17April 2018

Koncert z glasbo Slavka Osterca

17.04.2018 ob 19:30

Stara dvorana SNG Maribor

SLOVENSKI GLASBENI DNEVI: Koncert z glasbo Slavka Osterca
17. april 2018 ob 19.30, Stara dvorana
Simfonični orkester SNG Maribor
Dirigent: Simon Robinson
Solisti: Dušan Topolovec, Luka Ortar, Andreja Zakonjšek Krt, Irena Petkova, Bruno Konda

Program
Slavko Osterc: Iz komične opere
Slavko Osterc: Quatre pièces symphoniques (Štiri simfonične skladbe iz komične opere)

Zasedba vlog
Raoul Gérard - Dušan Topolovec, tenor
Kapitan Dubreuil - Luka Ortar, basbariton
Julietta de Santis - Andreja Zakonjšek Krt, sopran
Roza - Irena Petkova, mezzosopran
Charvalu - Bruno Konda, tenor

Devetega novembra 2018 bo minilo natanko 90 let, odkar je bila v ljubljanski Operi premierno uprizorjena enodejanka Iz komične opere, do tedaj najnaprednejše delo slovenske operne produkcije. Slavko Osterc (1895–1941) jo je napisal kmalu po vrnitvi z dveletnega študija v Pragi, ki je, zlasti pod vplivom Karla Boleslava Jiráka in Aloisa Hábe, močno preobrazil njegov izrazni jezik v avantgardnega skladatelja. Leto kasneje je bila na oder postavljena opera Marija Kogoja Črne maske, ki še danes velja za eno izmed najkvalitetnejših (ekspresionističnih) slovenskih glasbenogledaliških kompozicij. Ekspresionistično usmerjeni Kogoj se je zgledoval po avtorjih druge dunajske šole, medtem ko je pri Osterčevem glasbenoscenskem delu Iz komične opere znatno opazen vpliv Igorja Stravinskega in njegovih neoklasicističnih tendenc. Osterc je po predlogi francoskega pesnika in pisatelja Louisa-Henrija Murgerja sam ustvaril libreto za glasbeni skeč, kot je sam poimenoval to delo.

Obdobje bogatega Osterčevega glasbenoscenskega ustvarjanja, ki je na Slovenskem ponudilo nove kompozicijske prijeme sodobne opere, zajema še leta 1929 napisano opero v petih dejanjih, Krog s kredo (do 1988 je veljala za pogrešano, leta 1995 je doživela premiero), sledile so tri enodejanke – Saloma (1929), Medea (1931) in Dandin v vicah (1931). V svojem zgodnjem obdobju pa je Osterc napisal še Krst pri Savici (1921), Osveto (1923) ter pogrešano opero Kralj Edip (1922–1925). Med njegovimi odrskimi deli so tudi tri stvaritve za plesno gledališče – Iz satanovega dnevnika (1924), Maska rdeče smrti (1930) ter poslednji in obenem najobsežnejši balet Iluzije (1937–1940), ki ga je skladatelj pripravil v klavirskem izvlečku, orkestrske partiture pa mu ni uspelo dokončati. Kot medigre k Iluzijam je Osterc predvidel Quatre pièces symphoniques (Štiri simfonične skladbe), ki so sicer zasnovane tudi kot samostojna ciklična skladba v štirih stavkih. Simfonično delo suitnega značaja, nastalo leta 1939 in izvedeno leto dni pozneje, ter minutna opera bosta tokrat predstavljena v izvedbi Opere SNG Maribor, ki je skupaj z ljubljansko operno hišo osrednja institucija operne produkcije na Slovenskem.

V solističnih vlogah se bodo predstavili basbaritonist Luka Ortar, ki je 2016 zaključil magistrski študij petja na Akademiji za glasbo v Zagrebu ter v zadnjih letih žanje uspehe na mednarodnih tekmovanjih in v različnih vlogah železnega repertoarja; med solisti mariborske operne hiše pa naj omenimo prepričljivo in večkrat nagrajeno interpretko opernih in operetnih vlog kakor tudi koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva, sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt, mezzosopranistko bolgarskega rodu Ireno Petkovo, tenorista Dušana Topolovca, ki je med drugim že večkrat nastopil v praizvedbah slovenskih opernih del, ter mladega tenorista Bruna Kondo, ki je nase opozoril v slogovno različnih solističnih vlogah iz mariborske operne produkcije v zadnjih sezonah. Glasbeni vodja koncertnega dogodka, ki poteka v okviru letošnjih že 33. Slovenskih glasbenih dni, bo dolgoletni stalni dirigent SNG Maribor, Simon Robinson, ki je tudi sam redni gostujoči dirigent številnih evropskih simfoničnih orkestrov v okviru različnih glasbenih festivalov, koncertov in drugih kulturno-umetniških prireditev.

Obvestilo za obiskovalce koncerta
Pol ure pred začetkom koncertnega dogodka, tj. ob 19.00, bo v Kazinski dvorani SNG Maribor potekal pogovor z dirigentom Simonom Robinsonom. Moderatorka pogovora bo muzikologinja, dr. Ana Vončina.

V sodelovanju s Festivalom Ljubljana. Več informacij.


Nazaj