Optius e-informator
16Maj 2022

Nova frekvenca: Borut Bučar

16.05.2022 ob 19:30

Mediateka Knjižnice Otona Župančiča

PETI VEČER ŠESTE SEZONE
Nova frekvenca: Borut Bučar
100 let jazza na Slovenskem

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca v jubilejnem letu, v katerem obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, izpostavlja jazziste začetne generacije oziroma tiste, ki so s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na mlajše slovenske glasbenike in jim pripisujemo zasluge za preporod jazza, s katerim se srečujemo že (najmanj) desetletje. Na šestem večeru, ki bo potekal v ponedeljek, 16. maja ob 19.30 uri v mediateki Knjižnice Otona Župančiča (Mestna knjižnica Ljubljana), tako gostimo klarinetista in dolgoletnega člana, ustanovitelja ter aranžerja zasedbe Greentown Jazz Band Boruta Bučarja (1935).

Jazz je v stoletni tradiciji na slovenskih tleh doživel številne preobrazbe, a za njegovega začetnika štejemo Tržačana Miljutina Negodeta, ki je leta 1922 s svojim kvartetom Original Jazz Negode v Ljubljani prvič izvedel glasbo z zametki jazza, kmalu pa v našo prestolnico pripeljal tudi prvi saksofon. Kljub temu si Borut Bučar od malih nog ni želel igrati saksofona, temveč klarinet. Tega je ob posredovanju sestre dobil od komponista Jakoba Ježa, medtem ko je za drugega zastavil kolo. Učil se je klasične glasbe, študiral arhitekturo in vzporedno izvajal jazz, kateremu je kasneje posvetil celotno življenje ter zaradi njega prepotoval malodane ves svet.

Tudi Ameriko, kjer je srečal legendarnega radijskega voditelja Willisa Conoverja, ki ga je navsezadnje sploh navdušil za profesionalno kariero. Igral je v Ljubljanskem jazz ansamblu in kot substitut v Big Bandu RTV Slovenija ter leta 1982 ustanovil tradicionalnemu jazzu posvečen Greentown Jazz Band, za katerega je prispeval številne aranžmaje uspešnic velikanov jazzovske glasbe, kakršni so Benny Goodman, Duke Ellington, Louis Armstrong in Count Basie. V pogovoru z univerzitetno diplomirano muzikologinjo, kritičarko, glasbeno publicistko in urednico Nino Novak se bo dotaknil različnih glasbenih obdobij v zgodovini slovenskega jazza, skušal opredeliti ta žanr ter svoje začetke primerjal z začetki mlajših glasbenikov, večinoma posvečenih modernejšim jazzovskim oblikam.

Pogovoru z Borutom Bučarjem sledi koncert Borut Bučar tria. Po predlogi pogovorov v okviru cikla Nova frekvenca bo predvidoma prihodnje leto izšla monografija izbranih pogovorov Zgodbe izza not.

Več o Novi frekvenci: www.nina-novak-oiseau.si

Foto: Nika Hölcl Praper


Nazaj