Letos mineva že 20 let od prve predstave madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vámosa na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega. Hrestač – Božična zgodba s svojo čarobnostjo občinstvu vedno znova pričara decembrsko praznično vzdušje. Do letošnjega decembra je bilo na našem odru uprizorjenih že 167 predstav.

Eno najlepših baletnih pravljic je libretist Marius Petipa zasnoval po Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, režiser pa jo je nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. Predstava je prava paša za otroški domišljijski svet in vedno znova napolni dvorano do zadnjega kotička. Predstave navadno razprodamo najpozneje sredi novembra, letos pa smo 13 predstav napolnili v rekordnem času, že v oktobru. Razlog je seveda v dveh okrnjenih covidnih sezonah. Obiskovalci so predvsem domači in vnaprej najavljene skupine turistov.

Velika baletna uspešnica je uprizoritev z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi.

Foto: Darja Štravs Tisu