Bonajo spletna trgovina
24Junij 2022

JAŠA, KALU, BOWRAIN // BLOOM // ALBUM RELEASE PARTY

24.06.2022 ob 18:00

Zorica - Ljubljana

JAŠA, KALU, BOWRAIN BLOOM - DRUŽENJE OB IZIDU ALBUMA IN KONCERTNI VEČER
24.6., 18:00, Zorica, Ljubljana

V petek, 24. junija, bo pri založbi Kamizdat v omejeni fizični izdaji (umetniška knjiga+USB ključek) izšel album BLOOM, ki je plod dolgoletnega in izjemno plodovitega sodelovanja umetnika JAŠE z izvrstnima glasbenikoma KALU-jem (Luka Uršič) in BOWRAIN-om (Tine Grgurevič), s katerima so ustvarili različne zvočne kompozicije in komade za JAŠINE umetniške projekte. Izbrana glasbena dela iz zadnjega desetletja ustvarjanja bo zdaj mogoče slišati na polistilističnem albumu, katerega bodo na dan izida ustvarjalci s sodelavci predstavili v Zorici.

»Album je sinteza desetletnega sodelovanja in združevanja z različnimi ustvarjalci. Je plod ustvarjalnega procesa, v katerem se je vsak od vključenih soočal s preseganjem lastnih omejitev. Nastal je eklektičen, polistilističen album, ki z zvokom in glasbo, ki je bila sprva ustvarjena za umetniške projekte, predstavlja samostojno, zaključeno celoto, na katerem sobivajo glasni in intimni toni, instrumentalni in vokalni komadi.« JAŠA o albumu Album je v digitalni obliki izšel danes, 20.6., in je na voljo na Bandcampu.

JAŠA v svoje multimedijske projekte kot sestavni del celostnega izkustva umetniškega dela od nekdaj vključuje tudi zvok in glasbo. Na začetku svojega ustvarjanja je v sodelovanju z Miho Zbašnikom in Aljošo Cetinskim glasba za projekte nastajala v punk zasedbi Revanša, čemur je nato leta 2010 sledil prelomni koncertni performans. Na odprtju U3 – 6. Trienala sodobne umetnosti v Sloveniji so JAŠA, Janez Vidrih in KALU, za to priložnost združeni v skupino Leftfinger, zaigrali s strehe Moderne galerije, z glasbenim sodelovanjem pa so nato nadaljevali pod okriljem JAŠINEGA multimedijskega projekta The Lovest, ki je med letom 2011 in 2014 potekal v Moderni galeriji. Na podlagi številnih glasbenih-zvočnih albumov je Leftfinger ob zaključku projekta The Lovest nato izdal tudi konceptualni studijski album White Rooms. 

Leta 2012 se je ustvarjalcem pridružil tudi glasbenik in skladatelj Tine Grgurevič  - BOWRAIN, čemur je nato sledilo obdobje izjemno plodnega sodelovanja, ki je potekalo oz. še vedno poteka predvsem v sklopu JAŠINIH projektov v domačih in mednarodnih kontekstih sodobne umetnosti. Tako so zvok in glasba v zadnjih desetih letih nastajali pod okriljem umetnikove prve newyorške samostojne razstave Apnea’s Rhapsody leta 2012 v galeriji On Stellar Rays in vse do projekta UTTER / the violent neccessety for the embodied presence of hope, s katerim je JAŠA leta 2015 zastopal Slovenijo na 56. beneškem bienalu, glasbo za monumentalno postavitev in sedem mesecev trajajoči perfomans pa je napisal BOWRAIN. 

Fizični izid albuma bo obeležil dogodek v ljubljanski Zorici, kjer bodo avtorji predstavili album ter tudi celoten JAŠIN projekt BLOOM, ki bo vrhunec doživel 3. septembra v Kinu Šiška.

Po uradnem delu bo sledil glasbeni program v živo:
KALU warm-up DJ set
BLOOM album listening
BOWRAIN solo
KALU+JAŠA audio-performans
KALU solo
NOT EXACTLY LOST
GLITTERIS DJ set

Brezplačen vstop.


Nazaj