Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije se je odzvala povabilu k sodelovanju na Mednarodnem pevskem tekmovanju za slepe in slabovidne (International Low-Vision Song Contest), ki bo potekalo na spletu 12. maja 2023, ko se bo odvijal veliki finale.

Organizatorja tega mednarodnega dogodka sta Nemška zveza slepih in slabovidnih in VIEWS International. Tekmovanje prvič odpirajo ne samo za evropske glasbenike, temveč za umetnike iz vsega sveta. Na tekmovanje za najboljšo slovensko skladbo slepih in slabovidnih, ki smo ga poimenovali »Pesem vidi dlje 2023«, se je prijavilo 9 izvajalcev. Med njimi so bili posamezniki, duet in vokalna skupina. Izvajalci so lahko zapeli v katerem koli jeziku, pogoj za sodelovanje pa je bil ta, da je vsaj avtor besedila ali avtor glasbe in eden od glasbenikov slep ali slaboviden. Zaključna prireditev, kjer so se vsi prijavljeni predstavili s svojimi skladbami, je potekala v petek, 10.3.2023 v domu oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije na Okroglem pri Kranju.

Nastopili so:
Aleš Kuhar – Zrcalo v temi
Benjamin Škrab – Sreča
Jana Povalej – Muha
Mirjana Šernek – Jutro upanja
Mitja Osolnik – Prvi plan
Vokalna skupina MDSS Koper – Garoful i Murtela
Tadej Grum in Lucija Vidergar – We will find a way
Zara Smrtnik – V temi nisi sam
Zoran Škrinjar – Fillerouge-filrouge (Rdeča deklica – rdeča nit)

Točke so bile podeljene s strani 4 članske strokovne žirije Zveze ter iz glasov 8 medobčinskih društev slepih in slabovidnih. Zmaga je šla v roke 14. letni Zari Smrtnik (naslovna fotografija), ki je skupaj z mamo Tjašo Kampos avtorica pesmi V temi nisi sam, za katero je glasbo prispeval Anže Šuštar. Zara, ki ima za sabo nekaj pevskega in instrumentalnega izobraževanja, v skladbi spregovori o osebi, ki je sposobna videti brez oči, ki samo z dotikom nežno poboža dušo in telo ter z spodbudo bodri, ko je brez moči. Kot smo že omenili, bo s svojo zmagovalno skladbo zastopala Slovenijo na mednarodnem tekmovanju v Berlinu.

Dogodek je bil prenašan v živo, na voljo za ogled pa je na Youtube kanalu ZDSSS.

Pripravila: Nastja Žlajpah