Festival Ljubljana predstavlja 9. koncert 30. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi. Flavtistka Ana Birsa Krušec (naslovna fotografija) in mezzosopranistka Antea Poljak bosta v četrtek, 26. januarja, ob 19.00 v ambientu Viteške dvorane Križank pričarali nepozaben večer.

Ana Birsa Krušec je začela igrati kljunasto flavto leta 2007 na Glasbeni šoli Koper, v podružnici Izola, pri D. Kitiču. Že na nižji stopnji je segala po zlatih priznanjih na tekmovanjih TEMSIG ter mednarodnih tekmovanjih v različnih komornih sestavih. Izobraževanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri M. Bajt, kjer so se uspehi nadaljevali. Ponovno je prejela dve zlati priznanji ter prvo nagrado na državnem tekmovanju. Junija 2022 je z odliko končala dodiplomski študij na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri M. Bajt, kjer sedaj nadaljuje magistrski študij. V zadnjem letu se je znova udeležila tekmovanja TEMSIG ter osvojila prvo nagrado, sto točk in priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Nastopa na internih in javnih nastopih kot solistka ali v različnih ansamblih in komornih zasedbah. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri priznanih glasbenikih, kot so K. Lugmayr, H. M. Stiegler, A.-S. Enßle, M. Lunenburg, S. Bagliano idr.

Flavtistko bo spremljala čembalistka Eva Dolinšek, ki je leta 2015 z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri E. Mihajloviću. Kot solistka in komorna glasbenica se predstavlja na koncertnih odrih festivalov in abonmajev, kot so Festival Ljubljana, Imago Sloveniae, Kristalni abonma, Festival L’Estatebarocca, Amicidelle Musica Udine, Grajske harmonije, Zvoki mladosti, Tartini Festival idr. Je prejemnica nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani deluje kot asistentka za področje čembala. Svoje znanje redno nadgrajuje pri mednarodno priznanem francoskem čembalistu in dirigentu Ch. Roussetu ter italijanskem čembalistu in strokovnjaku za italijansko baročno literaturo E. Baianu.

Antea Poljak je končala splošno gimnazijo in Srednjo glasbeno šolo Elly Bašić na oddelku za teorijo in solo petje, kjer je kot učenka generacije prejela nagrado Olge Pavičić. Leta 2018 je končala magistrski študij glasbene pedagogike na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Vzporedno s študijem v Zagrebu je študirala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in se leta 2017 vpisala na solo petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu M. Robavsa, in magistrirala leta 2022. Sodelovala je na številnih tekmovanjih in med drugim osvojila prvo nagrado in zlato plaketo leta 2019 in 2022 na slovenskem tekmovanju TEMSIG; prvo in drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju solo pevcev v Hercegnovem in Osijeku v letih 2014 in 2015 ter leta 2012 prvo nagrado na regijskem tekmovanju v Varaždinu. Nastopila je v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu kot solistka v operi Lisička zvitorepka L. Janačka v produkciji Glasbene akademije v Zagrebu in zanjo prejela Rektorjevo nagrado. Nastopila je tudi v vlogi služkinje v operi Amelia gre na ples Giana Carla Menottija v produkciji Glasbene akademije v Zagrebu in gledališča Mala scena ter v operi G. F. Händla Agrippina v izvedbi Akademije za glasbo v Ljubljani. S Slovenskim komornim gledališčem je v Cankarjevem domu izvedla opero za otroke Veveriček posebne sorte I. Kocena. Svoje znanje je izpopolnjevala pri R. Pospiš Baldani, H. Adolfsenu, Th. Plut, N. Drašček, M. Gojčeta Silić, E. Wilke, A. Bossi idr. Poleg petja se ukvarja z glasbeno terapijo in je soavtorica znanstvene knjige Muzikoterapija, ki je del strokovne literature na Medicinski fakulteti in Glasbeni akademiji v Zagrebu.

Mezzosopranistki se bo na odru pridružil pianist Viktor Čižić, ki se posveča različnim področjem glasbene umetnosti – solističnim in komornim izvedbam ter tudi skladanju in improvizaciji. Kot solist je nastopal z Zagrebško filharmonijo, Reškim filharmoničnim orkestrom, Tamburaškim orkestrom HRT, Zagrebškimi solisti, ansamblom Cantus, orkestrom OMG in Zborom HRT ter tako sodeloval z dirigenti, kot so T. Fačini, V. Egel, T. Bilić, S. Leopold in D. Remenar. Leta 2019 je prejel nagrado Rotary kluba za izjemne dosežke v študijskem letu 2018/2019, za solistični recital v sezoni 53. tribune Darko Lukić pa je bil leta 2020 nagrajen z diplomo Darka Lukića. Trenutno je zaposlen kot umetniški sodelavec – pianist na oddelku za pihalne instrumente Glasbene akademije v Zagrebu.

Program:
J. S. Bach: Sonata za flavto in čembalo (trans. v d-mol), BWV 1030
L. Lebič: Iz zbirke Od blizu in daleč
Otroci ukleti v ptice
Godec pred peklom
***
G. F. Händel: »Lascia ch’io pianga«, arija Almirene iz opere Rinaldo, HWV 7
H. Wolf: Iz zbirke Italijanska pesmarica, IHW 15:
Wenn du, mein Liebster
Nein, junger Herr
Mein Liebster singt am Haus
P. Eben: Summer is come (iz cikla Šest ljubezenskih pesmi)
G. Fauré: Les berceaux, op. 23, št. 1
G. Fauré: Rencontre, op. 21, št. 1
G. Meyerbeer: »Non, vous n’avez jamais«, arija Urbana iz opere Hugenoti
F. A. Barbieri: »Como nací en la calle de la Paloma«, Palomina pesem iz zarzuele El barberillo de Lavapiés

Vstopnice so brezplačne, prevzamete jih lahko pri blagajni Križank vsak delovnik med 10.00 in 16.00 ter uro pred koncertom.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

www.ljubljanafestival.si