Leta 1922 je Tržačan Miljutin Negode s svojo zasedbo Original Jazz Negode prvič izvedel glasbo z zametki jazza na slovenskih tleh. Jazzoletje – stoletni prelet jazza na Slovenskem – zato v šestih različicah, posvečenih razvojni poti tega žanra, njegovi družbeni aktualizaciji in vzgojno-izobraževalni noti obeležuje ta pomemben mejnik v zgodovini slovenske popularne glasbe.

Quarantunes (pogovor)
V začetnem obdobju se je jazz razvijal na ulici in v klubih, v nadaljevanju, še posebej zadnja desetletja, pa je postopoma prevzel vse vidnejšo mesto v izobraževalnih ustanovah ter drugih institucijah, s čimer se je njegova družbena vloga dodobra spremenila. Na osnovi tega so se izoblikovala jazzovska središča, ki se medsebojno razlikujejo glede na slogovno usmeritev vodilnih glasbenikov in prav tem ter prevladujočim smernicam pedagoškega dela se bosta v pogovoru posvetila univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka ter urednica Nina Novak in priznani kitarist ter komponist Marko Čepak Maki.

Gre za magistra tržaškega konservatorija, tesno povezanega z italijansko jazzovsko sceno, ki beleži sodelovanja s svetovno priznanimi glasbeniki, kakršna sta John Stowell in Nelson Verasa. Poleg tega je član zasedb Artbeaters, Swingatan in Big Banda GveriLLaz, s katerim je leta 2018 na Mednarodnem tekmovanju big bandov na Nizozemskem osvojil prvo mesto.

Marko Čepak Maki in Roberto Franceschini (koncert)
Akademska jazz glasbenika premoreta bogato zgodovino skupnega muziciranja, a sta se posebej zbližala šele v času epidemije, ko sta se redno srečevala na šoli, kjer oba poučujeta. To ju je sčasoma pripeljalo do razvijanja lastnega zvoka in stila igranja že znanih, pa tudi novih kompozicij, v okviru katerih se opirata na preplet obeh instrumentov ter subtilnost spevnih melodij, obarvanih z jazzom in prosto improvizacijo.

JAZZOLETJE: 100 LET JAZZA NA SLOVENSKEM
Quarantunes, Marko Čepak Maki in Roberto Franceschini
V četrtek, 6. oktobra 2022, ob 20.00 v Die Scherbe, Slovenska čitalnica Gradec, Scherbenkeller, Stockergasse 2, Gradec, Avstrija.

Zasedba:
Marko Čepak Maki – kitara
Roberto Franceschini – bas kitara
Pogovor z Marko Čepakom Makijem vodi Nina Novak.