8Julij 2020

KONCERT: ZHLEHTET

08.07.2020 ob 20:00

Letni vrt Gala hale

KONCERT: ZHLEHTET
Sreda, 8.7.2020 ob 20. uri / Letni vrt Gala hale

8. julija predstavlja skupina Zhlehtet svoj nov album Toyomi v objemu Letnega vrta Gala Hale! Zhlehtet je frišna sestavljenka domačih muzičarjev pod vodstvom Roka Zalokarja. Pianist, klaviaturist in skladatelj, dobro poznan na domači jazz sceni po zasedbah Kukushai, Rok Zalokar Trio, Million Ear ter drugih sedaj predstavlja svojo najnovejšo vizijo zvoka: Zhlehtet.

Zasedbo poleg Roka na klaviaturah in sintih sestavljajo še Urška Preis (rouge-ah) na harfi, Neža Zupanc na flavti ter dobra stara ritem sekcija bratov Drašler: Vida in Jošta na bobnih in kontrabasu. Zhlehtet ni le glasbena zasedba, je pravzaprav kreativni proces, kakor pravi šefe Rok. Glasba Zhlehteta namreč izvira v improvizaciji, skupinski ali pa solo. Ta material nato služi kot temelj za nadaljnje zvočno obdelovanje, manipuliranje, naslojevanje dodatnih inštrumentov, improvizacij in glasbenih fragmentov. Rezultat je zanimiv preplet jazzovskih improvizacij in producentskih prijemov, kjer se zvočnost mestoma nagiba tudi k mili ambientalnosti.

Na tak način je nastal tudi njihov prvenec Toyomi, ki je v resnici stara japonska beseda za velik zvok ali odmev in ljudi, ki se skupaj smejijo. Zanimivo bo videti, kako bo skupina ta pol improvazacijski, pol producentski koncept plošče prenesla v živo izvedbo. Na koncertu se jim izjemoma pridruži še Boštjan Simon (Litošt, Etceteral) na saksofonu. Za uvod v večer bo poskrbela Alja Petric (vokal, gongi, posode, flavte).

Music policy: contemporary jazz/cosmic jazz/jazz electronic/psychedelic/spiritual jazz


Nazaj