31Maj 2018

FriForma / Brezmejna disonanca #3

31.05.2018 ob 21:00

Klub Gromka, Metelkova mesto

FriForma/Brezmejna Disonanca
Klub Gromka, 31. 5. 2018, ob 21.00
- In The Sea: Tristan Honsinger – violončelo / Joshua Zubot - violina / Nicolas Caloia – kontrabas (US-CA)
- Brezmejna disonanca #3: Christine Schörkhuber - ozvočeni predmeti / Bálint Bolcsó - elektronika / Dré Hočevar - bobni (AT-HU-SI)

Z vznemirljivim pričakovanjem vas vabimo na zaključni trio letošnje Brezmejne disonance, ki bo zagotovo edinstven elektro-akustični eksperiment v katerem bodo združili zamisli, dunajska zvočna umetnica in eksperimentalna glasbenica Christine Schörkhuber, madžarski elektrofonik Bálint Bolcsó in v Berlinu živeči slovenski tolkalec in skladatelj Dré Hočevar.

Nekatere muzičiste in muzičistke imamo preprosto radi in jih pogosteje gostimo v naših logih. Eden izmed njih je ameriški čelist in skladatelj Tristan Honsinger, ki tokrat prihaja s kanadskim kontrabasistom Nicolasom Caloio in violinistom Joshuo Zubotom. Predstavili bodo pred letom izdani album In The Sea (Relative Pitch Records, maj 2017) za katerega kompozicije je napisal Honsinger.

"Comprised of Honsigner compositions from their recording In the Sea, the set was tight and detailed, intelligent and playful, full of romance, the arco playing resulting in beautifully layered overtones." (Chamberlain, Mike, All About Jazz,  2017).

Ameriški čelist Tristan Honsinger (1949) je v rojstnem Vermontu začel igrati čelo z devetimi leti, pri dvanajstih pa je že redno nastopal. Izobraževal se je na Konservatoriju za glasbo Nova Anglija v Bostonu in na Peabody Institutu v Baltimoru. Leta 1969 se je preselil v Montreal, kjer se je začel vzpostavljati kot improvizator in skladatelj. Od leta 1974 je živel po različnih krajih v Evropi, najdlje v Amsterdamu in Berlinu. Poznan je po dolgoletnem sodelovanju s kitaristom Derekom Baileyem in pianistom Cecilom Taylorjem. Igra v Globe Unity Orchestra, Instant Composers Pool Orchestra in številnih drugih zasedbah. Preizkusil se je tudi na drugih glasbenih področjih in sodeloval z britansko post punk zasedbo The Pop Group in nizozemskimi post punkerji The Ex. Njegovo igranje violončela zaznamuje humor, inovativna raba razširjenih tehnik igranja, kakor tudi vokaliziranje in naslanjanje na gledališke prvine.

Kontrabasist in skladatelj Nicolas Caloia (1968) je umetniški vodja produkcijske hiše Musique Rayonnante, živi in ustvarja v Montrealu v Kanadi. Deluje na področju eksperimentalne in svobodno improvizirane glasbe ter ustvarja kompozicije za manjše zasedbe in tudi orkestre. Posnel je ducat plošč pod svojim imenom in tudi v sodelovanju z drugimi zasedbami. Kot svobodnjak je sodeloval v različnih glasbenih kolektivih, med katerimi prednjačita Ambiances Magnétiques in The Ensemble SuperMusique. Je tudi soustanovitelj glasbenega sestava pod vodstvom znamenitega ameriškega saksofonista Roscoe Mitchella.

Violinist in skladatelj Joshua Zubot (1978) živi v Montrealu v Kanad. Kot samouk v igranju violine se je udeležil mednarodne turneje z zasedbo violinistov im. Barrage. Študij elektroakustike je zaključil v Montrealu. Preizkuša se v zelo raznolikih glasbenih žanrih, ki segajo od avantgardne, improvizirane glasbe do klezmerja, bluegrassa, avant-rocka in tudi do jazzovske in klasične glasbe. Je koproducent koncertne serije improvizirane glasbe Mardi Spaghetti. Sodeloval je s številni glasbenimi skupinami in glasbeniki, kot so Jesse Zubot, Philippe Lauzier, Michael Blake, Miles Perkin in mnogimi drugimi. Gostoval je tudi na vidnejših glasbenih festivalih, kot so Medicine Hat, L'Off Festival de Jazz de Montreal, jazz festivalih, Suoni Per Il Popolo, Les Francofolie de Montreal, NXNE, Sound Travels (Sound Art Festival v Torontu) in številnih evropskih festivalih.

FriForma / Brezmejna disonanca #3
Christine Schörkhuber (1982) je zvočna umetnica, videastka in glasbenica. Na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju je študij slikarstva obiskovala pri Franzu Grafu, kasneje je študirala video in videoinstalacijo pri Dorit Margreiter, in z magisterijem zaključila leta 2008. Oblikuje obsežnejše zvočne instalacije v javnem prostoru, ustvarja umetniške videe in eksperimentalno glasbo. Različne razstave in predstave je izvedla v nacionalnem in mednarodnem kontekstu: Muzej Rockbund v Šanghaju, Paraflows, Tricky Women in Echoraum na Dunaju, cheLA v Buenos Airesu, Pixxelpoint festival v Novi Gorici, Soundart Konfrontationen v Nickelsdorfu. Njeno osrednje zanimanje je v povezovanju avdio in vizualnih umetnosti z družbeno-političnimi vsebinami ob izmenjavi skupnih delovnih izkušenj.

Bálint Bolcsó (1979) je študiral instrumentalno in elektroakustično kompozicijo na Dunaju, v Budimpešti, Parizu, Hannovru in Kölnu. Mednarodnega seminarja Bartók v madžarskem mestu Szombathely se je redno udeleževal deset let. Njegove avtorske kompozicije so bile izvajane na številnih festivalih, med katerimi izstopajo: Bartók Festival, Budapest Autumn Festival, Making New Waves, Wien Modern, mise-en music festival v New Yorku in CAFe Budapest. Ustvarja vokalne, instrumentalne in elektroakustične kompozicije, glasbo za radijske igre, zvočne instalacije in tudi aplikativno glasbo za film, plesne in gledališke predstave. V komponirani in improvizirani glasbi pogostoma uporablja elektroniko. Trenutno poučuje računalniško glasbo na Akademiji za glasbo v Budimpešti in na Univerzi v Pécsu.

Dré Hočevar (1987) je slovenski skladatelj, tolkalist in multimedijski umetnik, ki pogostokrat koncertira po Evropi, ZDA in Aziji. Svoj album Surface of Inscription, peti zapovrstjo, je izdal septembra 2017 pri priznani založbi Clean Feed Records. Trenutno je član zasedb Nate Wooley’s Knknighgh Quartet in Zack Clarke's Trio. Vodi glasbene skupine Coding of Evidentiality, Collective Effervescence in Transcendental Within the Sphere of Indivisible Remainder. Svoje glasbeno znanje je utrjeval z mednarodno uveljavljenimi glasbeniki, kot so Steve Lehman, Peter Ablinger, Joe Morris, Michael Carvin and Johannes Kreidler. Dré Hočevar živi v Berlinu in zaključuje magisterij iz filozofije na Univerzi v Ljubljani.

Več informacij


Nazaj