice, ki bodo pomešani med občinstvo.

Več informacij


Nazaj