Festival Ljubljana obvešča, da bo v sklopu 37. Slovenskih glasbenih dnevov pod vodstvom red. prof. dr. Jerneja Weissa (naslovna fotografija) ponovno potekal Mednarodni muzikološki simpozij z naslovom Glasbena kritika – nekoč in danes. Namen simpozija je, da razširja obzorja z referati mednarodno priznanih muzikologov iz najboljših evropskih univerz. Tokrat bo na sporedu 23. in 24. marca v Dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo in v Viteški dvorani Križank.

Tokratni Mednarodni muzikološki simpozij želi s prispevki nekaterih najvidnejših slovenskih in tujih muzikologov podrobneje osvetliti podobo kritike umetnostne glasbe nekoč in danes ter podati smernice za njen prihodnji razvoj. Široka mednarodna udeležba je stalnica muzikološkega simpozija. Tudi letos bo na njem sodelovalo 27 tujih simpozistov iz 11 držav. Program bosta prvi dan, 23. marca, dopolnili dve vabljeni predavanji. Prvi bo o svojih izkušnjah glasbenega kritika v ZDA spregovoril kritik revije The New Yorker in avtor uspešnice Drugo je hrup (The Rest Is Noise), Alex Ross, ter predstojnica Inštituta za muzikologijo Univerze Karla in Franca v Gradcu, Susanne Kogler, ki bo s pomočjo primerov iz zgodovine osvetlila družbenopolitične razsežnosti kritike ter spregovorila o tem, kakšno vlogo bi lahko ta imela v prihodnje. Svoje prispevke pa bodo predstavili tudi ostali tuji avtorji, kot so Hartmut Krones, Bianca Schumann, Helmut Loos, Stefan Keym, Lucija Konfic, Jelena Sviben, Ivana Perković, Andjelka Zečević, Viktor Velek, Niall O‘Loughlin, Wolfgang Marx in Luba Kyanovska.

Naslednji dan, 24. marca, pa bodo na sporedu razprave o prispevkih večinoma slovenskih avtorjev. To so Jonatan Vinkler, Darja Koter, Luisa Antoni, Jernej Weiss, Tjaša Ribizel Popič in Borut Smrekar. Prispevki se osredotočajo tako na lokalne kot splošne teme, pa tudi na aktualen in pretekli čas. Na program sta uvrščeni tudi dve okrogli mizi; okrogla miza Kritika umetnostne glasbe v Sloveniji: danes, jutri pod vodstvom Tjaše Ribizel Popič bo poskušala raziskati odgovore na vprašanj položaja glasbene kritike v Sloveniji in podati smernice za njen nadaljnji razvoj. Na drugi okrogli mizi z naslovom Zakaj ženske v glasbi, ki jo bo vodil Leon Stefanija, pa bo predstavljen kritičen pogled na nekatere muzikološke študije z vidika študij spola, kjer bodo v ospredju predvsem ženske študije. Gostje okrogle mize bodo: Alma Bejtullahu, Iva Nenić, Lana Pačuka Šehović, Jelka Vukobratović, Mojca Piškor in Elfriede Reissing.

V petek, 24. marca, bo ob 16.30 ob zaključku simpozija potekala tudi predstavitev monografije 70 let Festivala Ljubljana, s katero se je Festival Ljubljana v knjižni obliki odločil zaznamovati svojo okroglo 70-letnico delovanja. Skozi monografijo lahko je predstavljena festivalska zgodovina in kako se je zavod tekom svojega obstoja soočal z različnimi izzivi.

Vstop na Mednarodni muzikološki simpozij je prost. 

ljubljanafestival.si  
www.facebook.com/ljubljanafestival  
www.instagram.com/ljubljanafestival 
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana