V letošnjem letu obeležujemo 130 let od izgradnje stavbe, v kateri sedaj domuje SNG Opera in balet Ljubljana. Tej obletnici smo posvetili cel december, katerega vrhunec bo Gala silvestrska noč. Stavba je bila zgrajena po načrtih inženirjev Jana Vladimírja Hráskýja in Antona Hrubýja. Prvotno je bilo v njej Deželno gledališče v Ljubljani, ki so ga slovesno odprli 29. septembra 1892.

Za slavnostni večer so pripravili slovenski spored: uverturo Glinkove opere Ruslan in Ljudmila, ki ji je sledila Jurčičeva žaloigra Veronika Deseniška v režiji in priredbi Ignacija Borštnika. Deželno gledališče je v Ljubljani nadomestilo staro Stanovsko gledališče, ki je stalo na Kongresnem trgu, na mestu današnje Slovenske filharmonije in je pogorelo v noči med 16. in 17. februarjem 1887. V obeh poslopjih, zgrajenih v monarhiji Avstro-Ogrski, so si prostore delili nemško in slovensko dramsko gledališče ter opera. V gledališču so sprva  poleg opernih pevcev delovali tudi igralci.

Takrat delujoči baletni plesalci v Deželnem gledališču v Ljubljani so bili večinoma tujci, ki so jih povabili k sodelovanju za določene predstave. Lasten orkester je gledališče dobilo šele leta 1918, prej pa je za predstave najemalo druge orkestre. Stavba je bila zgrajena v neorenesančnem slogu in je eden lepših primerkov neorenesančne arhitekture pri nas. Harmonija arhitekture in okrasja, tako kiparskega kot tudi poslikav, tvori izjemno celostno umetnino, ki nam pričara čas konca 19. stoletja.

Vir fotografije: Zgodovinski arhiv Ljubljana