Nova Gorica, 16. 3. 2023 - V dvorano Gradu Kromberk se po dobrem letu dni vrača nova, 12. sezona cikla komorne in solistične glasbe, ki odzvanja pod imenom GRAJSKE HARMONIJE. Cikel že vsa leta organiziramo v sodelovanju z Goriškim muzejem. Letos se bodo trije koncerti odvili v spomladanskem času s prvim, ki bo že v četrtek, 23. marca 2023. Ob 20. uri bo tam pod naslovom ČAS DEKLIŠTVA nastopila Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana. Pod taktirko zborovodkinje Irme Močnik bosta skupino spremljala tudi Izidor Erazem Grafenauer na lutnji in Janez Jocif na ljudskih glasbilih. Vokalna skupina bo izvedla sedem angleških madrigalov ter cikel slovenskih ljudskih pesmi po izboru zborovodkinje. Cikel je za abonma in izven, cena vstopnice pa znaša 13 € (redna cena) in 9 € (znižana cena za dijake, študente in upokojence). Za brezposelne osebe je ob predložitvi veljavnega potrdila o brezposelnosti vstop prost. Vabljeni!

Prvo glasbeno srečanje 12. koncertne sezone v sklopu cikla komorne in solistične glasbe na Gradu Kromberk GRAJSKE HARMONIJE bo v znamenju angleških madrigalov in izvirnih slovenskih ljudskih pesmi. V goste smo povabili Mladinsko vokalno skupino Glasbene matice Ljubljana, ki je pod vodstvom Irme Močnik pripravila zanimiv koncertni program, sestavljen iz dveh različnih glasbenih govoric. V prvem delu bodo zazveneli madrigali angleške renesančne glasbe, s katero se mladi pevci redkeje srečujejo in je zanje dobrodošel nov izziv. Prek teh madrigalov namreč spoznavajo specifične zakonitosti stare glasbe od posebnosti starih notnih zapisov do specifične tehnike petja in raznovrstnih izvajalskih praks. Drugi del pa predstavljajo glasbene slike iz dekliškega življenja v izvirni slovenski ljudski pesmi. Eno-, tri-, štiri- in petglasne ljudske pesmi so s posameznimi kiticami povezane v zgodbo, ki opisuje življenje slovenskega dekleta od zarje do večera, od prve rdečice do spogledovanja, zaljubljenosti, srečne ljubezni, plesa, odhoda fanta v vojsko, nesrečnega materinstva, pogrešanja in povrnitve upanja v novo ljubezen. Izbrane kitice pesmi tvorijo skrbno načrtovan dramaturški lok, barvno niansirana zvočna podoba zaokroženega nastopa pa omogoča umetniško, čustveno in arhispominsko meditativno doživetje tako poslušalcem kot tudi izvajalcem, ki jim bomo prisluhnili v grajski dvorani. Da pa mladinska vokalna skupina zveni in deluje tako ubrano svoje strokovno prispevata tudi pevska pedagoginja Tanja Rupnik in plesna pedagoginja Lidija Podlesnik Tomašikova.

Dovolite, da vas spomnimo še na preostala dva koncerta v sklopu 12. koncertne sezone cikla komorne in solistične glasbe. Zaradi poškodbe v Godalnem kvartetu Tartini je prišlo do zamenjave prvotno oblikovanega programa. V četrtek, 13. aprila 2023, bosta na kromberškem gradu namesto godalnega kvarteta nastopila flavtist Cveto Kobal in dalmatinski pianist Jakša Zlatar, ki bosta poustvarila dela skladateljev, kot so F. Couperin, R. Schumann, N. Milotti, A. Kumar, A. Piazzola in J. Ibert. Sklepni dogodek letošnjega koncertnega triptiha pa bo v znamenju črno-belih tipk in sicer v četrtek, 11. maja 2023, ko bosta v grajski dvorani nastopili pianistki Lovorka Nemeš Dular in Jasmina Trajčeska, ki prinašata skladbe J. Matičiča in B. Bojovića. Cikel že vsa leta organiziramo v sodelovanju z Goriškim muzejem. Na razpolago za morebitne dodatne informacije se vam že v naprej zahvaljujemo za najavo koncerta.

GRAJSKE HARMONIJE|12. koncertna sezona|1. koncert
ČAS DEKLIŠTVA: Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana
Izidor Erazem Grafenauer, lutnja, Janez Jocif, ljudska glasbila, Irma Močnik, zborovodkinja
Četrtek, 23. marec 2023, ob 20. uri, Grad Kromberk