Nova Gorica, 23. 1. 2023 - V soboto, 28. januarja 2023, vabljeni na premierno predstavitev novega skupnega projekta NOVA KELTIKA! Zasedba NOREIA (naslovna fotografija) in Komorni orkester NOVA bosta na velikem odru novogoriškega kulturnega doma ob 20. uri predstavila čisto svež projekt, ki bo v znamenju tradicionalne irske glasbe, avtorskih skladb zasedbe NOREIA, slovenske ljudske glasbe v irski preobleki in glasbe preostalega keltskega sveta v orkestrskih aranžmajih Barbare Grahor Vovk in Ane Novak, manjkala ne bodo niti dela Gustava Holsta in Johna Rutterja. Nekaj vstopnic po nižji ceni 15 € je moč v predprodaji dobiti še do četrtka, 26. januarja. Redna cena vstopnice bo znašala 19 €, vabljeni!

Komorni orkester NOVA in skupina NOREIA s ponosom premierno predstavljata povsem svež skupen projekt NOVA KELTIKA. V njem se izvajalci podajajo na glasbeno raziskovanje dežel keltskega sveta in svoje lastne povezanosti z davno preteklostjo. Na sobotnem koncertu se bomo tako na velikem odru novogoriškega kulturnega doma lahko prepustili ljudski glasbi v svežih avtorskih preoblekah ter sveži avtorski glasbi, ki črpa navdih iz ljudskosti.

NOREIA je petčlanska zasedba izkušenih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije. V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo s svojo lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo ter ustvarja svoje lastne kompozicije, kar njihovi glasbi daje unikaten in prepoznaven zvok. Zasedbi, ki jo sestavljajo Ana Novak, violina, vokal, Anej Ivanuša, lesena flavta, irske piščali, galicijske dude, vokal, Gašper Šinkovec, akustična kitara, harmonika, vokal, Stanči Škarja, kontrabas, vokal in Robert Bone, klarinet, irska piščal, klavir, se bo tokrat pridružil gost Primož Podobnik na bobnih, bodhranu in perkusijah.

Komorni orkester NOVA sestavljajo ljubiteljski glasbeniki, osnovnošolci in srednješolci, študenti in specializanti glasbenih smeri, ter profesionalni glasbeniki, ki pomenljivo vplivajo na stalen napredek orkestra. . Povezanost in enotnost godalne sekcije, ki so ju mladi glasbeniki zgradili skozi leta, sta ključnega pomena pri zahtevnejši igri brez dirigenta, za ubranost pa z umetniškim vodenjem skrbijo Mojca Batič, Ana Cotič, Barbara Grahor Vovk in Polona Repše. V koncertnih programih se ne omejujejo le na izvajanje klasičnih skladateljev, temveč radi posežejo tudi po ritmični, ljudski in jazz glasbi.

NOVA KELTIKA - NOREIA in Komorni orkester NOVA
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica| Sobota, 28. januar 2023, ob 20. uri

Vstopnina:
15 € – v predprodaji do četrtka, 26. januarja 2023
19 € – redna cena