Bližamo se zaključku 37. Slovenskih glasbenih dnevov, ki jih tudi letos zaznamuje pester koncertni program s številnimi novitetami in krstnimi izvedbami slovenskih skladateljev, hkrati pa združujejo temelje glasbene dediščine našega prostora. Slovenski glasbeni dnevi se v soboto, 25. marca,  ob 19.30 selijo v eno najlepših dvoran pri nas, Viteško dvorano Posavskega muzeja Brežice z moteti iz zbirke Harmonia Concertans. Nastopil ansambel musica cubicularis (naslovna fotografija), ki se posveča izvedbam stare glasbe. V nedeljo, 26. marca, pa lahko ob 19.30 v Viteški dvorani Križank prisluhnete zaključnemu koncertu, posvečenemu umetnosti novodobnega samospeva. Skladatelji so glasbeno obliko romantičnega obdobja tokrat preobrazili na presenetljiv način.

Peti koncert nam bo v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice omogočil prav redek vpogled v zgodnjebaročno glasbo, tudi takšno, ki bo prvič izvedena. Na sporedu bodo namreč manj izvajani in nekateri v sodobnem času še neizvedeni moteti iz 17. stoletja v Ljubljani delujočega skladatelja, organista in orglarja Isaaca Poscha. Motete iz znamenite zbirke duhovnih koncertov Harmonia concertans, napisane za enega do štiri pevske soliste in instrumentalno spremljavo, ta večer dopolnjujeta še intabulaciji motetov Georga Prennerja in Jacobusa Gallusa v izvedbi virtuoznega čembalista in organista Tomaža Sevška. Koncert bo zaznamoval štiristoto obletnico od prve izdaje zbirke Harmonia concertans, ki jo je leta 1623 posthumno izdala Poscheva vdova. Njegove motete je pred leti preučil in s svojim ansamblom musica cubicularis izvajal na violi da gambi in čembalu Domen Marinčič, ki se osredotoča na zapisu zvesto in zgodovinsko informirano izvajalsko prakso. Ansambel Musica cubicularis se od nastanka leta 2004 namreč intenzivno posveča izvajanju srednjeveške, renesančne in baročne glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih. (25. 3., 19:30, Posavski muzej Brežice)

V sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana bo zaključni koncert 37. Slovenskih glasbenih dnevov v znamenju umetnosti samospeva. Iz idioma salonske čustvene izpovedi bodo domači in tuji skladatelji tokrat napravili nove svežnje modernih glasbenih jezikov s širšim dometom. Vokalno liriko bo v Viteški dvorani Križank podajala mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst, ki suvereno pluje skozi močno raznolika sodobna muzikalna izrazoslovja. Večer novitet pa bo dodatno popestrila ženska zasedba nenavadnih kombinacij inštrumentov Airborne extended, ki se od leta 2013 ukvarja z interpretacijo sodobne glasbe na harfi, čembalu in sorodnih inštrumentih s tipkami ter flavtah vseh vrst. (26. 3., 19:30, Viteška dvorana Križank) 

Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank ter na bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim. Za dogodek 25. marca, Isaac Posch: Moteti iz zbirke Harmonia Concertans, je nakup možen tudi na recepciji Posavskega muzeja Brežice.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

ljubljanafestival.si  
www.facebook.com/ljubljanafestival  
www.instagram.com/ljubljanafestival 
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana

Foto: Darja Štravs Tisu