Kabi home office
10December 2019

Metabonma: Trio Weave

10.12.2019 ob 20:00

Klub Gromka

Metabonma: Trio Weave, 10. 12. 2019, ob 20.00, Klub Gromka
Tijana Šilinger - viola
Margarethe Maierhofer-Lischka - kontrabas
Lucia Perez Diego - violončelo

Spored:
· Onutė Narbutaitė: Hoquetus (1993)
· Maja Osojnik: Doorways 6 (2019, grafične partiture)
· John Cage: Ryoanji (1983)
· Onur Dülger: von Goldmund (2008) za violo, violončelo in kontrabas
· Petra Strahovnik (1986): W.A.Y., novo delo

Trio Weave so ustanovile tri mlade glasbenice za namen raziskovanja novih področij sodobne komorne glasbe. Ustvarjajo novo glasbo, ki povezuje države, stile in zgodbe improviziranih in komponiranih godb, s katerimi tkejo niti zvočne in kulturne izmenjave po Evropi. Godalni trio Weave sestavljajo Litvanka Silvija Ciuladyte (viola), Španka Lucía Pérez Diego (violončelo) in Nemka Margarethe Maierhofer-Lischka (kontrabas). Živijo v Avstriji, kjer so se poznale med študijem na dunajskem Klangforumu Univerze v Gradcu in sodelovale pri več projektih.

Silvijo Čiuladytė bo zaradi zdravstvenih težav tokrat nadomestila srbska violistka Tijana Šilinger, ki je diplomirala na Fakulteti za glasbo v Beogradu. Od leta 2016 živi in študira v Gradcu, kjer je magistrirala iz študija viole. Trenutno študira izvajalsko prakso sodobne glasbe na isti glasbeni univerzi v Gradcu. Bila je članica ansambla Methamorphosis v Beogradu, ki se osredotoča na promocijo srbskih sodobnih skladateljev in igrala v Beograjski filharmoniji kot nadomestna violistka. Ostala njeni angažmaji vključujejo staž v orkestru festivala Gstaad in tudi mladinske orkestre, kot so NJO, Euphony, Wiener Jeunesse in druge.

Lucía Pérez Diego je bila po diplomi na Conservatorio Superior v regiji Castilla y León leta 2011 sprejeta v specializirano usposabljanje za orkester Master de especialización orquestal na Escola de Altos Estudios Musicais v Santiagu de Compostela (Galicija, Španija). Leta 2014 se je kot štipendistka Akademije del Teatro alla Scala preselila v Milano, kjer se je v dveh letih usposabljanja osredotočila na klasični operni in baletni repertoar. Igrala je v mnogih mladih orkestrih, kot so Orquesta Joven de la Sinfónica de Galicia, Orkest Joven de Castilla y León, NJO. Zaradi usmeritve v izvajanje sodobnega repertoarja se je leta 2017 preselila v Avstrijo, kjer trenutno na dunajskem Klangforumu Univerze v Gradcu dela magisterij Performans Practice in Contemporary Music.

Margarethe Maierhofer-Lischka (1984), rojena v Regensburgu (Nemčija), je študirala kontrabas, glasbeno pedagogiko in muzikologijo v Dresdnu, Rostocku in Gradcu. Leta 2013 je zaključila program sodobne glasbe z magisterijem na dunajskem Klangforumu Univerze v Gradcu. Kot muzikologinja preučuje povezave med glasbenim raziskovanjem in performativno prakso. Njene študijske teme vključujejo zgodovino opere v nemškem jeziku in sodobno glasbeno gledališče. Kot glasbenica pogosto igra s priznanimi komornimi ansambli in orkestri v Avstriji in Nemčiji. Je članica in ustanoviteljica več zasedb in pobud za eksperimentalno glasbo in interdisciplinarno umetnost. Med drugim je ustanovna članica in nekdanja dramaturginja ansambla sodobne glasbe Schallfeld iz Gradca. Leta 2018 je prejela nagrado Theodorja Körnerja za umetnost in znanost.

Petra Strahovnik, rojena leta 1986 v Celju, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom Uroša Rojka magistrirala z odliko. Leta 2014 je na Kraljevem konservatoriju v Haagu na Nizozemskem pod mentorstvom Petra Adriaansza in Martijna Paddinga z najvišjo oceno zaključila magistrski študij kompozicije, za katerega je prejemala štipendijo slovenskega ministrstva za kulturo in štipendijo občine Žalec. Julija 2015 pa je zaključila še specializacijo iz elektronske glasbe. Njena glasba je raznolika, vključuje solistična, komorna, vokalna, instrumentalna in orkestralna dela, ki so bila izvedena na festivalih, koncertih in seminarjih po Evropi in drugod po svetu. Že od samega začetka je pri komponiranju sledila svoji poti odkrivanja »novih« zvokov« in se nikoli ni omejevala s tradicionalnim razmišljanjem o zvoku in glasbi. Prav tako se dobro zaveda, kako občinstvo dojema zvok v prostoru, ter uporablja »mehansko-elektronske« zvoke, ki jih pridobi s pomočjo redkih zemeljskih magnetov in mehanskih ojačevalcev zvoka. Sodeluje tudi s številnimi slovenskimi glasbeniki, zbori in ansambli, med katerimi so ansambel MD7, APZ Tone Tomšič, Kompulz, Simfonični orkester RTV Slovenija idr. Petra Strahovnik je leta 2019 kot prva Slovenka s svojo orkestrsko skladbo Prana zmagala na prestižnem mednarodnem tekmovanju Rostrum v Argentini.

Prireditelj:
Zavod Ksilodrum, Ulica Iga Grudna 21, 1000 Ljubljana, Slovenija
Koproducent: KUD Mreža, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija
Umetniško vodstvo: Jože Bogolin, Simon Klavžar in Nataša Serec
Vstopnice: 5 € / posamični koncert

Koncertni cikel so omogočili:
· Ministrstvo za kulturo RS
· Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
. Avstrijski kulturni forum Ljubljana  


Nazaj