23. novembra bo ob 19. uri v Viteški dvorani Križank na sporedu še zadnji letošnji četrtkov koncertni večer 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi. Prisluhnili bomo obetavnima srbskima glasbenicama, violončelistki Valentini Lučković in violinistki Anji Ovaskainen. Z raznolikim programom se bomo sprehodili po različnih glasbenih obdobjih.

Valentina Lučković, rojena leta 2001 v mestu Niš (Srbija), se je leta 2011 začela učiti violončela pri prof. Ljubiši Radisavljeviću. Leta 2017 so jo sprejeli v Šolo za glasbeno nadarjene otroke v Ćupriji, v razred prof. Nevene Busarac. Leta 2018 je kot del tria odšla na sedemdnevno turnejo na Kitajsko in šolo zastopala na treh koncertih v Šanghaju in Nandžingu. Maja 2022 je bila članica Komornega orkestra Fundacije Dobar Glas, ki je nastopil s svetovno znanim violinistom Nemanjo Radulovićem. Kot ena od treh najboljših kandidatk je Valentina prejela šolsko štipendijo Francoske akademije za sodelovanje v projektu Bastille Day. Aprila letos je ob dnevu Beograda v Koncertni dvorani Kolarac nastopila z violinistom Stefanom Milenkovićem in Beograjskim komornim orkestrom. Kot solistka je igrala s Simfoničnim orkestrom iz Niša, Orkestrom Šole za glasbeno nadarjene otroke in Camerato Balcanico pod vodstvom maestra Srboljuba Dinića. Kot članica orkestra in solistka je nastopila na številnih koncertih po Srbiji, Črni gori, Albaniji, na Hrvaškem, v Franciji, Italiji in na Kitajskem ter znanje izpopolnjevala pri glasbenikih, kot so Stefan Popov, Denis Šapovalov, Attila Pasztor, Aleksej Kiselev, Dejan Božić in Marko Miletić. Trenutno študira v tretjem letniku dodiplomskega študija na Fakulteti za glasbo v Beogradu, v razredu prof. Dragana Đorđevića.

Anja Ovaskainen, rojena leta 2004 v Beogradu, je začela igrati violino s sedmimi leti v razredu prof. Biljane Stevanović na Glasbeni šoli Dr. Vojislav Vučković. Od oktobra 2022 je študentka Akademije za umetnost v Novem Sadu v razredu prof. Roberta Lakatoša. Več let je bila članica orkestra ArtLink, leta 2018 pa je v Rimu  s komorno skupino Viva Vivaldi izvedla koncerte, posvečene glasbi A. Vivaldija. V letih 2021, 2022 in 2023 je igrala v Mladinskem orkestru Styriarte pod vodstvom Andrésa Orozco-Estrada in Mei-Ann Chen. Prav tako je dijakinja 2. letnika srednje šole petja v razredu prof. Maje Djokić na Glasbeni šoli Dr. Vojislav Vučković in dobitnica več prvih nagrad na tekmovanjih v Srbiji. Osvojila je prve nagrade na Mednarodnem Mozartovem tekmovanju v Quinto Vicentinu, na republiških tekmovanjih, na Stringfestu v Sremski Mitrovici in na Mednarodnem Tartinijevem tekmovanju v Sloveniji ter tretjo nagrado na Tekmovanju klasične glasbe v Londonu. Do zdaj je sodelovala z uglednimi profesorji in glasbeniki, kot so Roman Simović, Nemanja Radulović, Stefan Milenković, Robert Lakatoš, Vesna Stanković, Eszter Haffner, Savely Shalman, Magdalena Szcepanowska, Daniel Rowland, Irena Muresanu, Marko Serino, Ana Lebedinski, Dragutin Mladenović, Tatjana Simonović, Uki Ovaskainen idr. Leta 2023 se je udeležila festivala komorne glasbe IMUKO v Nemčiji, kjer je obiskovala tečaje in nastopala z umetniki, kot so Ana Fedorova, Benedict Kloeckner, Kirill Trusov, Aleksandra Trusova, Phillippe Graffin, Nicholas Schwartz in Osvaldo Ferreira.

V prvem delu večera bomo prisluhnili Sonati za violončelo št. 2 v a-molu N. Mjaskovkega, ki je prejela Stalinovo nagrado v kategoriji komorne glasbe, nato pa še Popperjevi osupljivi Madžarski rapsodiji, ki ponuja vpogled v virtuoznost in idiom violončela z judovskega vidika madžarske glasbe, ter Šostakovičevi priredbi Preludija iz 5 skladb za dve violini in klavir. V drugem delu bo na sporedu Mozartova Sonata za violino in klavir št. 26 v B-duru, ki sodi med najpogosteje izvajane violinske sonate. Sledili bosta Debussyjeva Sonata za violino in klavir v g-molu ter Ravelova Ciganka. Izvedba slednjega dela zahteva briljantno virtuoznost, skladatelj si ga je zamislil kot prispodobo in zrcalo ali celo parodijo na vso madžarsko bravurozno violinsko tradicijo in glasbo.

Nadobudni glasbenici bo na klavirju spremljal Uki Ovaskainen, ki kot solist in komorni glasbenik koncertira po Skandinaviji, v Nemčiji, Avstriji, Izraelu, Španiji, Rusiji, Srbiji in na Hrvaškem. Študiral je na sloviti Akademiji Sibelius v Helsinkih in na danski Kraljevi akademiji za glasbo v Köbenhavnu, kjer je diplomiral z odliko. Podiplomski študij je opravil na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru. Je dobitnik nagrad z mednarodnih tekmovanj. Od leta 2001 je korepetitor na Oddelku za godala na beograjski Fakulteti glasbene umetnosti. Glasbeni cikel se bo v Viteški dvorani Križank nadaljeval že kmalu po novem letu, in sicer v četrtek, 11. januarja 2024, ob 19. uri, ko bosta svojo virtuoznost na odru pokazala 20-letni tubist Gašper Poprijan in akordeonistka Teja Udovič Kovačič, prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo za izjemne umetniške dosežke na koncertnih odrih.

Vstopnice za koncert so brezplačne, prevzamete jih lahko pri blagajni Križank. Festival Ljubljana pa med 18. in 23. februarjem 2024 pripravlja tudi 7. Zimski festival, ki bo s šestimi koncerti v družbi uglednih tujih in domačih umetnikov, od Yana Pascala Torteliera, Olge Kern in Maksima Vengerova, do Slovenskega mladinskega orkestra in Ensemble Dissonance, popestril kulturno dogajanje v prestolnici. V času predprodaje, ki za dogodke 7. Zimskega festivala traja do 30. novembra, so člani Kluba Festivala Ljubljana upravičeni do 20 odstotkov popusta, v redni prodaji pa do 10 odstotkov popusta na nakup vstopnic. V Klub se lahko včlanite prek sledeče povezave: https://ljubljanafestival.si/klub/.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.